Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hankkeen tavoitteena on kehittää hybridimaali, jolla on samanaikaisesti tutka-absorptio ja IR-suoja. IR-suojassa on tavoitteena matalaemissiivinen ratkaisu, jolloin kuumat kohdat eivät erottuisi niin helposti ympäristöstä. Aiemmin on tutkittu suojauksia erikseen, nyt oli tarkoitus yhdistää nämä kaksi erillistä suojaa samaan pinnoiteratkaisuun. Projektissa tutkittiin ja kehitettiin vaihtoehtoja täyteainepartikkeleiden tasaisen jakautumisen varmistamiseksi maalikerroksessa. Perusmaaliksi valittiin 2-komponenttinen polyuretaanilakka. Tutkasäteitä absorboiva maalikerros toteutettiin rautakarbonyyli (Fe) täytepartikkeleiden avulla. IR-suojaa varten valittiin maalin täyteaineeksi alumiinihiutaleet (Al). Maalikerros päädyttiin toteuttamaan kaksikerrosratkaisuna, jossa alempi kerros koostuu tutkasäteitä absorboivasta maalista ja sen päällä oleva, ulompi kerros toimii matalaemissiivisenä IR- suojana. Maalikerroksille tehtyjen mikroskooppitarkastelujen pohjalta voitiin todeta täyteainepartikkeleiden jakautuneen tasaisesti koko maalikerroksen poikkileikkauksen alueelle: tutkimuksessa ei havaittu täytepartikkeleiden sedimentoitumista maalikerroksen pohjalle. IR-mittaukset suoritettiin lämpöhaudemittauksina, joissa havaittiin maaliin seostettujen Al-hiutaleiden täyteainepitoisuuden ja emissiviteettiarvon välillä johdonmukainen riippuvuus. Emissiviteettiarvo oli säädettävissä tasolle 0.70 - 0.77 seostuksen avulla. Tutka-absorptiomittauksissa todettiin rautakarbonyyliseostuksen toimivan kohtuullisen hyvin. Lisäksi ohuen Al-maalikerroksen ei todettu antavan merkittäviä sähköisiä tai magneettisia häiriöitä mittaustuloksiin tutka-absorptiopuolella. Optimaalisella maalikerroksen paksuudella on mahdollista saavuttaa noin 12dB:n heijastusvaimennus 10 GHz:n taajuusalueella. Projektin loppuvaiheessa testattiin Al-hiutaleilla seostetun maalin toimivuus ruiskumaalauksessa. Testeissä voitiin ruiskumaalata projektissa kehitettyä maalia mm. teräs,- vaneri- ja lasialustoille.
Original languageEnglish
Place of PublicationHelsinki
PublisherPuolustusministeriö
ISBN (Print)978-951-25-2286-6
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesMaanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B
Number803
Volume2011
ISSN0357-7546

Cite this

Lintunen, P., & Hujanen, A. (2011). Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali. Helsinki: Puolustusministeriö. Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B, No. 803, Vol.. 2011
Lintunen, Pertti ; Hujanen, Arto. / Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali. Helsinki : Puolustusministeriö, 2011. (Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B; No. 803, Vol. 2011).
@book{5d2fc5e8caba4c2a9f7c20fce9cbdcfb,
title = "Matalaemissiivinen ja tutkas{\"a}teit{\"a} absorboiva hybridimaali",
abstract = "Hankkeen tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} hybridimaali, jolla on samanaikaisesti tutka-absorptio ja IR-suoja. IR-suojassa on tavoitteena matalaemissiivinen ratkaisu, jolloin kuumat kohdat eiv{\"a}t erottuisi niin helposti ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a}. Aiemmin on tutkittu suojauksia erikseen, nyt oli tarkoitus yhdist{\"a}{\"a} n{\"a}m{\"a} kaksi erillist{\"a} suojaa samaan pinnoiteratkaisuun. Projektissa tutkittiin ja kehitettiin vaihtoehtoja t{\"a}yteainepartikkeleiden tasaisen jakautumisen varmistamiseksi maalikerroksessa. Perusmaaliksi valittiin 2-komponenttinen polyuretaanilakka. Tutkas{\"a}teit{\"a} absorboiva maalikerros toteutettiin rautakarbonyyli (Fe) t{\"a}ytepartikkeleiden avulla. IR-suojaa varten valittiin maalin t{\"a}yteaineeksi alumiinihiutaleet (Al). Maalikerros p{\"a}{\"a}dyttiin toteuttamaan kaksikerrosratkaisuna, jossa alempi kerros koostuu tutkas{\"a}teit{\"a} absorboivasta maalista ja sen p{\"a}{\"a}ll{\"a} oleva, ulompi kerros toimii matalaemissiivisen{\"a} IR- suojana. Maalikerroksille tehtyjen mikroskooppitarkastelujen pohjalta voitiin todeta t{\"a}yteainepartikkeleiden jakautuneen tasaisesti koko maalikerroksen poikkileikkauksen alueelle: tutkimuksessa ei havaittu t{\"a}ytepartikkeleiden sedimentoitumista maalikerroksen pohjalle. IR-mittaukset suoritettiin l{\"a}mp{\"o}haudemittauksina, joissa havaittiin maaliin seostettujen Al-hiutaleiden t{\"a}yteainepitoisuuden ja emissiviteettiarvon v{\"a}lill{\"a} johdonmukainen riippuvuus. Emissiviteettiarvo oli s{\"a}{\"a}dett{\"a}viss{\"a} tasolle 0.70 - 0.77 seostuksen avulla. Tutka-absorptiomittauksissa todettiin rautakarbonyyliseostuksen toimivan kohtuullisen hyvin. Lis{\"a}ksi ohuen Al-maalikerroksen ei todettu antavan merkitt{\"a}vi{\"a} s{\"a}hk{\"o}isi{\"a} tai magneettisia h{\"a}iri{\"o}it{\"a} mittaustuloksiin tutka-absorptiopuolella. Optimaalisella maalikerroksen paksuudella on mahdollista saavuttaa noin 12dB:n heijastusvaimennus 10 GHz:n taajuusalueella. Projektin loppuvaiheessa testattiin Al-hiutaleilla seostetun maalin toimivuus ruiskumaalauksessa. Testeiss{\"a} voitiin ruiskumaalata projektissa kehitetty{\"a} maalia mm. ter{\"a}s,- vaneri- ja lasialustoille.",
author = "Pertti Lintunen and Arto Hujanen",
year = "2011",
language = "English",
isbn = "978-951-25-2286-6",
series = "Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B",
number = "803",
publisher = "Puolustusministeri{\"o}",
address = "Finland",

}

Lintunen, P & Hujanen, A 2011, Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali. Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B, no. 803, vol. 2011, Puolustusministeriö, Helsinki.

Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali. / Lintunen, Pertti; Hujanen, Arto.

Helsinki : Puolustusministeriö, 2011. (Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B; No. 803, Vol. 2011).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali

AU - Lintunen, Pertti

AU - Hujanen, Arto

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Hankkeen tavoitteena on kehittää hybridimaali, jolla on samanaikaisesti tutka-absorptio ja IR-suoja. IR-suojassa on tavoitteena matalaemissiivinen ratkaisu, jolloin kuumat kohdat eivät erottuisi niin helposti ympäristöstä. Aiemmin on tutkittu suojauksia erikseen, nyt oli tarkoitus yhdistää nämä kaksi erillistä suojaa samaan pinnoiteratkaisuun. Projektissa tutkittiin ja kehitettiin vaihtoehtoja täyteainepartikkeleiden tasaisen jakautumisen varmistamiseksi maalikerroksessa. Perusmaaliksi valittiin 2-komponenttinen polyuretaanilakka. Tutkasäteitä absorboiva maalikerros toteutettiin rautakarbonyyli (Fe) täytepartikkeleiden avulla. IR-suojaa varten valittiin maalin täyteaineeksi alumiinihiutaleet (Al). Maalikerros päädyttiin toteuttamaan kaksikerrosratkaisuna, jossa alempi kerros koostuu tutkasäteitä absorboivasta maalista ja sen päällä oleva, ulompi kerros toimii matalaemissiivisenä IR- suojana. Maalikerroksille tehtyjen mikroskooppitarkastelujen pohjalta voitiin todeta täyteainepartikkeleiden jakautuneen tasaisesti koko maalikerroksen poikkileikkauksen alueelle: tutkimuksessa ei havaittu täytepartikkeleiden sedimentoitumista maalikerroksen pohjalle. IR-mittaukset suoritettiin lämpöhaudemittauksina, joissa havaittiin maaliin seostettujen Al-hiutaleiden täyteainepitoisuuden ja emissiviteettiarvon välillä johdonmukainen riippuvuus. Emissiviteettiarvo oli säädettävissä tasolle 0.70 - 0.77 seostuksen avulla. Tutka-absorptiomittauksissa todettiin rautakarbonyyliseostuksen toimivan kohtuullisen hyvin. Lisäksi ohuen Al-maalikerroksen ei todettu antavan merkittäviä sähköisiä tai magneettisia häiriöitä mittaustuloksiin tutka-absorptiopuolella. Optimaalisella maalikerroksen paksuudella on mahdollista saavuttaa noin 12dB:n heijastusvaimennus 10 GHz:n taajuusalueella. Projektin loppuvaiheessa testattiin Al-hiutaleilla seostetun maalin toimivuus ruiskumaalauksessa. Testeissä voitiin ruiskumaalata projektissa kehitettyä maalia mm. teräs,- vaneri- ja lasialustoille.

AB - Hankkeen tavoitteena on kehittää hybridimaali, jolla on samanaikaisesti tutka-absorptio ja IR-suoja. IR-suojassa on tavoitteena matalaemissiivinen ratkaisu, jolloin kuumat kohdat eivät erottuisi niin helposti ympäristöstä. Aiemmin on tutkittu suojauksia erikseen, nyt oli tarkoitus yhdistää nämä kaksi erillistä suojaa samaan pinnoiteratkaisuun. Projektissa tutkittiin ja kehitettiin vaihtoehtoja täyteainepartikkeleiden tasaisen jakautumisen varmistamiseksi maalikerroksessa. Perusmaaliksi valittiin 2-komponenttinen polyuretaanilakka. Tutkasäteitä absorboiva maalikerros toteutettiin rautakarbonyyli (Fe) täytepartikkeleiden avulla. IR-suojaa varten valittiin maalin täyteaineeksi alumiinihiutaleet (Al). Maalikerros päädyttiin toteuttamaan kaksikerrosratkaisuna, jossa alempi kerros koostuu tutkasäteitä absorboivasta maalista ja sen päällä oleva, ulompi kerros toimii matalaemissiivisenä IR- suojana. Maalikerroksille tehtyjen mikroskooppitarkastelujen pohjalta voitiin todeta täyteainepartikkeleiden jakautuneen tasaisesti koko maalikerroksen poikkileikkauksen alueelle: tutkimuksessa ei havaittu täytepartikkeleiden sedimentoitumista maalikerroksen pohjalle. IR-mittaukset suoritettiin lämpöhaudemittauksina, joissa havaittiin maaliin seostettujen Al-hiutaleiden täyteainepitoisuuden ja emissiviteettiarvon välillä johdonmukainen riippuvuus. Emissiviteettiarvo oli säädettävissä tasolle 0.70 - 0.77 seostuksen avulla. Tutka-absorptiomittauksissa todettiin rautakarbonyyliseostuksen toimivan kohtuullisen hyvin. Lisäksi ohuen Al-maalikerroksen ei todettu antavan merkittäviä sähköisiä tai magneettisia häiriöitä mittaustuloksiin tutka-absorptiopuolella. Optimaalisella maalikerroksen paksuudella on mahdollista saavuttaa noin 12dB:n heijastusvaimennus 10 GHz:n taajuusalueella. Projektin loppuvaiheessa testattiin Al-hiutaleilla seostetun maalin toimivuus ruiskumaalauksessa. Testeissä voitiin ruiskumaalata projektissa kehitettyä maalia mm. teräs,- vaneri- ja lasialustoille.

M3 - Report

SN - 978-951-25-2286-6

T3 - Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B

BT - Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali

PB - Puolustusministeriö

CY - Helsinki

ER -

Lintunen P, Hujanen A. Matalaemissiivinen ja tutkasäteitä absorboiva hybridimaali. Helsinki: Puolustusministeriö, 2011. (Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta. Raporttisarja B; No. 803, Vol. 2011).