Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

Translated title of the contribution: Management and exploitation of dependability knowledge in product development

Heljä Franssila, Susanna Kunttu, Harri Saarinen, Pasi Valkokari

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages52
  ISBN (Electronic)978-951-38-7872-6
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number48
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  product development
  silt
  Olla

  Keywords

  • dependability
  • management of dependability knowledge
  • design for dependability
  • life-cycle data management

  Cite this

  Franssila, H., Kunttu, S., Saarinen, H., & Valkokari, P. (2012). Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 48
  Franssila, Heljä ; Kunttu, Susanna ; Saarinen, Harri ; Valkokari, Pasi. / Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).
  @book{7b7a51162f8047d6ac8496294ace9e69,
  title = "K{\"a}ytt{\"o}varmuustiedon hallinta ja hy{\"o}dynt{\"a}minen suunnittelussa",
  abstract = "T{\"a}m{\"a} raportti kokoaa K{\"a}ytt{\"o}varmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen t{\"a}m{\"a}n osion tavoitteena oli m{\"a}{\"a}ritell{\"a} ty{\"o}koneteollisuuden tuote- ja palvelukehitysty{\"o}ss{\"a} tarvittavat k{\"a}ytt{\"o}kokemustiedot, niiden l{\"a}hteet, analysointimenetelm{\"a}t ja hy{\"o}dynt{\"a}minen asiakasvaatimukset t{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietol{\"a}htein{\"a} ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksiss{\"a} toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} n{\"a}it{\"a} havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan k{\"a}sikirjat) esitett{\"a}viin k{\"a}ytt{\"o}varmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}nl{\"a}heist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuustiedonkeruun ja tiedon hy{\"o}dynt{\"a}misen prosessia. Tulosten perusteella n{\"a}ytt{\"a}{\"a} silt{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuuden suunnittelun n{\"a}k{\"o}kulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle k{\"a}ytt{\"o}kelpoisten analyysituotteiden m{\"a}{\"a}rittelyss{\"a} ei olla viel{\"a} kovinkaan pitk{\"a}ll{\"a}. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta p{\"a}{\"a}paino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehitt{\"a}misess{\"a}. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon {"}sis{\"a}isen{\"a} asiakkaana{"} ei viel{\"a} korostu elinkaaritiedonhallinnan teht{\"a}viss{\"a}.",
  keywords = "dependability, management of dependability knowledge, design for dependability, life-cycle data management",
  author = "Helj{\"a} Franssila and Susanna Kunttu and Harri Saarinen and Pasi Valkokari",
  note = "Project code: 72262",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "48",
  address = "Finland",

  }

  Franssila, H, Kunttu, S, Saarinen, H & Valkokari, P 2012, Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. VTT Technology, no. 48, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. / Franssila, Heljä; Kunttu, Susanna; Saarinen, Harri; Valkokari, Pasi.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

  AU - Franssila, Heljä

  AU - Kunttu, Susanna

  AU - Saarinen, Harri

  AU - Valkokari, Pasi

  N1 - Project code: 72262

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.

  AB - Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.

  KW - dependability

  KW - management of dependability knowledge

  KW - design for dependability

  KW - life-cycle data management

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Franssila H, Kunttu S, Saarinen H, Valkokari P. Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).