Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen: Insinöörityö

Translated title of the contribution: Improving the quality of Lactic Acid Bacteria lyofilization endurament: Master's thesis

Siru Ström

Research output: ThesisMaster's thesis

Abstract

Insinöörityön kokeellisessa osassa selvitettiin, onko fermentorikasvatuksen lopussa tehdyllä lämpökäsittelyllä tai neutraloinnilla vaikutusta probioottien pakkaskuivauskestävyyteen ja säilyvyyteen. Teoriaosa käsittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin käsitellään probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lisäksi teoriaosa käsittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun elävyyteen. Työssä käytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12). Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena nestemäisessä kasvatusalustassa. Lämpökäsittely suoritettiin nostamalla kasvuliuoksen lämpötila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h. Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen näytteiden säilyvyyttä seurattiin eri lämpötiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Työstä saatujen tulosten perusteella voidaan havaita, että eri probioottikannat käyttäytyvät eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi säilyvyyttä. Lämpökäsittelyllä ei ollut vaikutusta probioottien säilyvyyteen.
Translated title of the contributionImproving the quality of Lactic Acid Bacteria lyofilization endurament: Master's thesis
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • EVTEK University of Applied Sciences
Publisher
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Keywords

  • Lactic Acid Bacteria
  • probiotics
  • heat shock
  • neutralization
  • shelf life

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Improving the quality of Lactic Acid Bacteria lyofilization endurament: Master's thesis'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this