Mallasohran ja maltaan homogeenisuus ja siihen vaikuttavat tekijät

Silja Home

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Homogeenisuudesta tulee aina määritellä, mitä ominaisuutta ja mitä tasoa tarkoitetaan. Ohraerien sisällä on jyvien välinen, luontainen hajonta useiden ominaisuuksien suhteen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa systemaattisesti kerättyä tietoa, vaan useimmiten on eräkohtainen keskiarvotulos edustavasta näytteestä. Kehitteillä olevien yksijyvämenetelmien tullessa automaattisiksi tietoa hajonnoista saadaan enemmän. Tutkimustulokset ovat antaneet uutta tietoa viljelytekniikan, kasvuolojen ja varastoinnin vaikutuksista erän sisäiseen laadun hajontaan ja mandollisuuksista hajonnan pienentämiseen. Mallastamoissa on toteutettu toimenpiteitä, joilla hajontaa erän sisällä pyritään hallitsemaan. Tärkeintä on kuitenkin, etta panimoilla käytössä oleva mallas toimii prosessissa ja tuottaa haluttua vierrettä ja olutta erästä toiseen. Tähän uskotaan päästävän, jos keskiarvolaatu valituilla mittareilla mitattuna pysyy lähes vakiona ja arvojen hajonta erän sisällä on mahdollisimman pieni. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan koko ketjun toimenpiteitä. Erien koostaminen ja seostaminen koko ketjussa viljelijästä lähtien ovat hajonnan hallinnan kannalta avainkysymyksiä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)133-139
JournalMallas ja Olut
Issue number5 / 2004
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Home, Silja. / Mallasohran ja maltaan homogeenisuus ja siihen vaikuttavat tekijät. In: Mallas ja Olut. 2004 ; No. 5 / 2004. pp. 133-139.
@article{b72f051d653a4aa997fa7242300f37d7,
title = "Mallasohran ja maltaan homogeenisuus ja siihen vaikuttavat tekij{\"a}t",
abstract = "Homogeenisuudesta tulee aina m{\"a}{\"a}ritell{\"a}, mit{\"a} ominaisuutta ja mit{\"a} tasoa tarkoitetaan. Ohraerien sis{\"a}ll{\"a} on jyvien v{\"a}linen, luontainen hajonta useiden ominaisuuksien suhteen. T{\"a}st{\"a} ei kuitenkaan ole olemassa systemaattisesti ker{\"a}tty{\"a} tietoa, vaan useimmiten on er{\"a}kohtainen keskiarvotulos edustavasta n{\"a}ytteest{\"a}. Kehitteill{\"a} olevien yksijyv{\"a}menetelmien tullessa automaattisiksi tietoa hajonnoista saadaan enemm{\"a}n. Tutkimustulokset ovat antaneet uutta tietoa viljelytekniikan, kasvuolojen ja varastoinnin vaikutuksista er{\"a}n sis{\"a}iseen laadun hajontaan ja mandollisuuksista hajonnan pienent{\"a}miseen. Mallastamoissa on toteutettu toimenpiteit{\"a}, joilla hajontaa er{\"a}n sis{\"a}ll{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n hallitsemaan. T{\"a}rkeint{\"a} on kuitenkin, etta panimoilla k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva mallas toimii prosessissa ja tuottaa haluttua vierrett{\"a} ja olutta er{\"a}st{\"a} toiseen. T{\"a}h{\"a}n uskotaan p{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a}n, jos keskiarvolaatu valituilla mittareilla mitattuna pysyy l{\"a}hes vakiona ja arvojen hajonta er{\"a}n sis{\"a}ll{\"a} on mahdollisimman pieni. T{\"a}m{\"a}n saavuttamiseksi tarvitaan koko ketjun toimenpiteit{\"a}. Erien koostaminen ja seostaminen koko ketjussa viljelij{\"a}st{\"a} l{\"a}htien ovat hajonnan hallinnan kannalta avainkysymyksi{\"a}.",
author = "Silja Home",
year = "2004",
language = "Finnish",
pages = "133--139",
journal = "Mallas ja Olut",
issn = "0356-3014",
number = "5 / 2004",

}

Mallasohran ja maltaan homogeenisuus ja siihen vaikuttavat tekijät. / Home, Silja.

In: Mallas ja Olut, No. 5 / 2004, 2004, p. 133-139.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Mallasohran ja maltaan homogeenisuus ja siihen vaikuttavat tekijät

AU - Home, Silja

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Homogeenisuudesta tulee aina määritellä, mitä ominaisuutta ja mitä tasoa tarkoitetaan. Ohraerien sisällä on jyvien välinen, luontainen hajonta useiden ominaisuuksien suhteen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa systemaattisesti kerättyä tietoa, vaan useimmiten on eräkohtainen keskiarvotulos edustavasta näytteestä. Kehitteillä olevien yksijyvämenetelmien tullessa automaattisiksi tietoa hajonnoista saadaan enemmän. Tutkimustulokset ovat antaneet uutta tietoa viljelytekniikan, kasvuolojen ja varastoinnin vaikutuksista erän sisäiseen laadun hajontaan ja mandollisuuksista hajonnan pienentämiseen. Mallastamoissa on toteutettu toimenpiteitä, joilla hajontaa erän sisällä pyritään hallitsemaan. Tärkeintä on kuitenkin, etta panimoilla käytössä oleva mallas toimii prosessissa ja tuottaa haluttua vierrettä ja olutta erästä toiseen. Tähän uskotaan päästävän, jos keskiarvolaatu valituilla mittareilla mitattuna pysyy lähes vakiona ja arvojen hajonta erän sisällä on mahdollisimman pieni. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan koko ketjun toimenpiteitä. Erien koostaminen ja seostaminen koko ketjussa viljelijästä lähtien ovat hajonnan hallinnan kannalta avainkysymyksiä.

AB - Homogeenisuudesta tulee aina määritellä, mitä ominaisuutta ja mitä tasoa tarkoitetaan. Ohraerien sisällä on jyvien välinen, luontainen hajonta useiden ominaisuuksien suhteen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa systemaattisesti kerättyä tietoa, vaan useimmiten on eräkohtainen keskiarvotulos edustavasta näytteestä. Kehitteillä olevien yksijyvämenetelmien tullessa automaattisiksi tietoa hajonnoista saadaan enemmän. Tutkimustulokset ovat antaneet uutta tietoa viljelytekniikan, kasvuolojen ja varastoinnin vaikutuksista erän sisäiseen laadun hajontaan ja mandollisuuksista hajonnan pienentämiseen. Mallastamoissa on toteutettu toimenpiteitä, joilla hajontaa erän sisällä pyritään hallitsemaan. Tärkeintä on kuitenkin, etta panimoilla käytössä oleva mallas toimii prosessissa ja tuottaa haluttua vierrettä ja olutta erästä toiseen. Tähän uskotaan päästävän, jos keskiarvolaatu valituilla mittareilla mitattuna pysyy lähes vakiona ja arvojen hajonta erän sisällä on mahdollisimman pieni. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan koko ketjun toimenpiteitä. Erien koostaminen ja seostaminen koko ketjussa viljelijästä lähtien ovat hajonnan hallinnan kannalta avainkysymyksiä.

M3 - Article

SP - 133

EP - 139

JO - Mallas ja Olut

JF - Mallas ja Olut

SN - 0356-3014

IS - 5 / 2004

ER -