Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen

Harri Mäkelä

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Ohjeessa käsitellään vesi- ja viemärijohtojen roudatonta asennussyvyyttä ja matalaan asennettavien putkien routasuojausta ja lämmöneristämistä. Routasuojaus- ja lämmöneristystavat jaetaan maa- ja kalliokaivantojen perusteella eri tyyppeihin. Lämmöneristyspaksuuksien mitoittamista varten esitetään norjalaisiin tutkimuksiin perustuvat käyrästöt. Tarvittavan lämmöneristyksen lämmönvastus määritetään putkien asennussyvyyden ja ilmastotietojen avulla. Mitoituskäyrästöissä on mahdollisuus ottaa huomioon myös erillisen lämmityskaapelin teho tai putkistosta vapautuvan lämmön määrä. Putkijohtojen routasuojaukseen ja lämmöneristämiseen käytettäville lämmöneristeille annetaan erilaisiin käyttöolosuhteisiin mitoituslämmönjohtavuusarvot. Ohjeessa käsitellään myös matalan kaivannon suunnittelua, kaivannon täytemateriaalia ja verkoston laitteita lämmöneristyksen kannalta. Rakentamiseen annetaan ohjeita erilaisista eristämistavoista, työteknisistä seikoista ja lämmityskaapelien käytöstä. Lisäksi tarkastellaan eräitä putkijohtojen matalaan asentamisen erityispiirteitä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-1467-X
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume113

Fingerprint

Intsia bijuga
insulating materials
frost
heat

Cite this

Mäkelä, H. (1982). Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 113
Mäkelä, Harri. / Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 113).
@book{6f575699fb734de18fa694346600c62e,
title = "Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}minen",
abstract = "Ohjeessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n vesi- ja viem{\"a}rijohtojen roudatonta asennussyvyytt{\"a} ja matalaan asennettavien putkien routasuojausta ja l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}mist{\"a}. Routasuojaus- ja l{\"a}mm{\"o}neristystavat jaetaan maa- ja kalliokaivantojen perusteella eri tyyppeihin. L{\"a}mm{\"o}neristyspaksuuksien mitoittamista varten esitet{\"a}{\"a}n norjalaisiin tutkimuksiin perustuvat k{\"a}yr{\"a}st{\"o}t. Tarvittavan l{\"a}mm{\"o}neristyksen l{\"a}mm{\"o}nvastus m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n putkien asennussyvyyden ja ilmastotietojen avulla. Mitoitusk{\"a}yr{\"a}st{\"o}iss{\"a} on mahdollisuus ottaa huomioon my{\"o}s erillisen l{\"a}mmityskaapelin teho tai putkistosta vapautuvan l{\"a}mm{\"o}n m{\"a}{\"a}r{\"a}. Putkijohtojen routasuojaukseen ja l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}ville l{\"a}mm{\"o}neristeille annetaan erilaisiin k{\"a}ytt{\"o}olosuhteisiin mitoitusl{\"a}mm{\"o}njohtavuusarvot. Ohjeessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s matalan kaivannon suunnittelua, kaivannon t{\"a}ytemateriaalia ja verkoston laitteita l{\"a}mm{\"o}neristyksen kannalta. Rakentamiseen annetaan ohjeita erilaisista erist{\"a}mistavoista, ty{\"o}teknisist{\"a} seikoista ja l{\"a}mmityskaapelien k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Lis{\"a}ksi tarkastellaan er{\"a}it{\"a} putkijohtojen matalaan asentamisen erityispiirteit{\"a}.",
author = "Harri M{\"a}kel{\"a}",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1467-X",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Mäkelä, H 1982, Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 113, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen. / Mäkelä, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 113).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen

AU - Mäkelä, Harri

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Ohjeessa käsitellään vesi- ja viemärijohtojen roudatonta asennussyvyyttä ja matalaan asennettavien putkien routasuojausta ja lämmöneristämistä. Routasuojaus- ja lämmöneristystavat jaetaan maa- ja kalliokaivantojen perusteella eri tyyppeihin. Lämmöneristyspaksuuksien mitoittamista varten esitetään norjalaisiin tutkimuksiin perustuvat käyrästöt. Tarvittavan lämmöneristyksen lämmönvastus määritetään putkien asennussyvyyden ja ilmastotietojen avulla. Mitoituskäyrästöissä on mahdollisuus ottaa huomioon myös erillisen lämmityskaapelin teho tai putkistosta vapautuvan lämmön määrä. Putkijohtojen routasuojaukseen ja lämmöneristämiseen käytettäville lämmöneristeille annetaan erilaisiin käyttöolosuhteisiin mitoituslämmönjohtavuusarvot. Ohjeessa käsitellään myös matalan kaivannon suunnittelua, kaivannon täytemateriaalia ja verkoston laitteita lämmöneristyksen kannalta. Rakentamiseen annetaan ohjeita erilaisista eristämistavoista, työteknisistä seikoista ja lämmityskaapelien käytöstä. Lisäksi tarkastellaan eräitä putkijohtojen matalaan asentamisen erityispiirteitä.

AB - Ohjeessa käsitellään vesi- ja viemärijohtojen roudatonta asennussyvyyttä ja matalaan asennettavien putkien routasuojausta ja lämmöneristämistä. Routasuojaus- ja lämmöneristystavat jaetaan maa- ja kalliokaivantojen perusteella eri tyyppeihin. Lämmöneristyspaksuuksien mitoittamista varten esitetään norjalaisiin tutkimuksiin perustuvat käyrästöt. Tarvittavan lämmöneristyksen lämmönvastus määritetään putkien asennussyvyyden ja ilmastotietojen avulla. Mitoituskäyrästöissä on mahdollisuus ottaa huomioon myös erillisen lämmityskaapelin teho tai putkistosta vapautuvan lämmön määrä. Putkijohtojen routasuojaukseen ja lämmöneristämiseen käytettäville lämmöneristeille annetaan erilaisiin käyttöolosuhteisiin mitoituslämmönjohtavuusarvot. Ohjeessa käsitellään myös matalan kaivannon suunnittelua, kaivannon täytemateriaalia ja verkoston laitteita lämmöneristyksen kannalta. Rakentamiseen annetaan ohjeita erilaisista eristämistavoista, työteknisistä seikoista ja lämmityskaapelien käytöstä. Lisäksi tarkastellaan eräitä putkijohtojen matalaan asentamisen erityispiirteitä.

M3 - Report

SN - 951-38-1467-X

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäkelä H. Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 113).