Abstract
Homogeenisuudesta tulee aina määritellä, mitä ominaisuutta ja mitä tasoa
tarkoitetaan. Ohraerien sisällä on jyvien välinen, luontainen hajonta useiden
ominaisuuksien suhteen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa systemaattisesti
kerättyä tietoa, vaan useimmiten on eräkohtainen keskiarvotulos edustavasta
näytteestä. Kehitteillä olevien yksijyvämenetelmien tullessa automaattisiksi
tietoa hajonnoista saadaan enemmän. Tutkimustulokset ovat antaneet uutta
tietoa viljelytekniikan, kasvuolojen ja varastoinnin vaikutuksista erän
sisäiseen laadun hajontaan ja mandollisuuksista hajonnan pienentämiseen.
Mallastamoissa on toteutettu toimenpiteitä, joilla hajontaa erän sisällä
pyritään hallitsemaan. Tärkeintä on kuitenkin, etta panimoilla käytössä oleva
mallas toimii prosessissa ja tuottaa haluttua vierrettä ja olutta erästä
toiseen. Tähän uskotaan päästävän, jos keskiarvolaatu valituilla mittareilla
mitattuna pysyy lähes vakiona ja arvojen hajonta erän sisällä on
mahdollisimman pieni. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan koko ketjun
toimenpiteitä. Erien koostaminen ja seostaminen koko ketjussa viljelijästä
lähtien ovat hajonnan hallinnan kannalta avainkysymyksiä.
Original language | Finnish |
---|---|
Pages (from-to) | 133-139 |
Journal | Mallas ja Olut |
Issue number | 5 / 2004 |
Publication status | Published - 2004 |
MoE publication type | D1 Article in a trade journal |