Abstract
Insinöörityön kokeellisessa osassa selvitettiin, onko
fermentorikasvatuksen lopussa tehdyllä lämpökäsittelyllä tai neutraloinnilla
vaikutusta probioottien pakkaskuivauskestävyyteen ja säilyvyyteen. Teoriaosa
käsittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin käsitellään
probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lisäksi
teoriaosa käsittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun elävyyteen.
Työssä käytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus
VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium
longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12).
Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena
nestemäisessä kasvatusalustassa. Lämpökäsittely suoritettiin nostamalla
kasvuliuoksen lämpötila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h.
Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa
pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen näytteiden säilyvyyttä seurattiin eri
lämpötiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Työstä saatujen
tulosten perusteella voidaan havaita, että eri probioottikannat käyttäytyvät
eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi
säilyvyyttä. Lämpökäsittelyllä ei ollut vaikutusta probioottien säilyvyyteen.
Translated title of the contribution | Improving the quality of Lactic Acid Bacteria lyofilization endurament: Master's thesis |
---|---|
Original language | Finnish |
Qualification | Master Degree |
Awarding Institution |
|
Publisher | |
Publication status | Published - 2004 |
MoE publication type | G2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis |
Keywords
- Lactic Acid Bacteria
- probiotics
- heat shock
- neutralization
- shelf life