Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi

Ulf Lindqvist, Timo Siivonen, Helene Juhola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä tutkimuksessa analysoitiin mediateollisuudessa ja sen lähitoimialoilla tapahtuneita rakennemuutoksia, muutospaineiden takana olevia teknologiatrendejä, bisneslogiikkoja ja muita keskeisiä muutosvoimia. Samalla selvitettiin, missä määrin ja miten mediateollisuudesta voisi kehittyä talouden veturi muille toimialoille, esimerkiksi synnyttämällä uusia osaamisintensiivisiä palveluyrityksiä (KIBS, Knowledge-Intensive Business Services). Tutkimuksen kokeiltiin erilaisten lähetsymistapojen ja menetelmien käyttökelpoisuutta toimialojen kehitystrendien sekä niihin liittyvien rakennemuutosten ja kansainvälistymisen ennakoinnoissa. Esimerkkitoimialana oli mediateollisuus. Kokeiltuja lähestymistapoja ja menetelmiä olivat kirjallisuudesta löydetyt teoreettiset rakennemallit ja innovaatioteoriat, sekä tulevaisuuden tutkimuksen alueeseen kuuluvat heikkojen signaalien ja megtrendien identifiointi sekä delphoi- ja skenaariotekniikat. Skenaarioiden rakentamisessa hyödynnettiin tulevaisuustaulukkomenetelmää.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages97
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti
  NumberTTE4-2004-18

  Fingerprint

  Finland
  industry
  economics

  Keywords

  • media industry
  • outsourcing
  • strategic planning
  • industrial structure

  Cite this

  Lindqvist, U., Siivonen, T., & Juhola, H. (2005). Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti, No. TTE4-2004-18
  Lindqvist, Ulf ; Siivonen, Timo ; Juhola, Helene. / Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 97 p. (VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti; No. TTE4-2004-18).
  @book{8ade1f0bea4845be8f6c1c807bacd3b5,
  title = "Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa analysoitiin mediateollisuudessa ja sen l{\"a}hitoimialoilla tapahtuneita rakennemuutoksia, muutospaineiden takana olevia teknologiatrendej{\"a}, bisneslogiikkoja ja muita keskeisi{\"a} muutosvoimia. Samalla selvitettiin, miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin ja miten mediateollisuudesta voisi kehitty{\"a} talouden veturi muille toimialoille, esimerkiksi synnytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia osaamisintensiivisi{\"a} palveluyrityksi{\"a} (KIBS, Knowledge-Intensive Business Services). Tutkimuksen kokeiltiin erilaisten l{\"a}hetsymistapojen ja menetelmien k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta toimialojen kehitystrendien sek{\"a} niihin liittyvien rakennemuutosten ja kansainv{\"a}listymisen ennakoinnoissa. Esimerkkitoimialana oli mediateollisuus. Kokeiltuja l{\"a}hestymistapoja ja menetelmi{\"a} olivat kirjallisuudesta l{\"o}ydetyt teoreettiset rakennemallit ja innovaatioteoriat, sek{\"a} tulevaisuuden tutkimuksen alueeseen kuuluvat heikkojen signaalien ja megtrendien identifiointi sek{\"a} delphoi- ja skenaariotekniikat. Skenaarioiden rakentamisessa hy{\"o}dynnettiin tulevaisuustaulukkomenetelm{\"a}{\"a}.",
  keywords = "media industry, outsourcing, strategic planning, industrial structure",
  author = "Ulf Lindqvist and Timo Siivonen and Helene Juhola",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "TTE4-2004-18",
  address = "Finland",

  }

  Lindqvist, U, Siivonen, T & Juhola, H 2005, Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi. VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti, no. TTE4-2004-18, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi. / Lindqvist, Ulf; Siivonen, Timo; Juhola, Helene.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 97 p. (VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti; No. TTE4-2004-18).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi

  AU - Lindqvist, Ulf

  AU - Siivonen, Timo

  AU - Juhola, Helene

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Tässä tutkimuksessa analysoitiin mediateollisuudessa ja sen lähitoimialoilla tapahtuneita rakennemuutoksia, muutospaineiden takana olevia teknologiatrendejä, bisneslogiikkoja ja muita keskeisiä muutosvoimia. Samalla selvitettiin, missä määrin ja miten mediateollisuudesta voisi kehittyä talouden veturi muille toimialoille, esimerkiksi synnyttämällä uusia osaamisintensiivisiä palveluyrityksiä (KIBS, Knowledge-Intensive Business Services). Tutkimuksen kokeiltiin erilaisten lähetsymistapojen ja menetelmien käyttökelpoisuutta toimialojen kehitystrendien sekä niihin liittyvien rakennemuutosten ja kansainvälistymisen ennakoinnoissa. Esimerkkitoimialana oli mediateollisuus. Kokeiltuja lähestymistapoja ja menetelmiä olivat kirjallisuudesta löydetyt teoreettiset rakennemallit ja innovaatioteoriat, sekä tulevaisuuden tutkimuksen alueeseen kuuluvat heikkojen signaalien ja megtrendien identifiointi sekä delphoi- ja skenaariotekniikat. Skenaarioiden rakentamisessa hyödynnettiin tulevaisuustaulukkomenetelmää.

  AB - Tässä tutkimuksessa analysoitiin mediateollisuudessa ja sen lähitoimialoilla tapahtuneita rakennemuutoksia, muutospaineiden takana olevia teknologiatrendejä, bisneslogiikkoja ja muita keskeisiä muutosvoimia. Samalla selvitettiin, missä määrin ja miten mediateollisuudesta voisi kehittyä talouden veturi muille toimialoille, esimerkiksi synnyttämällä uusia osaamisintensiivisiä palveluyrityksiä (KIBS, Knowledge-Intensive Business Services). Tutkimuksen kokeiltiin erilaisten lähetsymistapojen ja menetelmien käyttökelpoisuutta toimialojen kehitystrendien sekä niihin liittyvien rakennemuutosten ja kansainvälistymisen ennakoinnoissa. Esimerkkitoimialana oli mediateollisuus. Kokeiltuja lähestymistapoja ja menetelmiä olivat kirjallisuudesta löydetyt teoreettiset rakennemallit ja innovaatioteoriat, sekä tulevaisuuden tutkimuksen alueeseen kuuluvat heikkojen signaalien ja megtrendien identifiointi sekä delphoi- ja skenaariotekniikat. Skenaarioiden rakentamisessa hyödynnettiin tulevaisuustaulukkomenetelmää.

  KW - media industry

  KW - outsourcing

  KW - strategic planning

  KW - industrial structure

  M3 - Report

  T3 - VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti

  BT - Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Lindqvist U, Siivonen T, Juhola H. Mediateollisuus Suomen uudeksi veturiksi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 97 p. (VTT Tietotekniikka. Tutkimusraportti; No. TTE4-2004-18).