Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta

Translated title of the contribution: Many routes to effectiveness. Experiences, practices and challenges in different administrative sectors in government

Kirsi Hyytinen (Editor), Esko Mustonen (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistuksessa erääksi tavoitteeksi asetettiin yhteiskunta- ja finanssipoliittisen päätöksenteon sekä julkisen toiminnan laadun parantaminen arviointitoiminnan avulla siten, että aikaansaadaan mahdollisimman vaikuttavaa ja taloudellisesti tehokasta julkista toimintaa. Uudistuksen taustalla olivat muun muassa eduskunnan aloitteet ja toivomukset saada budjettikäsittelyä varten kattavaa ja laadukasta tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja sen kehityksestä. Tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistus asetti uusia vaatimuksia myös ministeriöiden suunnitteluja seurantajärjestelmille. Nykymuotoisena vaikuttavuusarviointi nähdään suuntautuneen perinteisestä ex post tyyppisestä arvioinnista interaktiiviseksi oppimisprosessiksi, jonka tavoitteena on vahvistaa strategista ajattelua toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa. Keskeinen kysymys on, minkälaista tietoa ja osaamista hyödynnämme päätöksenteon tukena ja toiminnan tavoitteita asetettaessa. Lähestymistavan muutos asettaa merkittäviä haasteita tutkimukselle ja muulle tiedon tuotannolle. Keskusteluun liittyy olennaisesti myös kysymys arvioinnin ja vaikuttavuusseurannan motivaatiosta ja tiedonintresseistä. Se, miten vaikuttavuustietoa käytetään, kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoitukseen, vaikuttaa siihen, minkälaista tietoa vaikuttavuudesta tarvitaan.
Original languageFinnish
PublisherValtiovarainministeriö
Number of pages161
ISBN (Print)978-951-804-917-6
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtiovarainministeriön julkaisuja
Number5/2009

Keywords

  • impact assessment
  • performance management
  • evaluation

Cite this

Hyytinen, K., & Mustonen, E. (Eds.) (2009). Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta. Valtiovarainministeriö. Valtiovarainministeriön julkaisuja, No. 5/2009
Hyytinen, Kirsi (Editor) ; Mustonen, Esko (Editor). / Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta. Valtiovarainministeriö, 2009. 161 p. (Valtiovarainministeriön julkaisuja; No. 5/2009).
@book{b8e7c48f13eb41ce9e92107ffe0d984a,
title = "Monta tiet{\"a} vaikuttavuuteen. K{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta",
abstract = "Valtion tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistuksessa er{\"a}{\"a}ksi tavoitteeksi asetettiin yhteiskunta- ja finanssipoliittisen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon sek{\"a} julkisen toiminnan laadun parantaminen arviointitoiminnan avulla siten, ett{\"a} aikaansaadaan mahdollisimman vaikuttavaa ja taloudellisesti tehokasta julkista toimintaa. Uudistuksen taustalla olivat muun muassa eduskunnan aloitteet ja toivomukset saada budjettik{\"a}sittely{\"a} varten kattavaa ja laadukasta tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja sen kehityksest{\"a}. Tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistus asetti uusia vaatimuksia my{\"o}s ministeri{\"o}iden suunnitteluja seurantaj{\"a}rjestelmille. Nykymuotoisena vaikuttavuusarviointi n{\"a}hd{\"a}{\"a}n suuntautuneen perinteisest{\"a} ex post tyyppisest{\"a} arvioinnista interaktiiviseksi oppimisprosessiksi, jonka tavoitteena on vahvistaa strategista ajattelua toiminnan kehitt{\"a}misess{\"a} ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa. Keskeinen kysymys on, mink{\"a}laista tietoa ja osaamista hy{\"o}dynn{\"a}mme p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tukena ja toiminnan tavoitteita asetettaessa. L{\"a}hestymistavan muutos asettaa merkitt{\"a}vi{\"a} haasteita tutkimukselle ja muulle tiedon tuotannolle. Keskusteluun liittyy olennaisesti my{\"o}s kysymys arvioinnin ja vaikuttavuusseurannan motivaatiosta ja tiedonintresseist{\"a}. Se, miten vaikuttavuustietoa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n, kuka tietoa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ja mihin tarkoitukseen, vaikuttaa siihen, mink{\"a}laista tietoa vaikuttavuudesta tarvitaan.",
keywords = "impact assessment, performance management, evaluation",
editor = "Kirsi Hyytinen and Esko Mustonen",
note = "Project code: 6996",
year = "2009",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-804-917-6",
series = "Valtiovarainministeri{\"o}n julkaisuja",
publisher = "Valtiovarainministeri{\"o}",
number = "5/2009",
address = "Finland",

}

Hyytinen, K & Mustonen, E (eds) 2009, Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta. Valtiovarainministeriön julkaisuja, no. 5/2009, Valtiovarainministeriö.

Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta. / Hyytinen, Kirsi (Editor); Mustonen, Esko (Editor).

Valtiovarainministeriö, 2009. 161 p. (Valtiovarainministeriön julkaisuja; No. 5/2009).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta

A2 - Hyytinen, Kirsi

A2 - Mustonen, Esko

N1 - Project code: 6996

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Valtion tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistuksessa erääksi tavoitteeksi asetettiin yhteiskunta- ja finanssipoliittisen päätöksenteon sekä julkisen toiminnan laadun parantaminen arviointitoiminnan avulla siten, että aikaansaadaan mahdollisimman vaikuttavaa ja taloudellisesti tehokasta julkista toimintaa. Uudistuksen taustalla olivat muun muassa eduskunnan aloitteet ja toivomukset saada budjettikäsittelyä varten kattavaa ja laadukasta tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja sen kehityksestä. Tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistus asetti uusia vaatimuksia myös ministeriöiden suunnitteluja seurantajärjestelmille. Nykymuotoisena vaikuttavuusarviointi nähdään suuntautuneen perinteisestä ex post tyyppisestä arvioinnista interaktiiviseksi oppimisprosessiksi, jonka tavoitteena on vahvistaa strategista ajattelua toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa. Keskeinen kysymys on, minkälaista tietoa ja osaamista hyödynnämme päätöksenteon tukena ja toiminnan tavoitteita asetettaessa. Lähestymistavan muutos asettaa merkittäviä haasteita tutkimukselle ja muulle tiedon tuotannolle. Keskusteluun liittyy olennaisesti myös kysymys arvioinnin ja vaikuttavuusseurannan motivaatiosta ja tiedonintresseistä. Se, miten vaikuttavuustietoa käytetään, kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoitukseen, vaikuttaa siihen, minkälaista tietoa vaikuttavuudesta tarvitaan.

AB - Valtion tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistuksessa erääksi tavoitteeksi asetettiin yhteiskunta- ja finanssipoliittisen päätöksenteon sekä julkisen toiminnan laadun parantaminen arviointitoiminnan avulla siten, että aikaansaadaan mahdollisimman vaikuttavaa ja taloudellisesti tehokasta julkista toimintaa. Uudistuksen taustalla olivat muun muassa eduskunnan aloitteet ja toivomukset saada budjettikäsittelyä varten kattavaa ja laadukasta tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja sen kehityksestä. Tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistus asetti uusia vaatimuksia myös ministeriöiden suunnitteluja seurantajärjestelmille. Nykymuotoisena vaikuttavuusarviointi nähdään suuntautuneen perinteisestä ex post tyyppisestä arvioinnista interaktiiviseksi oppimisprosessiksi, jonka tavoitteena on vahvistaa strategista ajattelua toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa. Keskeinen kysymys on, minkälaista tietoa ja osaamista hyödynnämme päätöksenteon tukena ja toiminnan tavoitteita asetettaessa. Lähestymistavan muutos asettaa merkittäviä haasteita tutkimukselle ja muulle tiedon tuotannolle. Keskusteluun liittyy olennaisesti myös kysymys arvioinnin ja vaikuttavuusseurannan motivaatiosta ja tiedonintresseistä. Se, miten vaikuttavuustietoa käytetään, kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoitukseen, vaikuttaa siihen, minkälaista tietoa vaikuttavuudesta tarvitaan.

KW - impact assessment

KW - performance management

KW - evaluation

M3 - Report

SN - 978-951-804-917-6

T3 - Valtiovarainministeriön julkaisuja

BT - Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta

PB - Valtiovarainministeriö

ER -

Hyytinen K, (ed.), Mustonen E, (ed.). Monta tietä vaikuttavuuteen. Käytäntöjä, kokemuksia ja haasteita eri hallinnonaloilta. Valtiovarainministeriö, 2009. 161 p. (Valtiovarainministeriön julkaisuja; No. 5/2009).