TY - BOOK
T1 - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät
AU - Mokkila, Mirja
AU - Sariola, Juha
AU - Hägg, Margareta
N1 - Project code: B6SU00017
PY - 1999
Y1 - 1999
N2 - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen, 'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.
AB - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen, 'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.
KW - fruits
KW - berries
KW - strawberry
KW - picking
KW - harvesting
KW - quality
KW - food packaging
KW - food processing
KW - food storage
M3 - Report
SN - 951-38-5432-9
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -