Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta

Tommi Parkkila, Jukka Kääriäinen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tietotekniikan ja ohjelmistopohjaisten järjestelmien käytön yleistyminen mekatronisissa järjestelmissä mahdollistaa kentällä olevien tuotteiden etädiagnostiikan. Joissain tapauksissa jopa huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa etänä tietoverkon kautta. Tuotteiden toiminnallisuuksia voidaan ohjelmoida uudelleen parametrimuutoksilla tai ohjelmistopäivityksillä. Huoltotoimenpiteiden lisäksi tuotteiden ohjelmistot voivat sisältää parametrimuutoksilla käyttöön otettavia loppukäyttäjälle myytäviä optioita, joiden hallinta toteutetaan yleensä niin sanotun tuotekohtaisen konfiguraatiotiedoston avulla. Ohjelmistollinen joustavuus tuo mukanaan kuitenkin tuotetiedon hallinnan haasteet ennen kaikkea tuotteiden huollossa ja jälkimarkkinasegmentillä. Esimerkiksi tuotteen vikaantumisen yhteydessä on tärkeää selvittää mitä ohjelmistoparametri- tai konfiguraatiomuutoksia lopputuotteelle on tehty sen käyttöönoton jälkeen, ja kuinka muutokset ovat vaikuttaneet tuotteen toimintaan. Mitä vaivattomammin ajantasainen tieto on saatavissa sitä kustannustehokkaammin tuotteen huolto- ja jälkimarkkinapalvelut voidaan toteuttaa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)12-17
Number of pages6
JournalValokynä
Issue number3
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Parkkila, T., & Kääriäinen, J. (2012). Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta. Valokynä, (3), 12-17.
Parkkila, Tommi ; Kääriäinen, Jukka. / Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta. In: Valokynä. 2012 ; No. 3. pp. 12-17.
@article{105c8b73f9364feb814d0980e0929690,
title = "Mekatronisten tuotteiden k{\"a}yt{\"o}naikainen konfiguraatiohallinta",
abstract = "Tietotekniikan ja ohjelmistopohjaisten j{\"a}rjestelmien k{\"a}yt{\"o}n yleistyminen mekatronisissa j{\"a}rjestelmiss{\"a} mahdollistaa kent{\"a}ll{\"a} olevien tuotteiden et{\"a}diagnostiikan. Joissain tapauksissa jopa huoltotoimenpiteit{\"a} voidaan suorittaa et{\"a}n{\"a} tietoverkon kautta. Tuotteiden toiminnallisuuksia voidaan ohjelmoida uudelleen parametrimuutoksilla tai ohjelmistop{\"a}ivityksill{\"a}. Huoltotoimenpiteiden lis{\"a}ksi tuotteiden ohjelmistot voivat sis{\"a}lt{\"a}{\"a} parametrimuutoksilla k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n otettavia loppuk{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lle myyt{\"a}vi{\"a} optioita, joiden hallinta toteutetaan yleens{\"a} niin sanotun tuotekohtaisen konfiguraatiotiedoston avulla. Ohjelmistollinen joustavuus tuo mukanaan kuitenkin tuotetiedon hallinnan haasteet ennen kaikkea tuotteiden huollossa ja j{\"a}lkimarkkinasegmentill{\"a}. Esimerkiksi tuotteen vikaantumisen yhteydess{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a} selvitt{\"a}{\"a} mit{\"a} ohjelmistoparametri- tai konfiguraatiomuutoksia lopputuotteelle on tehty sen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton j{\"a}lkeen, ja kuinka muutokset ovat vaikuttaneet tuotteen toimintaan. Mit{\"a} vaivattomammin ajantasainen tieto on saatavissa sit{\"a} kustannustehokkaammin tuotteen huolto- ja j{\"a}lkimarkkinapalvelut voidaan toteuttaa.",
author = "Tommi Parkkila and Jukka K{\"a}{\"a}ri{\"a}inen",
note = "Project code: 73147",
year = "2012",
language = "Finnish",
pages = "12--17",
journal = "Valokyn{\"a}",
issn = "0780-0843",
number = "3",

}

Parkkila, T & Kääriäinen, J 2012, 'Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta', Valokynä, no. 3, pp. 12-17.

Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta. / Parkkila, Tommi; Kääriäinen, Jukka.

In: Valokynä, No. 3, 2012, p. 12-17.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta

AU - Parkkila, Tommi

AU - Kääriäinen, Jukka

N1 - Project code: 73147

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tietotekniikan ja ohjelmistopohjaisten järjestelmien käytön yleistyminen mekatronisissa järjestelmissä mahdollistaa kentällä olevien tuotteiden etädiagnostiikan. Joissain tapauksissa jopa huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa etänä tietoverkon kautta. Tuotteiden toiminnallisuuksia voidaan ohjelmoida uudelleen parametrimuutoksilla tai ohjelmistopäivityksillä. Huoltotoimenpiteiden lisäksi tuotteiden ohjelmistot voivat sisältää parametrimuutoksilla käyttöön otettavia loppukäyttäjälle myytäviä optioita, joiden hallinta toteutetaan yleensä niin sanotun tuotekohtaisen konfiguraatiotiedoston avulla. Ohjelmistollinen joustavuus tuo mukanaan kuitenkin tuotetiedon hallinnan haasteet ennen kaikkea tuotteiden huollossa ja jälkimarkkinasegmentillä. Esimerkiksi tuotteen vikaantumisen yhteydessä on tärkeää selvittää mitä ohjelmistoparametri- tai konfiguraatiomuutoksia lopputuotteelle on tehty sen käyttöönoton jälkeen, ja kuinka muutokset ovat vaikuttaneet tuotteen toimintaan. Mitä vaivattomammin ajantasainen tieto on saatavissa sitä kustannustehokkaammin tuotteen huolto- ja jälkimarkkinapalvelut voidaan toteuttaa.

AB - Tietotekniikan ja ohjelmistopohjaisten järjestelmien käytön yleistyminen mekatronisissa järjestelmissä mahdollistaa kentällä olevien tuotteiden etädiagnostiikan. Joissain tapauksissa jopa huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa etänä tietoverkon kautta. Tuotteiden toiminnallisuuksia voidaan ohjelmoida uudelleen parametrimuutoksilla tai ohjelmistopäivityksillä. Huoltotoimenpiteiden lisäksi tuotteiden ohjelmistot voivat sisältää parametrimuutoksilla käyttöön otettavia loppukäyttäjälle myytäviä optioita, joiden hallinta toteutetaan yleensä niin sanotun tuotekohtaisen konfiguraatiotiedoston avulla. Ohjelmistollinen joustavuus tuo mukanaan kuitenkin tuotetiedon hallinnan haasteet ennen kaikkea tuotteiden huollossa ja jälkimarkkinasegmentillä. Esimerkiksi tuotteen vikaantumisen yhteydessä on tärkeää selvittää mitä ohjelmistoparametri- tai konfiguraatiomuutoksia lopputuotteelle on tehty sen käyttöönoton jälkeen, ja kuinka muutokset ovat vaikuttaneet tuotteen toimintaan. Mitä vaivattomammin ajantasainen tieto on saatavissa sitä kustannustehokkaammin tuotteen huolto- ja jälkimarkkinapalvelut voidaan toteuttaa.

M3 - Article

SP - 12

EP - 17

JO - Valokynä

JF - Valokynä

SN - 0780-0843

IS - 3

ER -

Parkkila T, Kääriäinen J. Mekatronisten tuotteiden käytönaikainen konfiguraatiohallinta. Valokynä. 2012;(3):12-17.