Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla: Tusina, Oulainen

Martti Hekkanen, Timo Kauppinen, Maria Santalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vuonna 1973 valmistuneen rivitalo "Tusinan" perusparannus toteutettiin vuosien 1993 - 1994 aikana. Rakennuksen kunnossapitoa oli laiminlyöty. Kohteessa oli runsaasti rakenteellisia ja järjestelmiin liittyviä vikoja. Lämmitysenergian kulutus oli erittäin korkea. Sisäilman laatu oli huono. Kohde perusparannettiin matalaenergiataloksi. Matalaenergiarakennuksessa yhdistyvät alhainen kokonaisenergian ja käyttöveden kulutus, hyvä sisäilman laatu ja korjausrakentamisen kokonaistaloudellisuus. Matalaenergiakorjausrakentamisessa päätökset tehdään koko jäljellä olevan elinkaaren näkökulmasta etsimällä kelpoisuudeltaan parhaita ratkaisuja. Rakennuksen kosteusvauriot korjattiin. Lämpöteknistä toimivuutta parannettiin ulkoseinien ja sokkelin ulkopuolisella lisäeristyksellä, yläpohjan lisäeristämisellä sekä ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisella. Painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan asennettiin asuntokohtaisesti säädettävä tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Rakennuksen lämmityslaitteet ja lämpöjohtoputkisto uusittiin. Ulkoista ilmettä nykyaikaistettiin rakentamalla kohteeseen harjakatto. Asumisen viihtyisyyttä parannettiin mm. pihan asfaltoinnilla. Kohteen energiankulutusta seurattiin perusparannuksen jälkeen kaksi lämmityskautta. Vuosittainen lämmitysenergian kulutus aleni tasolta 419 kWh/asm2 tasolle 219 kWh/asm2, sähköenergian kulutus kohosi tasolta 60 kWh/asm2 tasolle 76 kWh/asm2 ja käyttöveden kulutus aleni tasolta 245 l/hlö,vrk tasolle 126 l/hlö,vrk. Asukkaat ovat tehtyyn perusparannukseen tyytyväisiä. Korjausrakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 2 600 mk/asm2. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen säädettävyys koettiin tärkeäksi. Mittaukset osoittivat, että hyvän sisäilman laadun saavuttaminen edellyttää yönaikaista tehostettua ilmanvaihtoa. Asukkaat pyrkivät kuitenkin yöaikana pitämään laitteen minimiasennossa, koska ilmanvaihtolaitteesta kuuluva ääni oli häiritsevä. Siksi tavoitteeksi asetettua sisäilman laatua ei siksi kyetty saavuttamaan. Asukkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä ilmanvaihtojärjestelmään, kun he vertasivat sitä aikaisemmin käytössä olleeseen luonnolliseen ilmanvaihtoon. Matalaenergiakorjausrakentaminen on kannattavaa. Tutkimuskohteessa sovelletun konseptin takaisinmaksuaika on nykyisellä energian ja käyttöveden hintatasolla ja 4 %:n tuottovaatimuksella alle kymmenen vuotta. Jos energian ja käyttöveden reaalihinta tulevaisuudessa kaksinkertaistuu, on konseptin takaisinmaksuaika viisi vuotta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-5170-2
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1871
ISSN1235-0605

Keywords

  • renovation
  • HVAC
  • indoor air
  • energy consumption
  • small houses

Cite this

Hekkanen, M., Kauppinen, T., & Santalo, M. (1997). Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla: Tusina, Oulainen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1871
Hekkanen, Martti ; Kauppinen, Timo ; Santalo, Maria. / Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla : Tusina, Oulainen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1871).
@book{de8c02295a24438f82b9fd80e68c82dd,
title = "Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla: Tusina, Oulainen",
abstract = "Vuonna 1973 valmistuneen rivitalo {"}Tusinan{"} perusparannus toteutettiin vuosien 1993 - 1994 aikana. Rakennuksen kunnossapitoa oli laiminly{\"o}ty. Kohteessa oli runsaasti rakenteellisia ja j{\"a}rjestelmiin liittyvi{\"a} vikoja. L{\"a}mmitysenergian kulutus oli eritt{\"a}in korkea. Sis{\"a}ilman laatu oli huono. Kohde perusparannettiin matalaenergiataloksi. Matalaenergiarakennuksessa yhdistyv{\"a}t alhainen kokonaisenergian ja k{\"a}ytt{\"o}veden kulutus, hyv{\"a} sis{\"a}ilman laatu ja korjausrakentamisen kokonaistaloudellisuus. Matalaenergiakorjausrakentamisessa p{\"a}{\"a}t{\"o}kset tehd{\"a}{\"a}n koko j{\"a}ljell{\"a} olevan elinkaaren n{\"a}k{\"o}kulmasta etsim{\"a}ll{\"a} kelpoisuudeltaan parhaita ratkaisuja. Rakennuksen kosteusvauriot korjattiin. L{\"a}mp{\"o}teknist{\"a} toimivuutta parannettiin ulkoseinien ja sokkelin ulkopuolisella lis{\"a}eristyksell{\"a}, yl{\"a}pohjan lis{\"a}erist{\"a}misell{\"a} sek{\"a} ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisella. Painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan asennettiin asuntokohtaisesti s{\"a}{\"a}dett{\"a}v{\"a} tulo- ja poistoilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}. Rakennuksen l{\"a}mmityslaitteet ja l{\"a}mp{\"o}johtoputkisto uusittiin. Ulkoista ilmett{\"a} nykyaikaistettiin rakentamalla kohteeseen harjakatto. Asumisen viihtyisyytt{\"a} parannettiin mm. pihan asfaltoinnilla. Kohteen energiankulutusta seurattiin perusparannuksen j{\"a}lkeen kaksi l{\"a}mmityskautta. Vuosittainen l{\"a}mmitysenergian kulutus aleni tasolta 419 kWh/asm2 tasolle 219 kWh/asm2, s{\"a}hk{\"o}energian kulutus kohosi tasolta 60 kWh/asm2 tasolle 76 kWh/asm2 ja k{\"a}ytt{\"o}veden kulutus aleni tasolta 245 l/hl{\"o},vrk tasolle 126 l/hl{\"o},vrk. Asukkaat ovat tehtyyn perusparannukseen tyytyv{\"a}isi{\"a}. Korjausrakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 2 600 mk/asm2. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen s{\"a}{\"a}dett{\"a}vyys koettiin t{\"a}rke{\"a}ksi. Mittaukset osoittivat, ett{\"a} hyv{\"a}n sis{\"a}ilman laadun saavuttaminen edellytt{\"a}{\"a} y{\"o}naikaista tehostettua ilmanvaihtoa. Asukkaat pyrkiv{\"a}t kuitenkin y{\"o}aikana pit{\"a}m{\"a}{\"a}n laitteen minimiasennossa, koska ilmanvaihtolaitteesta kuuluva {\"a}{\"a}ni oli h{\"a}iritsev{\"a}. Siksi tavoitteeksi asetettua sis{\"a}ilman laatua ei siksi kyetty saavuttamaan. Asukkaat olivat kuitenkin tyytyv{\"a}isi{\"a} ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n, kun he vertasivat sit{\"a} aikaisemmin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleeseen luonnolliseen ilmanvaihtoon. Matalaenergiakorjausrakentaminen on kannattavaa. Tutkimuskohteessa sovelletun konseptin takaisinmaksuaika on nykyisell{\"a} energian ja k{\"a}ytt{\"o}veden hintatasolla ja 4 {\%}:n tuottovaatimuksella alle kymmenen vuotta. Jos energian ja k{\"a}ytt{\"o}veden reaalihinta tulevaisuudessa kaksinkertaistuu, on konseptin takaisinmaksuaika viisi vuotta.",
keywords = "renovation, HVAC, indoor air, energy consumption, small houses",
author = "Martti Hekkanen and Timo Kauppinen and Maria Santalo",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5170-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1871",
address = "Finland",

}

Hekkanen, M, Kauppinen, T & Santalo, M 1997, Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla: Tusina, Oulainen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1871, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla : Tusina, Oulainen. / Hekkanen, Martti; Kauppinen, Timo; Santalo, Maria.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1871).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla

T2 - Tusina, Oulainen

AU - Hekkanen, Martti

AU - Kauppinen, Timo

AU - Santalo, Maria

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Vuonna 1973 valmistuneen rivitalo "Tusinan" perusparannus toteutettiin vuosien 1993 - 1994 aikana. Rakennuksen kunnossapitoa oli laiminlyöty. Kohteessa oli runsaasti rakenteellisia ja järjestelmiin liittyviä vikoja. Lämmitysenergian kulutus oli erittäin korkea. Sisäilman laatu oli huono. Kohde perusparannettiin matalaenergiataloksi. Matalaenergiarakennuksessa yhdistyvät alhainen kokonaisenergian ja käyttöveden kulutus, hyvä sisäilman laatu ja korjausrakentamisen kokonaistaloudellisuus. Matalaenergiakorjausrakentamisessa päätökset tehdään koko jäljellä olevan elinkaaren näkökulmasta etsimällä kelpoisuudeltaan parhaita ratkaisuja. Rakennuksen kosteusvauriot korjattiin. Lämpöteknistä toimivuutta parannettiin ulkoseinien ja sokkelin ulkopuolisella lisäeristyksellä, yläpohjan lisäeristämisellä sekä ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisella. Painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan asennettiin asuntokohtaisesti säädettävä tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Rakennuksen lämmityslaitteet ja lämpöjohtoputkisto uusittiin. Ulkoista ilmettä nykyaikaistettiin rakentamalla kohteeseen harjakatto. Asumisen viihtyisyyttä parannettiin mm. pihan asfaltoinnilla. Kohteen energiankulutusta seurattiin perusparannuksen jälkeen kaksi lämmityskautta. Vuosittainen lämmitysenergian kulutus aleni tasolta 419 kWh/asm2 tasolle 219 kWh/asm2, sähköenergian kulutus kohosi tasolta 60 kWh/asm2 tasolle 76 kWh/asm2 ja käyttöveden kulutus aleni tasolta 245 l/hlö,vrk tasolle 126 l/hlö,vrk. Asukkaat ovat tehtyyn perusparannukseen tyytyväisiä. Korjausrakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 2 600 mk/asm2. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen säädettävyys koettiin tärkeäksi. Mittaukset osoittivat, että hyvän sisäilman laadun saavuttaminen edellyttää yönaikaista tehostettua ilmanvaihtoa. Asukkaat pyrkivät kuitenkin yöaikana pitämään laitteen minimiasennossa, koska ilmanvaihtolaitteesta kuuluva ääni oli häiritsevä. Siksi tavoitteeksi asetettua sisäilman laatua ei siksi kyetty saavuttamaan. Asukkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä ilmanvaihtojärjestelmään, kun he vertasivat sitä aikaisemmin käytössä olleeseen luonnolliseen ilmanvaihtoon. Matalaenergiakorjausrakentaminen on kannattavaa. Tutkimuskohteessa sovelletun konseptin takaisinmaksuaika on nykyisellä energian ja käyttöveden hintatasolla ja 4 %:n tuottovaatimuksella alle kymmenen vuotta. Jos energian ja käyttöveden reaalihinta tulevaisuudessa kaksinkertaistuu, on konseptin takaisinmaksuaika viisi vuotta.

AB - Vuonna 1973 valmistuneen rivitalo "Tusinan" perusparannus toteutettiin vuosien 1993 - 1994 aikana. Rakennuksen kunnossapitoa oli laiminlyöty. Kohteessa oli runsaasti rakenteellisia ja järjestelmiin liittyviä vikoja. Lämmitysenergian kulutus oli erittäin korkea. Sisäilman laatu oli huono. Kohde perusparannettiin matalaenergiataloksi. Matalaenergiarakennuksessa yhdistyvät alhainen kokonaisenergian ja käyttöveden kulutus, hyvä sisäilman laatu ja korjausrakentamisen kokonaistaloudellisuus. Matalaenergiakorjausrakentamisessa päätökset tehdään koko jäljellä olevan elinkaaren näkökulmasta etsimällä kelpoisuudeltaan parhaita ratkaisuja. Rakennuksen kosteusvauriot korjattiin. Lämpöteknistä toimivuutta parannettiin ulkoseinien ja sokkelin ulkopuolisella lisäeristyksellä, yläpohjan lisäeristämisellä sekä ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisella. Painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan asennettiin asuntokohtaisesti säädettävä tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Rakennuksen lämmityslaitteet ja lämpöjohtoputkisto uusittiin. Ulkoista ilmettä nykyaikaistettiin rakentamalla kohteeseen harjakatto. Asumisen viihtyisyyttä parannettiin mm. pihan asfaltoinnilla. Kohteen energiankulutusta seurattiin perusparannuksen jälkeen kaksi lämmityskautta. Vuosittainen lämmitysenergian kulutus aleni tasolta 419 kWh/asm2 tasolle 219 kWh/asm2, sähköenergian kulutus kohosi tasolta 60 kWh/asm2 tasolle 76 kWh/asm2 ja käyttöveden kulutus aleni tasolta 245 l/hlö,vrk tasolle 126 l/hlö,vrk. Asukkaat ovat tehtyyn perusparannukseen tyytyväisiä. Korjausrakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 2 600 mk/asm2. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen säädettävyys koettiin tärkeäksi. Mittaukset osoittivat, että hyvän sisäilman laadun saavuttaminen edellyttää yönaikaista tehostettua ilmanvaihtoa. Asukkaat pyrkivät kuitenkin yöaikana pitämään laitteen minimiasennossa, koska ilmanvaihtolaitteesta kuuluva ääni oli häiritsevä. Siksi tavoitteeksi asetettua sisäilman laatua ei siksi kyetty saavuttamaan. Asukkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä ilmanvaihtojärjestelmään, kun he vertasivat sitä aikaisemmin käytössä olleeseen luonnolliseen ilmanvaihtoon. Matalaenergiakorjausrakentaminen on kannattavaa. Tutkimuskohteessa sovelletun konseptin takaisinmaksuaika on nykyisellä energian ja käyttöveden hintatasolla ja 4 %:n tuottovaatimuksella alle kymmenen vuotta. Jos energian ja käyttöveden reaalihinta tulevaisuudessa kaksinkertaistuu, on konseptin takaisinmaksuaika viisi vuotta.

KW - renovation

KW - HVAC

KW - indoor air

KW - energy consumption

KW - small houses

M3 - Report

SN - 951-38-5170-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hekkanen M, Kauppinen T, Santalo M. Matalaenergiapientalon toteuttaminen korjausrakentamalla: Tusina, Oulainen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1871).