Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa

Eero Kilpi, Erkki Kokko, Heikki Kukko, Raimo Mustonen, Juho Saarimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raudan valmistuksen sivutuotteena syntyy masuunikuonaa. Talonrakennustekniikassa masuunikuonaa käytetään joko pelletoituna, granuloituna tai murskeena. Pelletoitua masuunikuonaa syntyy jäähdytettäessä kuona veden ja ilman avulla. Materiaali on suhteellisen kevyttä, sileäpintaista ja pyöreärakeista. Granuloitua masuunikuonaa saadaan jäähdytettäessä kuona nopeasti voimakkaassa vesivirrassa. Granuloitu masuunikuona on hiekkamaisen rakeista ja sen lasimaisuusaste on suuri. Pelletoitua masuunikuonaa käytetään betonin runkoaineena rakennebetonissa ja betoniharkoissa sekä lämmöneristemateriaalina ryömintätilaisessa alapohjarakenteessa, maanvaraisessa lattiarakenteessa sekä kellarin seinän salaojituskerroksena. Betonin runkoaineena voidaan käyttää myös kuonamursketta. Jauhamalla granuloitu masuunikuona hienoksi saadaan hydraulista sideainetta, jota käyttämällä voidaan vähentää betonin hydrataatiolämmönkehitystä, parantaa betonin sulfaatinkestävyyttä ja saavuttaa korkeita myöhäislujuuksia. Myös pelletoitua masuuunikuonaa voidaan käyttää jauhettuna sideaineeksi, vaikkakaan sen sideaineomianisuudet eivät ole aivan yhtä hyvät kuin granuloidulla masuunikuonalla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages30
ISBN (Print)951-38-1906-X
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number276
ISSN0358-5085

Keywords

  • blast furnace slags
  • slag cement
  • slag concrete
  • product development

Cite this

Kilpi, E., Kokko, E., Kukko, H., Mustonen, R., & Saarimaa, J. (1984). Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 276
Kilpi, Eero ; Kokko, Erkki ; Kukko, Heikki ; Mustonen, Raimo ; Saarimaa, Juho. / Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 276).
@book{2c96d3853bc44cf68d9bef4eb1806864,
title = "Masuunikuonan k{\"a}ytt{\"o} talonrakennuksessa",
abstract = "Raudan valmistuksen sivutuotteena syntyy masuunikuonaa. Talonrakennustekniikassa masuunikuonaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n joko pelletoituna, granuloituna tai murskeena. Pelletoitua masuunikuonaa syntyy j{\"a}{\"a}hdytett{\"a}ess{\"a} kuona veden ja ilman avulla. Materiaali on suhteellisen kevytt{\"a}, sile{\"a}pintaista ja py{\"o}re{\"a}rakeista. Granuloitua masuunikuonaa saadaan j{\"a}{\"a}hdytett{\"a}ess{\"a} kuona nopeasti voimakkaassa vesivirrassa. Granuloitu masuunikuona on hiekkamaisen rakeista ja sen lasimaisuusaste on suuri. Pelletoitua masuunikuonaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n betonin runkoaineena rakennebetonissa ja betoniharkoissa sek{\"a} l{\"a}mm{\"o}neristemateriaalina ry{\"o}mint{\"a}tilaisessa alapohjarakenteessa, maanvaraisessa lattiarakenteessa sek{\"a} kellarin sein{\"a}n salaojituskerroksena. Betonin runkoaineena voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s kuonamursketta. Jauhamalla granuloitu masuunikuona hienoksi saadaan hydraulista sideainetta, jota k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} betonin hydrataatiol{\"a}mm{\"o}nkehityst{\"a}, parantaa betonin sulfaatinkest{\"a}vyytt{\"a} ja saavuttaa korkeita my{\"o}h{\"a}islujuuksia. My{\"o}s pelletoitua masuuunikuonaa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} jauhettuna sideaineeksi, vaikkakaan sen sideaineomianisuudet eiv{\"a}t ole aivan yht{\"a} hyv{\"a}t kuin granuloidulla masuunikuonalla.",
keywords = "blast furnace slags, slag cement, slag concrete, product development",
author = "Eero Kilpi and Erkki Kokko and Heikki Kukko and Raimo Mustonen and Juho Saarimaa",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1906-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "276",
address = "Finland",

}

Kilpi, E, Kokko, E, Kukko, H, Mustonen, R & Saarimaa, J 1984, Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 276, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa. / Kilpi, Eero; Kokko, Erkki; Kukko, Heikki; Mustonen, Raimo; Saarimaa, Juho.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 276).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa

AU - Kilpi, Eero

AU - Kokko, Erkki

AU - Kukko, Heikki

AU - Mustonen, Raimo

AU - Saarimaa, Juho

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Raudan valmistuksen sivutuotteena syntyy masuunikuonaa. Talonrakennustekniikassa masuunikuonaa käytetään joko pelletoituna, granuloituna tai murskeena. Pelletoitua masuunikuonaa syntyy jäähdytettäessä kuona veden ja ilman avulla. Materiaali on suhteellisen kevyttä, sileäpintaista ja pyöreärakeista. Granuloitua masuunikuonaa saadaan jäähdytettäessä kuona nopeasti voimakkaassa vesivirrassa. Granuloitu masuunikuona on hiekkamaisen rakeista ja sen lasimaisuusaste on suuri. Pelletoitua masuunikuonaa käytetään betonin runkoaineena rakennebetonissa ja betoniharkoissa sekä lämmöneristemateriaalina ryömintätilaisessa alapohjarakenteessa, maanvaraisessa lattiarakenteessa sekä kellarin seinän salaojituskerroksena. Betonin runkoaineena voidaan käyttää myös kuonamursketta. Jauhamalla granuloitu masuunikuona hienoksi saadaan hydraulista sideainetta, jota käyttämällä voidaan vähentää betonin hydrataatiolämmönkehitystä, parantaa betonin sulfaatinkestävyyttä ja saavuttaa korkeita myöhäislujuuksia. Myös pelletoitua masuuunikuonaa voidaan käyttää jauhettuna sideaineeksi, vaikkakaan sen sideaineomianisuudet eivät ole aivan yhtä hyvät kuin granuloidulla masuunikuonalla.

AB - Raudan valmistuksen sivutuotteena syntyy masuunikuonaa. Talonrakennustekniikassa masuunikuonaa käytetään joko pelletoituna, granuloituna tai murskeena. Pelletoitua masuunikuonaa syntyy jäähdytettäessä kuona veden ja ilman avulla. Materiaali on suhteellisen kevyttä, sileäpintaista ja pyöreärakeista. Granuloitua masuunikuonaa saadaan jäähdytettäessä kuona nopeasti voimakkaassa vesivirrassa. Granuloitu masuunikuona on hiekkamaisen rakeista ja sen lasimaisuusaste on suuri. Pelletoitua masuunikuonaa käytetään betonin runkoaineena rakennebetonissa ja betoniharkoissa sekä lämmöneristemateriaalina ryömintätilaisessa alapohjarakenteessa, maanvaraisessa lattiarakenteessa sekä kellarin seinän salaojituskerroksena. Betonin runkoaineena voidaan käyttää myös kuonamursketta. Jauhamalla granuloitu masuunikuona hienoksi saadaan hydraulista sideainetta, jota käyttämällä voidaan vähentää betonin hydrataatiolämmönkehitystä, parantaa betonin sulfaatinkestävyyttä ja saavuttaa korkeita myöhäislujuuksia. Myös pelletoitua masuuunikuonaa voidaan käyttää jauhettuna sideaineeksi, vaikkakaan sen sideaineomianisuudet eivät ole aivan yhtä hyvät kuin granuloidulla masuunikuonalla.

KW - blast furnace slags

KW - slag cement

KW - slag concrete

KW - product development

M3 - Report

SN - 951-38-1906-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kilpi E, Kokko E, Kukko H, Mustonen R, Saarimaa J. Masuunikuonan käyttö talonrakennuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 276).