Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa

Lars Kjäldman, Jani Lehto, Perttu Jukola, Jari Lappalainen, Timo Pättikangas, Hannu Niemistö, Tommi Karhela

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Perinteinen voimantuotanto on murroksessa. Tyypillisten haasteiden, kuten entistä huonolaatuisempien polttoaineiden hyödyntämisen, päästörajojen tiukentumisen ja entistä korkeampien tuorehöyrynarvojen tavoittelun lisäksi uusiutuvien energialähteiden kuten auringon ja tuulen hyödyntäminen energiajärjestelmissä on muuttamassa voimantuotannon viitekehystä. Mallinnus on arvokas työkalu etsittäessä ratkaisuja näihin kysymyksiin.
Original languageFinnish
Pages (from-to)22-29
Number of pages8
JournalVTT Impulssi
Issue number1
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • modelling
  • simulation
  • CFD

Cite this

Kjäldman, Lars ; Lehto, Jani ; Jukola, Perttu ; Lappalainen, Jari ; Pättikangas, Timo ; Niemistö, Hannu ; Karhela, Tommi. / Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa. In: VTT Impulssi. 2014 ; No. 1. pp. 22-29.
@article{adee0729bedf4b16a535311c50526b54,
title = "Mallinnuksen ja simuloinnin hy{\"o}dynt{\"a}minen uusissa voimalaitoskonsepteissa",
abstract = "Perinteinen voimantuotanto on murroksessa. Tyypillisten haasteiden, kuten entist{\"a} huonolaatuisempien polttoaineiden hy{\"o}dynt{\"a}misen, p{\"a}{\"a}st{\"o}rajojen tiukentumisen ja entist{\"a} korkeampien tuoreh{\"o}yrynarvojen tavoittelun lis{\"a}ksi uusiutuvien energial{\"a}hteiden kuten auringon ja tuulen hy{\"o}dynt{\"a}minen energiaj{\"a}rjestelmiss{\"a} on muuttamassa voimantuotannon viitekehyst{\"a}. Mallinnus on arvokas ty{\"o}kalu etsitt{\"a}ess{\"a} ratkaisuja n{\"a}ihin kysymyksiin.",
keywords = "modelling, simulation, CFD",
author = "Lars Kj{\"a}ldman and Jani Lehto and Perttu Jukola and Jari Lappalainen and Timo P{\"a}ttikangas and Hannu Niemist{\"o} and Tommi Karhela",
year = "2014",
language = "Finnish",
pages = "22--29",
journal = "VTT Impulssi",
issn = "1798-0119",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1",

}

Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa. / Kjäldman, Lars; Lehto, Jani; Jukola, Perttu; Lappalainen, Jari; Pättikangas, Timo; Niemistö, Hannu; Karhela, Tommi.

In: VTT Impulssi, No. 1, 2014, p. 22-29.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa

AU - Kjäldman, Lars

AU - Lehto, Jani

AU - Jukola, Perttu

AU - Lappalainen, Jari

AU - Pättikangas, Timo

AU - Niemistö, Hannu

AU - Karhela, Tommi

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Perinteinen voimantuotanto on murroksessa. Tyypillisten haasteiden, kuten entistä huonolaatuisempien polttoaineiden hyödyntämisen, päästörajojen tiukentumisen ja entistä korkeampien tuorehöyrynarvojen tavoittelun lisäksi uusiutuvien energialähteiden kuten auringon ja tuulen hyödyntäminen energiajärjestelmissä on muuttamassa voimantuotannon viitekehystä. Mallinnus on arvokas työkalu etsittäessä ratkaisuja näihin kysymyksiin.

AB - Perinteinen voimantuotanto on murroksessa. Tyypillisten haasteiden, kuten entistä huonolaatuisempien polttoaineiden hyödyntämisen, päästörajojen tiukentumisen ja entistä korkeampien tuorehöyrynarvojen tavoittelun lisäksi uusiutuvien energialähteiden kuten auringon ja tuulen hyödyntäminen energiajärjestelmissä on muuttamassa voimantuotannon viitekehystä. Mallinnus on arvokas työkalu etsittäessä ratkaisuja näihin kysymyksiin.

KW - modelling

KW - simulation

KW - CFD

M3 - Article

SP - 22

EP - 29

JO - VTT Impulssi

JF - VTT Impulssi

SN - 1798-0119

IS - 1

ER -