Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti

Pekka Koponen, Seppo Kärkkäinen, Juho Farin, Hannu Pihala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages80
  ISBN (Electronic)951-38-6884-2
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2362
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  market prices
  electricity
  Olla

  Keywords

  • power demand
  • demand response
  • power consumption
  • electric heating
  • small houses
  • electricity markets
  • pricing policy
  • real-time pricing
  • market prices
  • barriers
  • modelling
  • simulation

  Cite this

  Koponen, P., Kärkkäinen, S., Farin, J., & Pihala, H. (2006). Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2362
  Koponen, Pekka ; Kärkkäinen, Seppo ; Farin, Juho ; Pihala, Hannu. / Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus : Loppuraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).
  @book{35a3f4108c1e465db878d86666b66e3e,
  title = "Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien s{\"a}hk{\"o}nk{\"a}yt{\"o}n ohjaus: Loppuraportti",
  abstract = "Tiivistelm{\"a} Hintajousto on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a}, jotta s{\"a}hk{\"o}markkinat toimivat ja kykenev{\"a}t omalta osaltaan ratkaisemaan s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a} tehotasapainon. Kysynn{\"a}n jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle s{\"a}hk{\"o}n tuotannolle, jonka k{\"a}ytt{\"o}aika on yleens{\"a} lyhyt ja investoinnit huomattavat. S{\"a}{\"a}dett{\"a}v{\"a}{\"a} vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hy{\"o}tysuhde s{\"a}{\"a}t{\"o}k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista p{\"a}{\"a}osa on jo k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, sill{\"a} osa siit{\"a} on hintajouston piiriss{\"a} ja j{\"a}rjestelm{\"a}vastaava on sopinut osan k{\"a}yt{\"o}st{\"a} h{\"a}iri{\"o}tilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynn{\"a}n jouston lis{\"a}{\"a}miseen on etup{\"a}{\"a}ss{\"a} pienemmiss{\"a} kohteissa, erityisesti s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niit{\"a} mahdollisuuksia ja esteit{\"a} joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyrit{\"a}{\"a}n saamaan reagoimaan s{\"a}hk{\"o}n spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. S{\"a}hk{\"o}markkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyv{\"a} toimintojen eriytt{\"a}minen sek{\"a} vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemist{\"a} s{\"a}hk{\"o}markkinoihin. T{\"a}ss{\"a} raportissa kerrotaan projektin l{\"a}ht{\"o}kohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sek{\"a} projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu my{\"o}s menetelmi{\"a} automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hy{\"o}tyjen arvioimiseksi simuloinnein. S{\"a}hk{\"o}n pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}vi{\"a} parannuksia ehdotetaan. Varaava s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys sis{\"a}lt{\"a}{\"a} huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} vain kiinte{\"a}aikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. S{\"a}hk{\"o}markkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. T{\"a}rkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, s{\"a}hk{\"o}njakeluverkkoyhti{\"o}n toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliit{\"a}nn{\"a}n kustannukset asiakkaalle sek{\"a} pienkohteiden rakennusautomaation ja l{\"a}mp{\"o}tilans{\"a}{\"a}t{\"o}jen puutteet.",
  keywords = "power demand, demand response, power consumption, electric heating, small houses, electricity markets, pricing policy, real-time pricing, market prices, barriers, modelling, simulation",
  author = "Pekka Koponen and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Juho Farin and Hannu Pihala",
  note = "Project code: 163",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2362",
  address = "Finland",

  }

  Koponen, P, Kärkkäinen, S, Farin, J & Pihala, H 2006, Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2362, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus : Loppuraportti. / Koponen, Pekka; Kärkkäinen, Seppo; Farin, Juho; Pihala, Hannu.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus

  T2 - Loppuraportti

  AU - Koponen, Pekka

  AU - Kärkkäinen, Seppo

  AU - Farin, Juho

  AU - Pihala, Hannu

  N1 - Project code: 163

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.

  AB - Tiivistelmä Hintajousto on välttämätöntä, jotta sähkömarkkinat toimivat ja kykenevät omalta osaltaan ratkaisemaan sähköjärjestelmä tehotasapainon. Kysynnän jousto voi olla edullinen vaihtoehto nopeasti ohjattavalle sähkön tuotannolle, jonka käyttöaika on yleensä lyhyt ja investoinnit huomattavat. Säädettävää vesivoimaa on rajallisesti ja kaasuturbiinien hyötysuhde säätökäytössä on huono. Teollisuuden suurten kuormien ohjauspotentiaalista pääosa on jo käytössä, sillä osa siitä on hintajouston piirissä ja järjestelmävastaava on sopinut osan käytöstä häiriötilanteita varten. Mahdollisuuksia nopean kysynnän jouston lisäämiseen on etupäässä pienemmissä kohteissa, erityisesti sähkölämmityskohteissa. Tutkittiin koekohteiden avulla niitä mahdollisuuksia ja esteitä joita kohdataan, kun pienasiakkaiden ohjattavat kuormat pyritään saamaan reagoimaan sähkön spot-markkina-hintojen nopeisiin vaihteluihin. Sähkömarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja siihen liittyvä toimintojen eriyttäminen sekä vertikaalisen integraation purku ovat ainakin toistaiseksi vaikeuttaneet pienasiakkaiden ohjattavien resurssien, kuten ohjattavien kuormien, kytkemistä sähkömarkkinoihin. Tässä raportissa kerrotaan projektin lähtökohdat, havaitut hintajouston esteet ja mahdollisuudet sekä projektissa saavutetut tulokset. Niihin kuuluu myös menetelmiä automaattisen hintajouston toteamiseksi ja hyötyjen arvioimiseksi simuloinnein. Sähkön pienasiakkaiden hintajouston esteiden poistamiseen tähtääviä parannuksia ehdotetaan. Varaava sähkölämmitys sisältää huomattavasti nopeaa ohjauskapasiteettia, jota nykyisin hyödynnetään lähinnä vain kiinteäaikaisilla kaksi- tai kolmiaikatariffeilla. Sähkömarkkinoilla tarvittaisiin nyt kuitenkin nopeasti tilanteen mukaan ohjattavia resursseja. Tärkeimmiksi pienkohteiden hintaohjauksen esteiksi on havaittu lainsäädäntö, sähkönjakeluverkkoyhtiön toteuttamien kulutusmittausten ja niiden rakennusautomaatioliitännän kustannukset asiakkaalle sekä pienkohteiden rakennusautomaation ja lämpötilansäätöjen puutteet.

  KW - power demand

  KW - demand response

  KW - power consumption

  KW - electric heating

  KW - small houses

  KW - electricity markets

  KW - pricing policy

  KW - real-time pricing

  KW - market prices

  KW - barriers

  KW - modelling

  KW - simulation

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Koponen P, Kärkkäinen S, Farin J, Pihala H. Markkinahintasignaaleihin perustuva pienkuluttajien sähkönkäytön ohjaus: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 80 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2362).