MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista

Ari Rajala, Pirjo Peltonen-Sainio, Marjatta Salmenkallio-Marttila, Silja Home, Pekka Reinikainen, Erja Kotaviita

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Kasvuolot säätelevät mallasohran sadon ja laadun muodostusta. Suomen sijaitessa viljelyn äärialueilla kasvukaudet vaihtelevat vuodesta toiseen ja keskimääräistä vuotta ei tunnu osuvan kohdalle lainkaan. Esimerkistä käyvät kaksi viimeistä satovuotta. Kun ankara kuivuus ja korkeat lämpötilat koettelivat ohrakasvustojamme kesällä 2003, ei hellepäiviä esiintynyt vuonna 2004, vaan nyt rikottiin sadantaennätyksia. Tämä vaihtelu aiheuttaa niin työtä kuin lisäkustannuksia kaikille alan toimijoille. Vuoden 2003 lopussa päättyneen hankkeen "Suomen kasvuoloissa tuotetun mallasohran kilpailukyky ja kehittäminen" eli MALLASKILPA-hankkeen eräs keskeinen tavoite oli tuottaa uutta tietoa jyvien kehittymistapahtumista ja niiden kytkeytymisestä mallasohran laadunmuodostukseen eri kasvuoloissa. Hanke oli osa Kotimaisen mallasohran kehitysohjelmaa. Tässä raportoitavat tulokset ovat MALLASKILPA-hankkeen yhdestä osatutkimuksesta.
Original languageFinnish
Pages (from-to)140-143
JournalMallas ja Olut
Issue number5 / 2004
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Rajala, A., Peltonen-Sainio, P., Salmenkallio-Marttila, M., Home, S., Reinikainen, P., & Kotaviita, E. (2004). MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista. Mallas ja Olut, (5 / 2004), 140-143.
Rajala, Ari ; Peltonen-Sainio, Pirjo ; Salmenkallio-Marttila, Marjatta ; Home, Silja ; Reinikainen, Pekka ; Kotaviita, Erja. / MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista. In: Mallas ja Olut. 2004 ; No. 5 / 2004. pp. 140-143.
@article{8bc56416ec4d44d0bed446efb0c179d1,
title = "MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista",
abstract = "Kasvuolot s{\"a}{\"a}telev{\"a}t mallasohran sadon ja laadun muodostusta. Suomen sijaitessa viljelyn {\"a}{\"a}rialueilla kasvukaudet vaihtelevat vuodesta toiseen ja keskim{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} vuotta ei tunnu osuvan kohdalle lainkaan. Esimerkist{\"a} k{\"a}yv{\"a}t kaksi viimeist{\"a} satovuotta. Kun ankara kuivuus ja korkeat l{\"a}mp{\"o}tilat koettelivat ohrakasvustojamme kes{\"a}ll{\"a} 2003, ei hellep{\"a}ivi{\"a} esiintynyt vuonna 2004, vaan nyt rikottiin sadantaenn{\"a}tyksia. T{\"a}m{\"a} vaihtelu aiheuttaa niin ty{\"o}t{\"a} kuin lis{\"a}kustannuksia kaikille alan toimijoille. Vuoden 2003 lopussa p{\"a}{\"a}ttyneen hankkeen {"}Suomen kasvuoloissa tuotetun mallasohran kilpailukyky ja kehitt{\"a}minen{"} eli MALLASKILPA-hankkeen er{\"a}s keskeinen tavoite oli tuottaa uutta tietoa jyvien kehittymistapahtumista ja niiden kytkeytymisest{\"a} mallasohran laadunmuodostukseen eri kasvuoloissa. Hanke oli osa Kotimaisen mallasohran kehitysohjelmaa. T{\"a}ss{\"a} raportoitavat tulokset ovat MALLASKILPA-hankkeen yhdest{\"a} osatutkimuksesta.",
author = "Ari Rajala and Pirjo Peltonen-Sainio and Marjatta Salmenkallio-Marttila and Silja Home and Pekka Reinikainen and Erja Kotaviita",
year = "2004",
language = "Finnish",
pages = "140--143",
journal = "Mallas ja Olut",
issn = "0356-3014",
number = "5 / 2004",

}

Rajala, A, Peltonen-Sainio, P, Salmenkallio-Marttila, M, Home, S, Reinikainen, P & Kotaviita, E 2004, 'MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista', Mallas ja Olut, no. 5 / 2004, pp. 140-143.

MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista. / Rajala, Ari; Peltonen-Sainio, Pirjo; Salmenkallio-Marttila, Marjatta; Home, Silja; Reinikainen, Pekka; Kotaviita, Erja.

In: Mallas ja Olut, No. 5 / 2004, 2004, p. 140-143.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista

AU - Rajala, Ari

AU - Peltonen-Sainio, Pirjo

AU - Salmenkallio-Marttila, Marjatta

AU - Home, Silja

AU - Reinikainen, Pekka

AU - Kotaviita, Erja

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Kasvuolot säätelevät mallasohran sadon ja laadun muodostusta. Suomen sijaitessa viljelyn äärialueilla kasvukaudet vaihtelevat vuodesta toiseen ja keskimääräistä vuotta ei tunnu osuvan kohdalle lainkaan. Esimerkistä käyvät kaksi viimeistä satovuotta. Kun ankara kuivuus ja korkeat lämpötilat koettelivat ohrakasvustojamme kesällä 2003, ei hellepäiviä esiintynyt vuonna 2004, vaan nyt rikottiin sadantaennätyksia. Tämä vaihtelu aiheuttaa niin työtä kuin lisäkustannuksia kaikille alan toimijoille. Vuoden 2003 lopussa päättyneen hankkeen "Suomen kasvuoloissa tuotetun mallasohran kilpailukyky ja kehittäminen" eli MALLASKILPA-hankkeen eräs keskeinen tavoite oli tuottaa uutta tietoa jyvien kehittymistapahtumista ja niiden kytkeytymisestä mallasohran laadunmuodostukseen eri kasvuoloissa. Hanke oli osa Kotimaisen mallasohran kehitysohjelmaa. Tässä raportoitavat tulokset ovat MALLASKILPA-hankkeen yhdestä osatutkimuksesta.

AB - Kasvuolot säätelevät mallasohran sadon ja laadun muodostusta. Suomen sijaitessa viljelyn äärialueilla kasvukaudet vaihtelevat vuodesta toiseen ja keskimääräistä vuotta ei tunnu osuvan kohdalle lainkaan. Esimerkistä käyvät kaksi viimeistä satovuotta. Kun ankara kuivuus ja korkeat lämpötilat koettelivat ohrakasvustojamme kesällä 2003, ei hellepäiviä esiintynyt vuonna 2004, vaan nyt rikottiin sadantaennätyksia. Tämä vaihtelu aiheuttaa niin työtä kuin lisäkustannuksia kaikille alan toimijoille. Vuoden 2003 lopussa päättyneen hankkeen "Suomen kasvuoloissa tuotetun mallasohran kilpailukyky ja kehittäminen" eli MALLASKILPA-hankkeen eräs keskeinen tavoite oli tuottaa uutta tietoa jyvien kehittymistapahtumista ja niiden kytkeytymisestä mallasohran laadunmuodostukseen eri kasvuoloissa. Hanke oli osa Kotimaisen mallasohran kehitysohjelmaa. Tässä raportoitavat tulokset ovat MALLASKILPA-hankkeen yhdestä osatutkimuksesta.

M3 - Article

SP - 140

EP - 143

JO - Mallas ja Olut

JF - Mallas ja Olut

SN - 0356-3014

IS - 5 / 2004

ER -

Rajala A, Peltonen-Sainio P, Salmenkallio-Marttila M, Home S, Reinikainen P, Kotaviita E. MALLASKILPA-hankkeesta uutta tietoa Suomen kasvuolojen haasteista. Mallas ja Olut. 2004;(5 / 2004):140-143.