Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

Liisa Salparanta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages30
ISBN (Print)951-38-3015-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number783
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete
  • sea water
  • chemical attack
  • resistance
  • deterioration
  • permeability
  • cements

Cite this

Salparanta, L. (1987). Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 783
Salparanta, Liisa. / Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).
@book{cb1be70c19624d18bf88757802e2ffaa,
title = "Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin",
abstract = "Betonin merivedenkest{\"a}vyys riippuu k{\"a}ytetyst{\"a} sementtilaadusta ja betonin l{\"a}p{\"a}isevyydest{\"a}. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkest{\"a}vyyteen vain siin{\"a} tapauksessa, ett{\"a} betoni on hyvin l{\"a}p{\"a}isev{\"a}{\"a}. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedess{\"a} voidaan tarkastella vy{\"o}hykkeitt{\"a}in betonin pinnan alla. Vy{\"o}hykkeit{\"a} on nelj{\"a}. Kaikista vy{\"o}hykkeist{\"a} liukenee kalkkia. Osa uloimman vy{\"o}hykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vy{\"o}hykkeeseen muodostuu kipsi{\"a} ja brusiittia. N{\"a}iden em. vy{\"o}hykkeiden l{\"a}p{\"a}isevyys laskee. Kolmanteen vy{\"o}hykkeeseen muodostuu ettringiitti{\"a} ja nelj{\"a}nteen kloroaluminaattihydraattia. N{\"a}ihin em. vy{\"o}hykkeisiin muodostuu s{\"a}r{\"o}j{\"a} ja betonin l{\"a}p{\"a}isevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkest{\"a}vyytt{\"a} sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin l{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a}. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lis{\"a}{\"a} portlandsementtibetonin merivedenkest{\"a}vyytt{\"a}, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekij{\"o}ihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on v{\"a}h{\"a}inen. Meribetonirakenteet ovat kest{\"a}neet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niiss{\"a} tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin l{\"a}p{\"a}isev{\"a}{\"a}.",
keywords = "concrete, sea water, chemical attack, resistance, deterioration, permeability, cements",
author = "Liisa Salparanta",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3015-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "783",
address = "Finland",

}

Salparanta, L 1987, Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 783, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. / Salparanta, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

AU - Salparanta, Liisa

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.

AB - Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.

KW - concrete

KW - sea water

KW - chemical attack

KW - resistance

KW - deterioration

KW - permeability

KW - cements

M3 - Report

SN - 951-38-3015-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salparanta L. Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).