Menestyvää liiketoimintaa suomalaisissa valmistavan teollisuuden yrityksissä 2020-luvulla: Neljä skenaariota

Translated title of the contribution: Successful business at Finnish manufacturing companies beyond 2020 - Four scenarios

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on tehnyt For Industry -kärkiohjelmassaan tulevaisuuden ennakointitutkimuksen. Työn tavoitteena oli löytää liiketoimintamalleja ja menestystekijöitä, joita hyödyntämällä suomalainen valmistavan sektorin pk-yritys voi harjoittaa menestyksekästä liiketoimintaa 2020-luvulla. Ennakointitutkimus tehtiin yhteistyössä valmistavan teollisuuden pk-yrittäjien ja pk-yritysten johtajien kanssa. Työ tuotti neljä skenaariota, jotka luotiin kahden, kirjallisuustutkimuksen pohjalta tunnistetun, tulevaisuuden liiketoimintaympäristöä kuvaavan avainsanaparin avulla: globaali-lokaali ja kasvu-niukkuus. Sanapari globaali-lokaali viittaa valmistuksen arvoketjuihin: ovatko ne globaaleja vai paikallisia. Sanapari kasvu-niukkuus taas viittaa markkinoihin: onko siellä ajurina taloudellinen kasvu vai raaka-aineiden ym. tuotannontekijöiden niukkuus. Sanaparien mukaisesti neljä skenaariota ovat 1) globaali kasvu, 2) paikallinen kasvu, 3) globaali niukkuus, 4) paikallinen niukkuus. Kaikki neljä skenaariota kuvaavat mahdollisia tulevaisuuden maailmoja, jotka ovat jollain tapaa erilaisia kuin se, missä me elämme tällä hetkellä. Siksi yritys ei välttämättä menesty näissä tulevaisuuden maailmoissa samoilla liiketoimintamalleilla, joilla se menestyy nyt. Auttaaksemme yrityksiä varautumaan tulevaan tunnistimme kustakin tulevaisuuden maailmasta tyypillisiä tekijöitä ja potentiaalisia liiketoimintamalleja, jotka tukevat yrityksen menestymistä.Tutkimuksen perusteella voi sanoa, että suomalaisen valmistavan sektorin pk-yrityksen on mahdollista menestyä näissä neljässä tulevaisuuden maailmassa. Menestymisen malleissa on kuitenkin huomattavia eroja skenaarioiden välillä. Usein myös ajatellaan, että muutokset tapahtuvat hitaasti. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, vaan muutos nykyisestä liiketoimintaympäristöstä skenaarioiden kuvaamaan uuteen mahdolliseen todellisuuteen voi olla nopea, muutamassa vuodessa tapahtuva, prosessi. Siksi yrityksen tulisi ajoissa varautua tulevaan.
  Translated title of the contributionSuccessful business at Finnish manufacturing companies beyond 2020 - Four scenarios
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages45
  ISBN (Electronic)978-951-38-8427-7
  ISBN (Print)978-951-38-8426-0
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Visions
  Number8
  ISSN2242-1157

  Keywords

  • foresight
  • participatory foresight
  • scenario
  • manufacturing industry
  • small and medium size enterprise (SME)
  • business model

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Successful business at Finnish manufacturing companies beyond 2020 - Four scenarios: Neljä skenaariota'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this