Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi

Kari Lahdenperä, Aarne Lipponen, Stefan Sandlin

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on rakennettu mekanisoitu ultraäänitestauslaitteisto, joka sopii yli 200 mm:n putkien ja suorien levyjen testaukseen. Tulosten tosiaikaista raportointia ja analysointia varten on tehty laaja tietokoneohjelmisto. Tietokoneeksi on valittu 16 bitin Mikro PDP, jossa on 512 kilotavun keskusmuisti ja 10 megatavun kovalevyasema ja kaksi 700 kilotavan kalvolevy-asemaa. Käyttöjärjestelmänä on RT11. Mittalaitteena on Kraut Bransonin nelikanavainen tietokoneella ohjattava ultraäänilaite KB 6000. Liikennöinti tietokoneen ja KB 6000:n välillä hoidetaan DRVIIJ-kortilla. Raportointi suoritetaan matriisikirjoittimella Genicom 3404, joka tulostaa lähtötietojen lisäksi reaaliaikaisesti tarkastettavasta kohteesta A-, B- ja C-kuvat. Mainitut kuvat voidaan myös testauksen jälkeen tulostaa uudelleen, jolloin voidaan haluttaessa muuttaa esim. raportointirajaa. Neljän anturin tapauksessa muodostetaan kaksi kuvaa, joissa vastakkaisten antureiden tulokset esitetään aina samassa kuvassa harmaan eri sävyinä. Itse mittaaminen koordinoidaan itsenäisesti kulkevan luotausautomaatin ohjaimesta saatavilla keskeytyssignaaleilla. Ohjelmisto sisältää ohjeet ohjelman käytöstä sekä alkuarvojen anto-ohjelmat. Lisäksi graafisella VT 240 -päätteellä voidaan tulostaa kuva tutkittavasta kohteesta (hitsistä). Kuvassa nähdään myös mittausanturit, testattavan alueen rajat, antureiden liikerata ja testauksen kattavuus. Ohjelmisto sopii niin hitseille kuin perusaineellekin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages35
  ISBN (Print)951-38-2704-6
  Publication statusPublished - 1986
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number434
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  ultrasonics
  testing

  Keywords

  • ultrasonic tests
  • microcomputer programs
  • real time operations

  Cite this

  Lahdenperä, K., Lipponen, A., & Sandlin, S. (1986). Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 434
  Lahdenperä, Kari ; Lipponen, Aarne ; Sandlin, Stefan. / Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 434).
  @book{cd7a37d2ed46412785d90259420e4004,
  title = "Mekanisoidun ultra{\"a}{\"a}nitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi",
  abstract = "Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa on rakennettu mekanisoitu ultra{\"a}{\"a}nitestauslaitteisto, joka sopii yli 200 mm:n putkien ja suorien levyjen testaukseen. Tulosten tosiaikaista raportointia ja analysointia varten on tehty laaja tietokoneohjelmisto. Tietokoneeksi on valittu 16 bitin Mikro PDP, jossa on 512 kilotavun keskusmuisti ja 10 megatavun kovalevyasema ja kaksi 700 kilotavan kalvolevy-asemaa. K{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n{\"a} on RT11. Mittalaitteena on Kraut Bransonin nelikanavainen tietokoneella ohjattava ultra{\"a}{\"a}nilaite KB 6000. Liikenn{\"o}inti tietokoneen ja KB 6000:n v{\"a}lill{\"a} hoidetaan DRVIIJ-kortilla. Raportointi suoritetaan matriisikirjoittimella Genicom 3404, joka tulostaa l{\"a}ht{\"o}tietojen lis{\"a}ksi reaaliaikaisesti tarkastettavasta kohteesta A-, B- ja C-kuvat. Mainitut kuvat voidaan my{\"o}s testauksen j{\"a}lkeen tulostaa uudelleen, jolloin voidaan haluttaessa muuttaa esim. raportointirajaa. Nelj{\"a}n anturin tapauksessa muodostetaan kaksi kuvaa, joissa vastakkaisten antureiden tulokset esitet{\"a}{\"a}n aina samassa kuvassa harmaan eri s{\"a}vyin{\"a}. Itse mittaaminen koordinoidaan itsen{\"a}isesti kulkevan luotausautomaatin ohjaimesta saatavilla keskeytyssignaaleilla. Ohjelmisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} ohjeet ohjelman k{\"a}yt{\"o}st{\"a} sek{\"a} alkuarvojen anto-ohjelmat. Lis{\"a}ksi graafisella VT 240 -p{\"a}{\"a}tteell{\"a} voidaan tulostaa kuva tutkittavasta kohteesta (hitsist{\"a}). Kuvassa n{\"a}hd{\"a}{\"a}n my{\"o}s mittausanturit, testattavan alueen rajat, antureiden liikerata ja testauksen kattavuus. Ohjelmisto sopii niin hitseille kuin perusaineellekin.",
  keywords = "ultrasonic tests, microcomputer programs, real time operations",
  author = "Kari Lahdenper{\"a} and Aarne Lipponen and Stefan Sandlin",
  year = "1986",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2704-6",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "434",
  address = "Finland",

  }

  Lahdenperä, K, Lipponen, A & Sandlin, S 1986, Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 434, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi. / Lahdenperä, Kari; Lipponen, Aarne; Sandlin, Stefan.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 434).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi

  AU - Lahdenperä, Kari

  AU - Lipponen, Aarne

  AU - Sandlin, Stefan

  PY - 1986

  Y1 - 1986

  N2 - Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on rakennettu mekanisoitu ultraäänitestauslaitteisto, joka sopii yli 200 mm:n putkien ja suorien levyjen testaukseen. Tulosten tosiaikaista raportointia ja analysointia varten on tehty laaja tietokoneohjelmisto. Tietokoneeksi on valittu 16 bitin Mikro PDP, jossa on 512 kilotavun keskusmuisti ja 10 megatavun kovalevyasema ja kaksi 700 kilotavan kalvolevy-asemaa. Käyttöjärjestelmänä on RT11. Mittalaitteena on Kraut Bransonin nelikanavainen tietokoneella ohjattava ultraäänilaite KB 6000. Liikennöinti tietokoneen ja KB 6000:n välillä hoidetaan DRVIIJ-kortilla. Raportointi suoritetaan matriisikirjoittimella Genicom 3404, joka tulostaa lähtötietojen lisäksi reaaliaikaisesti tarkastettavasta kohteesta A-, B- ja C-kuvat. Mainitut kuvat voidaan myös testauksen jälkeen tulostaa uudelleen, jolloin voidaan haluttaessa muuttaa esim. raportointirajaa. Neljän anturin tapauksessa muodostetaan kaksi kuvaa, joissa vastakkaisten antureiden tulokset esitetään aina samassa kuvassa harmaan eri sävyinä. Itse mittaaminen koordinoidaan itsenäisesti kulkevan luotausautomaatin ohjaimesta saatavilla keskeytyssignaaleilla. Ohjelmisto sisältää ohjeet ohjelman käytöstä sekä alkuarvojen anto-ohjelmat. Lisäksi graafisella VT 240 -päätteellä voidaan tulostaa kuva tutkittavasta kohteesta (hitsistä). Kuvassa nähdään myös mittausanturit, testattavan alueen rajat, antureiden liikerata ja testauksen kattavuus. Ohjelmisto sopii niin hitseille kuin perusaineellekin.

  AB - Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on rakennettu mekanisoitu ultraäänitestauslaitteisto, joka sopii yli 200 mm:n putkien ja suorien levyjen testaukseen. Tulosten tosiaikaista raportointia ja analysointia varten on tehty laaja tietokoneohjelmisto. Tietokoneeksi on valittu 16 bitin Mikro PDP, jossa on 512 kilotavun keskusmuisti ja 10 megatavun kovalevyasema ja kaksi 700 kilotavan kalvolevy-asemaa. Käyttöjärjestelmänä on RT11. Mittalaitteena on Kraut Bransonin nelikanavainen tietokoneella ohjattava ultraäänilaite KB 6000. Liikennöinti tietokoneen ja KB 6000:n välillä hoidetaan DRVIIJ-kortilla. Raportointi suoritetaan matriisikirjoittimella Genicom 3404, joka tulostaa lähtötietojen lisäksi reaaliaikaisesti tarkastettavasta kohteesta A-, B- ja C-kuvat. Mainitut kuvat voidaan myös testauksen jälkeen tulostaa uudelleen, jolloin voidaan haluttaessa muuttaa esim. raportointirajaa. Neljän anturin tapauksessa muodostetaan kaksi kuvaa, joissa vastakkaisten antureiden tulokset esitetään aina samassa kuvassa harmaan eri sävyinä. Itse mittaaminen koordinoidaan itsenäisesti kulkevan luotausautomaatin ohjaimesta saatavilla keskeytyssignaaleilla. Ohjelmisto sisältää ohjeet ohjelman käytöstä sekä alkuarvojen anto-ohjelmat. Lisäksi graafisella VT 240 -päätteellä voidaan tulostaa kuva tutkittavasta kohteesta (hitsistä). Kuvassa nähdään myös mittausanturit, testattavan alueen rajat, antureiden liikerata ja testauksen kattavuus. Ohjelmisto sopii niin hitseille kuin perusaineellekin.

  KW - ultrasonic tests

  KW - microcomputer programs

  KW - real time operations

  M3 - Report

  SN - 951-38-2704-6

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Lahdenperä K, Lipponen A, Sandlin S. Mekanisoidun ultraäänitestauksen tulosten reaaliaikainen analysointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 434).