Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982: Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus

Pertti Söyrilä, Kyösti Koskela, Antti Järvi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vanerin valmistuksenkokonaisenergiankulutus on keskimäärin 7,7 GJ/m3 Noin 70 % lämpöenergiasta kuluu viilunkuivuksessa. Suurimmat energiansäästöt (12 - 30 %) on saavutettu kuivausprosessiin vaikuttamalla: kuivauskoneen poistoilmamäärä säädetään mahdollisimman pieneksi, kuivauskoneen täyttöaste pidetään mahdollisimman korkeana, viilun loppukosteus pyritään saamaan niin korkeaksi kuin liimausprosessi sallii, viilun alkukosteuden vaihtelut huomioidaan kuivauksessa joko kuivauskoneen säätöautomatiikan avulla tai viilujen alkulajittelulla. Lastulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 3,6 GJ/m3. Lastunkuivauksessa tarvittavan energian määrää voidaan vähentää, kun pyritään mahdollisimman tasaiseen ja korkeaan lastujen loppukosteustasoon, kuivaajaa käytetään mahdollisimman suurella täyttöasteella, kuivauslämpötilaa nostetaan, poistokaasua takaisinkierrätetään. Kuitulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 9,3 GJ/t (kova kuitulevy) ja 13,7 GJ/t (huokoinen kuitulevy). Energiankulutusta voidaan pienentää erityisesti massanvalmistuksessa pehmittämällä haketta entistä tehokkaammin joko esilämmitysaikaa tai painetta lisäämällä tai käyttämällä lisäksi jotain kemikaalia esim. NaOH:ta. Pehmennys voi tapahtua johtamalla jauhinten hönkähöyryä hakesiiloon hakkeen sulattamiseksi ja esilämmittämiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-1669-9
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number190
ISSN0358-5085

Cite this

Söyrilä, P., Koskela, K., & Järvi, A. (1983). Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982: Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 190
Söyrilä, Pertti ; Koskela, Kyösti ; Järvi, Antti. / Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982 : Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 190).
@book{d208a62526f44464a67210ea04805c24,
title = "Mekaanisen mets{\"a}teollisuuden energiatutkimus 1980-1982: Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus",
abstract = "Vanerin valmistuksenkokonaisenergiankulutus on keskim{\"a}{\"a}rin 7,7 GJ/m3 Noin 70 {\%} l{\"a}mp{\"o}energiasta kuluu viilunkuivuksessa. Suurimmat energians{\"a}{\"a}st{\"o}t (12 - 30 {\%}) on saavutettu kuivausprosessiin vaikuttamalla: kuivauskoneen poistoilmam{\"a}{\"a}r{\"a} s{\"a}{\"a}det{\"a}{\"a}n mahdollisimman pieneksi, kuivauskoneen t{\"a}ytt{\"o}aste pidet{\"a}{\"a}n mahdollisimman korkeana, viilun loppukosteus pyrit{\"a}{\"a}n saamaan niin korkeaksi kuin liimausprosessi sallii, viilun alkukosteuden vaihtelut huomioidaan kuivauksessa joko kuivauskoneen s{\"a}{\"a}t{\"o}automatiikan avulla tai viilujen alkulajittelulla. Lastulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskim{\"a}{\"a}rin 3,6 GJ/m3. Lastunkuivauksessa tarvittavan energian m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a}, kun pyrit{\"a}{\"a}n mahdollisimman tasaiseen ja korkeaan lastujen loppukosteustasoon, kuivaajaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n mahdollisimman suurella t{\"a}ytt{\"o}asteella, kuivausl{\"a}mp{\"o}tilaa nostetaan, poistokaasua takaisinkierr{\"a}tet{\"a}{\"a}n. Kuitulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskim{\"a}{\"a}rin 9,3 GJ/t (kova kuitulevy) ja 13,7 GJ/t (huokoinen kuitulevy). Energiankulutusta voidaan pienent{\"a}{\"a} erityisesti massanvalmistuksessa pehmitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} haketta entist{\"a} tehokkaammin joko esil{\"a}mmitysaikaa tai painetta lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} tai k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} lis{\"a}ksi jotain kemikaalia esim. NaOH:ta. Pehmennys voi tapahtua johtamalla jauhinten h{\"o}nk{\"a}h{\"o}yry{\"a} hakesiiloon hakkeen sulattamiseksi ja esil{\"a}mmitt{\"a}miseksi.",
author = "Pertti S{\"o}yril{\"a} and Ky{\"o}sti Koskela and Antti J{\"a}rvi",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1669-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "190",
address = "Finland",

}

Söyrilä, P, Koskela, K & Järvi, A 1983, Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982: Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 190, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982 : Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus. / Söyrilä, Pertti; Koskela, Kyösti; Järvi, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 190).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982

T2 - Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus

AU - Söyrilä, Pertti

AU - Koskela, Kyösti

AU - Järvi, Antti

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Vanerin valmistuksenkokonaisenergiankulutus on keskimäärin 7,7 GJ/m3 Noin 70 % lämpöenergiasta kuluu viilunkuivuksessa. Suurimmat energiansäästöt (12 - 30 %) on saavutettu kuivausprosessiin vaikuttamalla: kuivauskoneen poistoilmamäärä säädetään mahdollisimman pieneksi, kuivauskoneen täyttöaste pidetään mahdollisimman korkeana, viilun loppukosteus pyritään saamaan niin korkeaksi kuin liimausprosessi sallii, viilun alkukosteuden vaihtelut huomioidaan kuivauksessa joko kuivauskoneen säätöautomatiikan avulla tai viilujen alkulajittelulla. Lastulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 3,6 GJ/m3. Lastunkuivauksessa tarvittavan energian määrää voidaan vähentää, kun pyritään mahdollisimman tasaiseen ja korkeaan lastujen loppukosteustasoon, kuivaajaa käytetään mahdollisimman suurella täyttöasteella, kuivauslämpötilaa nostetaan, poistokaasua takaisinkierrätetään. Kuitulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 9,3 GJ/t (kova kuitulevy) ja 13,7 GJ/t (huokoinen kuitulevy). Energiankulutusta voidaan pienentää erityisesti massanvalmistuksessa pehmittämällä haketta entistä tehokkaammin joko esilämmitysaikaa tai painetta lisäämällä tai käyttämällä lisäksi jotain kemikaalia esim. NaOH:ta. Pehmennys voi tapahtua johtamalla jauhinten hönkähöyryä hakesiiloon hakkeen sulattamiseksi ja esilämmittämiseksi.

AB - Vanerin valmistuksenkokonaisenergiankulutus on keskimäärin 7,7 GJ/m3 Noin 70 % lämpöenergiasta kuluu viilunkuivuksessa. Suurimmat energiansäästöt (12 - 30 %) on saavutettu kuivausprosessiin vaikuttamalla: kuivauskoneen poistoilmamäärä säädetään mahdollisimman pieneksi, kuivauskoneen täyttöaste pidetään mahdollisimman korkeana, viilun loppukosteus pyritään saamaan niin korkeaksi kuin liimausprosessi sallii, viilun alkukosteuden vaihtelut huomioidaan kuivauksessa joko kuivauskoneen säätöautomatiikan avulla tai viilujen alkulajittelulla. Lastulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 3,6 GJ/m3. Lastunkuivauksessa tarvittavan energian määrää voidaan vähentää, kun pyritään mahdollisimman tasaiseen ja korkeaan lastujen loppukosteustasoon, kuivaajaa käytetään mahdollisimman suurella täyttöasteella, kuivauslämpötilaa nostetaan, poistokaasua takaisinkierrätetään. Kuitulevyn valmistuksen kokonaisenergiankulutus on keskimäärin 9,3 GJ/t (kova kuitulevy) ja 13,7 GJ/t (huokoinen kuitulevy). Energiankulutusta voidaan pienentää erityisesti massanvalmistuksessa pehmittämällä haketta entistä tehokkaammin joko esilämmitysaikaa tai painetta lisäämällä tai käyttämällä lisäksi jotain kemikaalia esim. NaOH:ta. Pehmennys voi tapahtua johtamalla jauhinten hönkähöyryä hakesiiloon hakkeen sulattamiseksi ja esilämmittämiseksi.

M3 - Report

SN - 951-38-1669-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Söyrilä P, Koskela K, Järvi A. Mekaanisen metsäteollisuuden energiatutkimus 1980-1982: Puulevyteollisuuden kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 190).