Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin

Translated title of the contribution: Materials characterization of new materials by using NDT-methods

Jorma Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Materiaaliominaisuuksien määritys rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmillä antaa hyvät mahdollisuudet materiaalien valmistuksen ja käytön aikaiseen laadunvalvontaan. Materiaaliominaisuuksien mittaaminen perinteisen vikojen etsimisen ja koon määrittämisen rinnalla on noussut yhä tärkeärnrnäksi. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään eri menetelmiä, joita voidaan käyttää materiaaliominaisuuksien mittaamiseen. Tutkimuksen painopiste on uusien materiaalien rikkomaton aineenkoetus. Materiaatiominaisuuksien määritystä on kehitetty myös perinteisille materiaaleille ja näitä menetelmiä selvitetään. Menetelmistä käytetyin ja useisiin eri sovelluksiin sopiva on ultraäänitekniikka. Suurin rajoittava tekijä ultraäänitekniikassa on aaltojen vaimeneminen materiaalissa. Optisten menetelmien käyttöä rajoittavat usein suuret pinnan laatuvaatimukset Sähköisiä ja magneettisia menetelmiä ei voida käyttää kaikille materiaaleille, kuten eristeille, ellei mitata aivan ohuita kerroksia. Poikkeuksena näistä ovat mikroaaltotestaus ja ydinmagneettinen resonanssitestaus, jotka eivät sovellu puolestaan metalleille. Termiset menetelmät soveltuvat lähes kaikille materiaaleille. Termisillä menetelmillä ei kuitenkaan voida mitata tarkasti paksujen kappaleiden sisäisiä vikoja tai ominaisuuksia. Usean eri menetelmän yhdistelmällä voidaan parhaiten saada tietoa vaikeasti tarkastettavista materiaaleista kuten tietyistä komposiiteista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages170
ISBN (Print)951-38-4008-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1275
ISSN0358-5085

Fingerprint

Pediculus

Keywords

 • ceramics
 • composite materials
 • metal powder
 • powder metals
 • metals
 • materials tests
 • nondestructive tests
 • sonic tests
 • ultrasonic tests
 • optical tests
 • radiography
 • electromagnetic testing
 • thermal measurements

Cite this

Pitkänen, J. (1991). Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1275
Pitkänen, Jorma. / Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1275).
@book{4106567f895b4cf08b38fa06f756b8b3,
title = "Uusien materiaalien ominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritys NDT-menetelmin",
abstract = "Materiaaliominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritys rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmill{\"a} antaa hyv{\"a}t mahdollisuudet materiaalien valmistuksen ja k{\"a}yt{\"o}n aikaiseen laadunvalvontaan. Materiaaliominaisuuksien mittaaminen perinteisen vikojen etsimisen ja koon m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misen rinnalla on noussut yh{\"a} t{\"a}rke{\"a}rnrn{\"a}ksi. Kirjallisuustutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n eri menetelmi{\"a}, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} materiaaliominaisuuksien mittaamiseen. Tutkimuksen painopiste on uusien materiaalien rikkomaton aineenkoetus. Materiaatiominaisuuksien m{\"a}{\"a}rityst{\"a} on kehitetty my{\"o}s perinteisille materiaaleille ja n{\"a}it{\"a} menetelmi{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n. Menetelmist{\"a} k{\"a}ytetyin ja useisiin eri sovelluksiin sopiva on ultra{\"a}{\"a}nitekniikka. Suurin rajoittava tekij{\"a} ultra{\"a}{\"a}nitekniikassa on aaltojen vaimeneminen materiaalissa. Optisten menetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittavat usein suuret pinnan laatuvaatimukset S{\"a}hk{\"o}isi{\"a} ja magneettisia menetelmi{\"a} ei voida k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kaikille materiaaleille, kuten eristeille, ellei mitata aivan ohuita kerroksia. Poikkeuksena n{\"a}ist{\"a} ovat mikroaaltotestaus ja ydinmagneettinen resonanssitestaus, jotka eiv{\"a}t sovellu puolestaan metalleille. Termiset menetelm{\"a}t soveltuvat l{\"a}hes kaikille materiaaleille. Termisill{\"a} menetelmill{\"a} ei kuitenkaan voida mitata tarkasti paksujen kappaleiden sis{\"a}isi{\"a} vikoja tai ominaisuuksia. Usean eri menetelm{\"a}n yhdistelm{\"a}ll{\"a} voidaan parhaiten saada tietoa vaikeasti tarkastettavista materiaaleista kuten tietyist{\"a} komposiiteista.",
keywords = "ceramics, composite materials, metal powder, powder metals, metals, materials tests, nondestructive tests, sonic tests, ultrasonic tests, optical tests, radiography, electromagnetic testing, thermal measurements",
author = "Jorma Pitk{\"a}nen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4008-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1275",
address = "Finland",

}

Pitkänen, J 1991, Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1275, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin. / Pitkänen, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1275).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin

AU - Pitkänen, Jorma

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Materiaaliominaisuuksien määritys rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmillä antaa hyvät mahdollisuudet materiaalien valmistuksen ja käytön aikaiseen laadunvalvontaan. Materiaaliominaisuuksien mittaaminen perinteisen vikojen etsimisen ja koon määrittämisen rinnalla on noussut yhä tärkeärnrnäksi. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään eri menetelmiä, joita voidaan käyttää materiaaliominaisuuksien mittaamiseen. Tutkimuksen painopiste on uusien materiaalien rikkomaton aineenkoetus. Materiaatiominaisuuksien määritystä on kehitetty myös perinteisille materiaaleille ja näitä menetelmiä selvitetään. Menetelmistä käytetyin ja useisiin eri sovelluksiin sopiva on ultraäänitekniikka. Suurin rajoittava tekijä ultraäänitekniikassa on aaltojen vaimeneminen materiaalissa. Optisten menetelmien käyttöä rajoittavat usein suuret pinnan laatuvaatimukset Sähköisiä ja magneettisia menetelmiä ei voida käyttää kaikille materiaaleille, kuten eristeille, ellei mitata aivan ohuita kerroksia. Poikkeuksena näistä ovat mikroaaltotestaus ja ydinmagneettinen resonanssitestaus, jotka eivät sovellu puolestaan metalleille. Termiset menetelmät soveltuvat lähes kaikille materiaaleille. Termisillä menetelmillä ei kuitenkaan voida mitata tarkasti paksujen kappaleiden sisäisiä vikoja tai ominaisuuksia. Usean eri menetelmän yhdistelmällä voidaan parhaiten saada tietoa vaikeasti tarkastettavista materiaaleista kuten tietyistä komposiiteista.

AB - Materiaaliominaisuuksien määritys rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmillä antaa hyvät mahdollisuudet materiaalien valmistuksen ja käytön aikaiseen laadunvalvontaan. Materiaaliominaisuuksien mittaaminen perinteisen vikojen etsimisen ja koon määrittämisen rinnalla on noussut yhä tärkeärnrnäksi. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään eri menetelmiä, joita voidaan käyttää materiaaliominaisuuksien mittaamiseen. Tutkimuksen painopiste on uusien materiaalien rikkomaton aineenkoetus. Materiaatiominaisuuksien määritystä on kehitetty myös perinteisille materiaaleille ja näitä menetelmiä selvitetään. Menetelmistä käytetyin ja useisiin eri sovelluksiin sopiva on ultraäänitekniikka. Suurin rajoittava tekijä ultraäänitekniikassa on aaltojen vaimeneminen materiaalissa. Optisten menetelmien käyttöä rajoittavat usein suuret pinnan laatuvaatimukset Sähköisiä ja magneettisia menetelmiä ei voida käyttää kaikille materiaaleille, kuten eristeille, ellei mitata aivan ohuita kerroksia. Poikkeuksena näistä ovat mikroaaltotestaus ja ydinmagneettinen resonanssitestaus, jotka eivät sovellu puolestaan metalleille. Termiset menetelmät soveltuvat lähes kaikille materiaaleille. Termisillä menetelmillä ei kuitenkaan voida mitata tarkasti paksujen kappaleiden sisäisiä vikoja tai ominaisuuksia. Usean eri menetelmän yhdistelmällä voidaan parhaiten saada tietoa vaikeasti tarkastettavista materiaaleista kuten tietyistä komposiiteista.

KW - ceramics

KW - composite materials

KW - metal powder

KW - powder metals

KW - metals

KW - materials tests

KW - nondestructive tests

KW - sonic tests

KW - ultrasonic tests

KW - optical tests

KW - radiography

KW - electromagnetic testing

KW - thermal measurements

M3 - Report

SN - 951-38-4008-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pitkänen J. Uusien materiaalien ominaisuuksien määritys NDT-menetelmin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1275).