Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa: Tekniset ohjeet

Martti Eerola, Esko Kankare

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Esitetään ohjeet rautateollisuuden sivutuotteen, masuunikuonan, käytöstä maarakenteissa, lähinnä erityisesti tien- ja kadunrakennuksessa. Ohjeet ovat helposti sovellettavissa myös muuhun maarakennustoimintaan. Ne perustuvat maassamme viime vuosina suoritettuihin laboratoriotutkimuksiin, koerakentamiseen sekä koti- ja ulkomaiseen, lähinnä skandinaaviseen, kirjallisuuteen. Murskatusta, granuloidusta ja pelletoidusta masuunikuonasta esitetään yleiset tekniset ominaisuudet, käyttö tavanomaisina tien- ja kadunrakennusmateriaaleina sekä käyttö lämpöeristeinä. Kuonien kantavuus on hyvä ja niitä voidaan sellaisenaan käyttää kaikissa sitomattomissa tien- ja kadunrakennekerroksissa edellyttäen, että ne täyttävät ko. kerroksen materiaaleille asetetut rakeisuus- tai kantavuusvaatimukset. Alhaisen lämmönjohtavuutensa takia masuunikuonat soveltuvat yleensä ja varsinkin granuloituina tai pelletoituina lämpöeristeiksi. Julkaisun pääosa käsitteleekin lämpöeristeiden mitoitusta norjalaisen Skaven-Haugin teoriaan perustuen. Kuonille soveltuvana esitetään sekä käsin- että tietokonelaskelmille soveltuva laskukaava sekä tämän perusteella laaditut mitoituskäyrästöt. Ne ovat periaatteessa voimassa vain laskuissa käytetyillä lähtöarvoilla, mutta tuloksia voidaan esitetyillä yksinkertaisilla menetelmillä helposti muuntaa myös muille arvoille soveltuviksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages61
ISBN (Print)951-38-1557-9
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number137
ISSN0358-5085

Cite this

Eerola, M., & Kankare, E. (1982). Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa: Tekniset ohjeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 137
Eerola, Martti ; Kankare, Esko. / Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa : Tekniset ohjeet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 61 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 137).
@book{2d8aea02870f496ab332a76577eb6b01,
title = "Masuunikuonan k{\"a}ytt{\"o} maa- ja tienrakennuksessa: Tekniset ohjeet",
abstract = "Esitet{\"a}{\"a}n ohjeet rautateollisuuden sivutuotteen, masuunikuonan, k{\"a}yt{\"o}st{\"a} maarakenteissa, l{\"a}hinn{\"a} erityisesti tien- ja kadunrakennuksessa. Ohjeet ovat helposti sovellettavissa my{\"o}s muuhun maarakennustoimintaan. Ne perustuvat maassamme viime vuosina suoritettuihin laboratoriotutkimuksiin, koerakentamiseen sek{\"a} koti- ja ulkomaiseen, l{\"a}hinn{\"a} skandinaaviseen, kirjallisuuteen. Murskatusta, granuloidusta ja pelletoidusta masuunikuonasta esitet{\"a}{\"a}n yleiset tekniset ominaisuudet, k{\"a}ytt{\"o} tavanomaisina tien- ja kadunrakennusmateriaaleina sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o} l{\"a}mp{\"o}eristein{\"a}. Kuonien kantavuus on hyv{\"a} ja niit{\"a} voidaan sellaisenaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kaikissa sitomattomissa tien- ja kadunrakennekerroksissa edellytt{\"a}en, ett{\"a} ne t{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t ko. kerroksen materiaaleille asetetut rakeisuus- tai kantavuusvaatimukset. Alhaisen l{\"a}mm{\"o}njohtavuutensa takia masuunikuonat soveltuvat yleens{\"a} ja varsinkin granuloituina tai pelletoituina l{\"a}mp{\"o}eristeiksi. Julkaisun p{\"a}{\"a}osa k{\"a}sitteleekin l{\"a}mp{\"o}eristeiden mitoitusta norjalaisen Skaven-Haugin teoriaan perustuen. Kuonille soveltuvana esitet{\"a}{\"a}n sek{\"a} k{\"a}sin- ett{\"a} tietokonelaskelmille soveltuva laskukaava sek{\"a} t{\"a}m{\"a}n perusteella laaditut mitoitusk{\"a}yr{\"a}st{\"o}t. Ne ovat periaatteessa voimassa vain laskuissa k{\"a}ytetyill{\"a} l{\"a}ht{\"o}arvoilla, mutta tuloksia voidaan esitetyill{\"a} yksinkertaisilla menetelmill{\"a} helposti muuntaa my{\"o}s muille arvoille soveltuviksi.",
author = "Martti Eerola and Esko Kankare",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1557-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "137",
address = "Finland",

}

Eerola, M & Kankare, E 1982, Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa: Tekniset ohjeet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 137, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa : Tekniset ohjeet. / Eerola, Martti; Kankare, Esko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 61 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 137).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa

T2 - Tekniset ohjeet

AU - Eerola, Martti

AU - Kankare, Esko

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Esitetään ohjeet rautateollisuuden sivutuotteen, masuunikuonan, käytöstä maarakenteissa, lähinnä erityisesti tien- ja kadunrakennuksessa. Ohjeet ovat helposti sovellettavissa myös muuhun maarakennustoimintaan. Ne perustuvat maassamme viime vuosina suoritettuihin laboratoriotutkimuksiin, koerakentamiseen sekä koti- ja ulkomaiseen, lähinnä skandinaaviseen, kirjallisuuteen. Murskatusta, granuloidusta ja pelletoidusta masuunikuonasta esitetään yleiset tekniset ominaisuudet, käyttö tavanomaisina tien- ja kadunrakennusmateriaaleina sekä käyttö lämpöeristeinä. Kuonien kantavuus on hyvä ja niitä voidaan sellaisenaan käyttää kaikissa sitomattomissa tien- ja kadunrakennekerroksissa edellyttäen, että ne täyttävät ko. kerroksen materiaaleille asetetut rakeisuus- tai kantavuusvaatimukset. Alhaisen lämmönjohtavuutensa takia masuunikuonat soveltuvat yleensä ja varsinkin granuloituina tai pelletoituina lämpöeristeiksi. Julkaisun pääosa käsitteleekin lämpöeristeiden mitoitusta norjalaisen Skaven-Haugin teoriaan perustuen. Kuonille soveltuvana esitetään sekä käsin- että tietokonelaskelmille soveltuva laskukaava sekä tämän perusteella laaditut mitoituskäyrästöt. Ne ovat periaatteessa voimassa vain laskuissa käytetyillä lähtöarvoilla, mutta tuloksia voidaan esitetyillä yksinkertaisilla menetelmillä helposti muuntaa myös muille arvoille soveltuviksi.

AB - Esitetään ohjeet rautateollisuuden sivutuotteen, masuunikuonan, käytöstä maarakenteissa, lähinnä erityisesti tien- ja kadunrakennuksessa. Ohjeet ovat helposti sovellettavissa myös muuhun maarakennustoimintaan. Ne perustuvat maassamme viime vuosina suoritettuihin laboratoriotutkimuksiin, koerakentamiseen sekä koti- ja ulkomaiseen, lähinnä skandinaaviseen, kirjallisuuteen. Murskatusta, granuloidusta ja pelletoidusta masuunikuonasta esitetään yleiset tekniset ominaisuudet, käyttö tavanomaisina tien- ja kadunrakennusmateriaaleina sekä käyttö lämpöeristeinä. Kuonien kantavuus on hyvä ja niitä voidaan sellaisenaan käyttää kaikissa sitomattomissa tien- ja kadunrakennekerroksissa edellyttäen, että ne täyttävät ko. kerroksen materiaaleille asetetut rakeisuus- tai kantavuusvaatimukset. Alhaisen lämmönjohtavuutensa takia masuunikuonat soveltuvat yleensä ja varsinkin granuloituina tai pelletoituina lämpöeristeiksi. Julkaisun pääosa käsitteleekin lämpöeristeiden mitoitusta norjalaisen Skaven-Haugin teoriaan perustuen. Kuonille soveltuvana esitetään sekä käsin- että tietokonelaskelmille soveltuva laskukaava sekä tämän perusteella laaditut mitoituskäyrästöt. Ne ovat periaatteessa voimassa vain laskuissa käytetyillä lähtöarvoilla, mutta tuloksia voidaan esitetyillä yksinkertaisilla menetelmillä helposti muuntaa myös muille arvoille soveltuviksi.

M3 - Report

SN - 951-38-1557-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Eerola M, Kankare E. Masuunikuonan käyttö maa- ja tienrakennuksessa: Tekniset ohjeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 61 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 137).