Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti

Pekka Koponen, Seppo Kärkkäinen, Juho Farin, Hannu Pihala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages80
ISBN (Electronic)951-38-6884-2
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2362
ISSN1235-0605

Fingerprint

market prices
electricity
Olla

Keywords

 • power demand
 • demand response
 • power consumption
 • electric heating
 • small houses
 • electricity markets
 • pricing policy
 • real-time pricing
 • market prices
 • barriers
 • modelling
 • simulation

Cite this

Koponen, P., Kärkkäinen, S., Farin, J., & Pihala, H. (2006). Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2362
Koponen, Pekka ; Kärkkäinen, Seppo ; Farin, Juho ; Pihala, Hannu. / Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus : Loppuraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).
@book{35a3f4108c1e465db878d86666b66e3e,
title = "Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien s{\"a}hk{\"o}nk{\"a}yt{\"o}n ohjaus: Loppuraportti",
abstract = "Tiivistelm{\"a} Hintajousto on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a}, jotta s{\"a}hk{\"o}markkinat toimivat ja kykenev{\"a}t omalta osaltaan ratkaisemaan s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a} tehotasapainon. Kysynn{\"a}n jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle s{\"a}hk{\"o}n tuotannolle, jonka k{\"a}ytt{\"o}aika on yleens{\"a} lyhyt ja investoinnit huomattavat. S{\"a}{\"a}dett{\"a}v{\"a}{\"a} vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hy{\"o}tysuhde s{\"a}{\"a}t{\"o}k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista p{\"a}{\"a}osa on jo k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, sill{\"a} osa siit{\"a} on hintajouston piiriss{\"a} ja j{\"a}rjestelm{\"a}vastaava on sopinut osan k{\"a}yt{\"o}st{\"a} h{\"a}iri{\"o}tilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynn{\"a}n jouston lis{\"a}{\"a}miseen on etup{\"a}{\"a}ss{\"a} pienemmiss{\"a} kohteissa, erityisesti s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niit{\"a} mahdollisuuksia ja esteit{\"a} joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyrit{\"a}{\"a}n saamaan reagoimaan s{\"a}hk{\"o}n spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. S{\"a}hk{\"o}markkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyv{\"a} toimintojen eriytt{\"a}minen sek{\"a} vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemist{\"a} s{\"a}hk{\"o}markkinoihin. T{\"a}ss{\"a} raportissa kerrotaan projektin l{\"a}ht{\"o}kohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sek{\"a} projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu my{\"o}s menetelmi{\"a} automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hy{\"o}tyjen arvioimiseksi simuloinnein. S{\"a}hk{\"o}n pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}vi{\"a} parannuksia ehdotetaan. Varaava s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys sis{\"a}lt{\"a}{\"a} huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} vain kiinte{\"a}aikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. S{\"a}hk{\"o}markkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. T{\"a}rkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, s{\"a}hk{\"o}njakeluverkkoyhti{\"o}n toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliit{\"a}nn{\"a}n kustannukset asiakkaalle sek{\"a} pienkohteiden rakennusautomaation ja l{\"a}mp{\"o}tilans{\"a}{\"a}t{\"o}jen puutteet.",
keywords = "power demand, demand response, power consumption, electric heating, small houses, electricity markets, pricing policy, real-time pricing, market prices, barriers, modelling, simulation",
author = "Pekka Koponen and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Juho Farin and Hannu Pihala",
note = "Project code: 163",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2362",
address = "Finland",

}

Koponen, P, Kärkkäinen, S, Farin, J & Pihala, H 2006, Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2362, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus : Loppuraportti. / Koponen, Pekka; Kärkkäinen, Seppo; Farin, Juho; Pihala, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus

T2 - Loppuraportti

AU - Koponen, Pekka

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Farin, Juho

AU - Pihala, Hannu

N1 - Project code: 163

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.

AB - Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.

KW - power demand

KW - demand response

KW - power consumption

KW - electric heating

KW - small houses

KW - electricity markets

KW - pricing policy

KW - real-time pricing

KW - market prices

KW - barriers

KW - modelling

KW - simulation

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koponen P, Kärkkäinen S, Farin J, Pihala H. Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).