Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen

Ville Antila, Ville Könönen, Matti Kurki, Marja Laamanen, Mari Tolppala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Väestön ikääntyessä kotona asuvien palveluntarve kasvaa, mutta samalla sekä henkilöstö- että rahalliset resurssit ovat kysyntään nähden hyvin rajalliset. Kotihoitotyötä tekevien työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta talous- ja henkilöresurssipula yhdistettynä nopeasti kasvavaan kysyntään tulee olemaan erittäin suuri haaste. Työhyvinvointi ja hoidettavien asiakastyytyväisyys kärsivät, kun resurssien käyttöä ja tehokkuutta optimoidaan äärimmilleen. Toimintamalli- ja prosessimuutosten tulisi aina perustua analysoituun tietoon. Tämän tutkimuksen aikana on toteutettu jatkuvan parantamisen toimintamalli, joka perustuu automaattisesti kerättyyn ja analysoituun tietoon kotihoitoorganisaation toiminnasta. Projektin keskeisin konkreettinen tulos on se, että toiminnanohjaus tehostuu raportoinnin avulla. Projektissa toteutettiin Hilkkatoiminnanohjausjärjestelmään integroidut raportointinäkymät sekä toimintamalli raportoinnin seurantaan eri organisaatiotasoilla. Projektin toinen konkreettinen tulos on resurssivajetta ennustava malli, jota hyödyntämällä kotihoitoorganisaatiot voivat kohdistaa akuuteissa poissaolotilanteissa varahenkilöstöään nopeammin niille alueille, missä on suurin tarve.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages43
ISBN (Electronic)978-951-38-8413-0
ISBN (Print)978-951-38-8412-3
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number257
ISSN2242-1211

Cite this

Antila, V., Könönen, V., Kurki, M., Laamanen, M., & Tolppala, M. (2016). Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 257
Antila, Ville ; Könönen, Ville ; Kurki, Matti ; Laamanen, Marja ; Tolppala, Mari. / Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 257).
@book{3950be87463e454ea0668b1903f3b7b2,
title = "Malli kotihoitajien ty{\"o}hyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen",
abstract = "V{\"a}est{\"o}n ik{\"a}{\"a}ntyess{\"a} kotona asuvien palveluntarve kasvaa, mutta samalla sek{\"a} henkil{\"o}st{\"o}- ett{\"a} rahalliset resurssit ovat kysynt{\"a}{\"a}n n{\"a}hden hyvin rajalliset. Kotihoitoty{\"o}t{\"a} tekevien ty{\"o}hyvinvoinnin ja ty{\"o}ss{\"a} jaksamisen kannalta talous- ja henkil{\"o}resurssipula yhdistettyn{\"a} nopeasti kasvavaan kysynt{\"a}{\"a}n tulee olemaan eritt{\"a}in suuri haaste. Ty{\"o}hyvinvointi ja hoidettavien asiakastyytyv{\"a}isyys k{\"a}rsiv{\"a}t, kun resurssien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja tehokkuutta optimoidaan {\"a}{\"a}rimmilleen. Toimintamalli- ja prosessimuutosten tulisi aina perustua analysoituun tietoon. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen aikana on toteutettu jatkuvan parantamisen toimintamalli, joka perustuu automaattisesti ker{\"a}ttyyn ja analysoituun tietoon kotihoitoorganisaation toiminnasta. Projektin keskeisin konkreettinen tulos on se, ett{\"a} toiminnanohjaus tehostuu raportoinnin avulla. Projektissa toteutettiin Hilkkatoiminnanohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n integroidut raportointin{\"a}kym{\"a}t sek{\"a} toimintamalli raportoinnin seurantaan eri organisaatiotasoilla. Projektin toinen konkreettinen tulos on resurssivajetta ennustava malli, jota hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kotihoitoorganisaatiot voivat kohdistaa akuuteissa poissaolotilanteissa varahenkil{\"o}st{\"o}{\"a}{\"a}n nopeammin niille alueille, miss{\"a} on suurin tarve.",
author = "Ville Antila and Ville K{\"o}n{\"o}nen and Matti Kurki and Marja Laamanen and Mari Tolppala",
year = "2016",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8412-3",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "257",
address = "Finland",

}

Antila, V, Könönen, V, Kurki, M, Laamanen, M & Tolppala, M 2016, Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. VTT Technology, no. 257, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. / Antila, Ville; Könönen, Ville; Kurki, Matti; Laamanen, Marja; Tolppala, Mari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 257).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen

AU - Antila, Ville

AU - Könönen, Ville

AU - Kurki, Matti

AU - Laamanen, Marja

AU - Tolppala, Mari

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Väestön ikääntyessä kotona asuvien palveluntarve kasvaa, mutta samalla sekä henkilöstö- että rahalliset resurssit ovat kysyntään nähden hyvin rajalliset. Kotihoitotyötä tekevien työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta talous- ja henkilöresurssipula yhdistettynä nopeasti kasvavaan kysyntään tulee olemaan erittäin suuri haaste. Työhyvinvointi ja hoidettavien asiakastyytyväisyys kärsivät, kun resurssien käyttöä ja tehokkuutta optimoidaan äärimmilleen. Toimintamalli- ja prosessimuutosten tulisi aina perustua analysoituun tietoon. Tämän tutkimuksen aikana on toteutettu jatkuvan parantamisen toimintamalli, joka perustuu automaattisesti kerättyyn ja analysoituun tietoon kotihoitoorganisaation toiminnasta. Projektin keskeisin konkreettinen tulos on se, että toiminnanohjaus tehostuu raportoinnin avulla. Projektissa toteutettiin Hilkkatoiminnanohjausjärjestelmään integroidut raportointinäkymät sekä toimintamalli raportoinnin seurantaan eri organisaatiotasoilla. Projektin toinen konkreettinen tulos on resurssivajetta ennustava malli, jota hyödyntämällä kotihoitoorganisaatiot voivat kohdistaa akuuteissa poissaolotilanteissa varahenkilöstöään nopeammin niille alueille, missä on suurin tarve.

AB - Väestön ikääntyessä kotona asuvien palveluntarve kasvaa, mutta samalla sekä henkilöstö- että rahalliset resurssit ovat kysyntään nähden hyvin rajalliset. Kotihoitotyötä tekevien työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta talous- ja henkilöresurssipula yhdistettynä nopeasti kasvavaan kysyntään tulee olemaan erittäin suuri haaste. Työhyvinvointi ja hoidettavien asiakastyytyväisyys kärsivät, kun resurssien käyttöä ja tehokkuutta optimoidaan äärimmilleen. Toimintamalli- ja prosessimuutosten tulisi aina perustua analysoituun tietoon. Tämän tutkimuksen aikana on toteutettu jatkuvan parantamisen toimintamalli, joka perustuu automaattisesti kerättyyn ja analysoituun tietoon kotihoitoorganisaation toiminnasta. Projektin keskeisin konkreettinen tulos on se, että toiminnanohjaus tehostuu raportoinnin avulla. Projektissa toteutettiin Hilkkatoiminnanohjausjärjestelmään integroidut raportointinäkymät sekä toimintamalli raportoinnin seurantaan eri organisaatiotasoilla. Projektin toinen konkreettinen tulos on resurssivajetta ennustava malli, jota hyödyntämällä kotihoitoorganisaatiot voivat kohdistaa akuuteissa poissaolotilanteissa varahenkilöstöään nopeammin niille alueille, missä on suurin tarve.

M3 - Report

SN - 978-951-38-8412-3

T3 - VTT Technology

BT - Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Antila V, Könönen V, Kurki M, Laamanen M, Tolppala M. Malli kotihoitajien työhyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 257).