Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005

Translated title of the contribution: Maintenance and prognostics: Prognos-seminar 2005

Aino Helle (Editor)

Research output: Book/ReportBook (editor)

Abstract

Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka (Prognos) -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Hankkeessa on mukana kolme VTT:n tutkimusyksikköä, kolme teknillistä yliopistoa sekä 13 yritystä. Marraskuussa 2005 pidetyssä toisessa vuosiseminaarissa Kunnossapito ja prognostiikka esiteltiin toisen projektivuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Esitelmistä kirjoitetut artikkelit on koottu tähän seminaarijulkaisuun. Tutkimuksissa on selvitetty eri lähteistä saatavien tietojen yhdistämistä ja hyödyntämistä kunnossapidon ja päätöksenteon tukena pureutuen mm. bayeslaisiin menetelmiin ja sumeiden kognitiivisten karttojen hyödyntämiseen. Vaativien säätösovellusten käyttövarmuutta on tutkittu käyttäen esimerkkikohteina paperikoneiden laatusäätöjä. Piirreanalyysin käyttöä on selvitetty koneen tai prosessin toimintatilan määrittämiseksi. Öljyanalytiikkaa on tutkittu panostusnosturin kunnonvalvonnan yhteydessä. Robottien vikaantumisen ennakointiin soveltuvan järjestelmän kehittämiseksi on tutkittu robotin kriittisimpien komponenttien valvontaan soveltuvia menetelmiä kunnonvalvontamittausten avulla etämonitorointia hyödyntäen. Lisäksi on selvitetty kolmiulotteisen käyttöliittymän tärkeimpiä vaatimuksia ja toimintoja sekä mahdollisia toteuttamistapoja prognostiikkajärjestelmän tulosten, laitosmallin ja huolto-ohjeiden visualisointiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages91
ISBN (Electronic)951-38-6302-6
ISBN (Print)951-38-6301-8
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeC2 Edited books
EventKunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005 - Tampere, Finland
Duration: 3 Nov 20053 Nov 2005

Publication series

SeriesVTT Symposium
Number239
ISSN0357-9387

Keywords

  • prognostics
  • maintenance
  • reliability
  • condition monitoring
  • diagnostics
  • service life
  • operational reliability
  • modelling
  • fuzzy cognitive maps
  • robots

Cite this

Helle, A. (Ed.) (2005). Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 239
Helle, Aino (Editor). / Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 91 p. (VTT Symposium; No. 239).
@book{df30631ff82f49f69638373ce9902f68,
title = "Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005",
abstract = "Teollisuuden k{\"a}ynniss{\"a}pidon prognostiikka (Prognos) -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmi{\"a} teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen k{\"a}ynniss{\"a}pidon hallitsemiseksi kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodenn{\"a}k{\"o}isyyden ja j{\"a}ljell{\"a} olevan k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennustamiseen. Hankkeessa teht{\"a}v{\"a} tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Hankkeessa on mukana kolme VTT:n tutkimusyksikk{\"o}{\"a}, kolme teknillist{\"a} yliopistoa sek{\"a} 13 yrityst{\"a}. Marraskuussa 2005 pidetyss{\"a} toisessa vuosiseminaarissa Kunnossapito ja prognostiikka esiteltiin toisen projektivuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyj{\"a} selvityksi{\"a}. Esitelmist{\"a} kirjoitetut artikkelit on koottu t{\"a}h{\"a}n seminaarijulkaisuun. Tutkimuksissa on selvitetty eri l{\"a}hteist{\"a} saatavien tietojen yhdist{\"a}mist{\"a} ja hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} kunnossapidon ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tukena pureutuen mm. bayeslaisiin menetelmiin ja sumeiden kognitiivisten karttojen hy{\"o}dynt{\"a}miseen. Vaativien s{\"a}{\"a}t{\"o}sovellusten k{\"a}ytt{\"o}varmuutta on tutkittu k{\"a}ytt{\"a}en esimerkkikohteina paperikoneiden laatus{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}. Piirreanalyysin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} on selvitetty koneen tai prosessin toimintatilan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. {\"O}ljyanalytiikkaa on tutkittu panostusnosturin kunnonvalvonnan yhteydess{\"a}. Robottien vikaantumisen ennakointiin soveltuvan j{\"a}rjestelm{\"a}n kehitt{\"a}miseksi on tutkittu robotin kriittisimpien komponenttien valvontaan soveltuvia menetelmi{\"a} kunnonvalvontamittausten avulla et{\"a}monitorointia hy{\"o}dynt{\"a}en. Lis{\"a}ksi on selvitetty kolmiulotteisen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n t{\"a}rkeimpi{\"a} vaatimuksia ja toimintoja sek{\"a} mahdollisia toteuttamistapoja prognostiikkaj{\"a}rjestelm{\"a}n tulosten, laitosmallin ja huolto-ohjeiden visualisointiin.",
keywords = "prognostics, maintenance, reliability, condition monitoring, diagnostics, service life, operational reliability, modelling, fuzzy cognitive maps, robots",
editor = "Aino Helle",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6301-8",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "239",
address = "Finland",

}

Helle, A (ed.) 2005, Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. VTT Symposium, no. 239, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. / Helle, Aino (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 91 p. (VTT Symposium; No. 239).

Research output: Book/ReportBook (editor)

TY - BOOK

T1 - Kunnossapito ja prognostiikka

T2 - Prognos-vuosiseminaari 2005

A2 - Helle, Aino

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka (Prognos) -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Hankkeessa on mukana kolme VTT:n tutkimusyksikköä, kolme teknillistä yliopistoa sekä 13 yritystä. Marraskuussa 2005 pidetyssä toisessa vuosiseminaarissa Kunnossapito ja prognostiikka esiteltiin toisen projektivuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Esitelmistä kirjoitetut artikkelit on koottu tähän seminaarijulkaisuun. Tutkimuksissa on selvitetty eri lähteistä saatavien tietojen yhdistämistä ja hyödyntämistä kunnossapidon ja päätöksenteon tukena pureutuen mm. bayeslaisiin menetelmiin ja sumeiden kognitiivisten karttojen hyödyntämiseen. Vaativien säätösovellusten käyttövarmuutta on tutkittu käyttäen esimerkkikohteina paperikoneiden laatusäätöjä. Piirreanalyysin käyttöä on selvitetty koneen tai prosessin toimintatilan määrittämiseksi. Öljyanalytiikkaa on tutkittu panostusnosturin kunnonvalvonnan yhteydessä. Robottien vikaantumisen ennakointiin soveltuvan järjestelmän kehittämiseksi on tutkittu robotin kriittisimpien komponenttien valvontaan soveltuvia menetelmiä kunnonvalvontamittausten avulla etämonitorointia hyödyntäen. Lisäksi on selvitetty kolmiulotteisen käyttöliittymän tärkeimpiä vaatimuksia ja toimintoja sekä mahdollisia toteuttamistapoja prognostiikkajärjestelmän tulosten, laitosmallin ja huolto-ohjeiden visualisointiin.

AB - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka (Prognos) -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Hankkeessa on mukana kolme VTT:n tutkimusyksikköä, kolme teknillistä yliopistoa sekä 13 yritystä. Marraskuussa 2005 pidetyssä toisessa vuosiseminaarissa Kunnossapito ja prognostiikka esiteltiin toisen projektivuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Esitelmistä kirjoitetut artikkelit on koottu tähän seminaarijulkaisuun. Tutkimuksissa on selvitetty eri lähteistä saatavien tietojen yhdistämistä ja hyödyntämistä kunnossapidon ja päätöksenteon tukena pureutuen mm. bayeslaisiin menetelmiin ja sumeiden kognitiivisten karttojen hyödyntämiseen. Vaativien säätösovellusten käyttövarmuutta on tutkittu käyttäen esimerkkikohteina paperikoneiden laatusäätöjä. Piirreanalyysin käyttöä on selvitetty koneen tai prosessin toimintatilan määrittämiseksi. Öljyanalytiikkaa on tutkittu panostusnosturin kunnonvalvonnan yhteydessä. Robottien vikaantumisen ennakointiin soveltuvan järjestelmän kehittämiseksi on tutkittu robotin kriittisimpien komponenttien valvontaan soveltuvia menetelmiä kunnonvalvontamittausten avulla etämonitorointia hyödyntäen. Lisäksi on selvitetty kolmiulotteisen käyttöliittymän tärkeimpiä vaatimuksia ja toimintoja sekä mahdollisia toteuttamistapoja prognostiikkajärjestelmän tulosten, laitosmallin ja huolto-ohjeiden visualisointiin.

KW - prognostics

KW - maintenance

KW - reliability

KW - condition monitoring

KW - diagnostics

KW - service life

KW - operational reliability

KW - modelling

KW - fuzzy cognitive maps

KW - robots

M3 - Book (editor)

SN - 951-38-6301-8

T3 - VTT Symposium

BT - Kunnossapito ja prognostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Helle A, (ed.). Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 91 p. (VTT Symposium; No. 239).