Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

Translated title of the contribution: Management and exploitation of dependability knowledge in product development

Heljä Franssila, Susanna Kunttu, Harri Saarinen, Pasi Valkokari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Electronic)978-951-38-7872-6
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number48
ISSN2242-1211

Fingerprint

product development
silt
Olla

Keywords

  • dependability
  • management of dependability knowledge
  • design for dependability
  • life-cycle data management

Cite this

Franssila, H., Kunttu, S., Saarinen, H., & Valkokari, P. (2012). Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 48
Franssila, Heljä ; Kunttu, Susanna ; Saarinen, Harri ; Valkokari, Pasi. / Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).
@book{7b7a51162f8047d6ac8496294ace9e69,
title = "K{\"a}ytt{\"o}varmuustiedon hallinta ja hy{\"o}dynt{\"a}minen suunnittelussa",
abstract = "T{\"a}m{\"a} raportti kokoaa K{\"a}ytt{\"o}varmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen t{\"a}m{\"a}n osion tavoitteena oli m{\"a}{\"a}ritell{\"a} ty{\"o}koneteollisuuden tuote- ja palvelukehitysty{\"o}ss{\"a} tarvittavat k{\"a}ytt{\"o}kokemustiedot, niiden l{\"a}hteet, analysointimenetelm{\"a}t ja hy{\"o}dynt{\"a}minen asiakasvaatimukset t{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietol{\"a}htein{\"a} ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksiss{\"a} toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} n{\"a}it{\"a} havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan k{\"a}sikirjat) esitett{\"a}viin k{\"a}ytt{\"o}varmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}nl{\"a}heist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuustiedonkeruun ja tiedon hy{\"o}dynt{\"a}misen prosessia. Tulosten perusteella n{\"a}ytt{\"a}{\"a} silt{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuuden suunnittelun n{\"a}k{\"o}kulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle k{\"a}ytt{\"o}kelpoisten analyysituotteiden m{\"a}{\"a}rittelyss{\"a} ei olla viel{\"a} kovinkaan pitk{\"a}ll{\"a}. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta p{\"a}{\"a}paino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehitt{\"a}misess{\"a}. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon {"}sis{\"a}isen{\"a} asiakkaana{"} ei viel{\"a} korostu elinkaaritiedonhallinnan teht{\"a}viss{\"a}.",
keywords = "dependability, management of dependability knowledge, design for dependability, life-cycle data management",
author = "Helj{\"a} Franssila and Susanna Kunttu and Harri Saarinen and Pasi Valkokari",
note = "Project code: 72262",
year = "2012",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "48",
address = "Finland",

}

Franssila, H, Kunttu, S, Saarinen, H & Valkokari, P 2012, Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. VTT Technology, no. 48, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. / Franssila, Heljä; Kunttu, Susanna; Saarinen, Harri; Valkokari, Pasi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

AU - Franssila, Heljä

AU - Kunttu, Susanna

AU - Saarinen, Harri

AU - Valkokari, Pasi

N1 - Project code: 72262

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.

AB - Tämä raportti kokoaa Käyttövarmuuden hallinta suunnittelussa - RelSteps-hankkeen toisen tutkimuskokonaisuuden tulokset. Tutkimuksen tämän osion tavoitteena oli määritellä työkoneteollisuuden tuote- ja palvelukehitystyössä tarvittavat käyttökokemustiedot, niiden lähteet, analysointimenetelmät ja hyödyntäminen asiakasvaatimukset täyttävän koneen suunnittelussa. Raportin tulosaineisto on koottu havainnoista, jotka ovat kertyneet koko hankkeen aikana. Tietolähteinä ovat olleet aiemmin tehdyn kyselytutkimuksen tulokset, yrityksissä toteutetut haastattelut ja tutkimuscaset. Yhdistämällä näitä havaintoja kirjallisuudessa (mm. standardit ja luotettavuuden hallinnan käsikirjat) esitettäviin käyttövarmuuden hallintamalleihin raportissa ehdotetaan käytännönläheistä käyttövarmuustiedonkeruun ja tiedon hyödyntämisen prosessia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että käyttövarmuuden suunnittelun näkökulmasta etenkin numeerisesta elinkaaritiedosta jalostettavien, suunnittelulle käyttökelpoisten analyysituotteiden määrittelyssä ei olla vielä kovinkaan pitkällä. Elinkaaritiedon jalostuksen osalta pääpaino on ollut loppuasiakkaalle suunnattujen tietotuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Tuotekehitys ja suunnittelu elinkaaritiedon "sisäisenä asiakkaana" ei vielä korostu elinkaaritiedonhallinnan tehtävissä.

KW - dependability

KW - management of dependability knowledge

KW - design for dependability

KW - life-cycle data management

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Franssila H, Kunttu S, Saarinen H, Valkokari P. Käyttövarmuustiedon hallinta ja hyödyntäminen suunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 52 p. (VTT Technology; No. 48).