Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

Liisa Salparanta

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages30
  ISBN (Print)951-38-3015-2
  Publication statusPublished - 1987
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number783
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • concrete
  • sea water
  • chemical attack
  • resistance
  • deterioration
  • permeability
  • cements

  Cite this

  Salparanta, L. (1987). Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 783
  Salparanta, Liisa. / Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).
  @book{cb1be70c19624d18bf88757802e2ffaa,
  title = "Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin",
  abstract = "Betonin merivedenkest{\"a}vyys riippuu k{\"a}ytetyst{\"a} sementtilaadusta ja betonin l{\"a}p{\"a}isevyydest{\"a}. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkest{\"a}vyyteen vain siin{\"a} tapauksessa, ett{\"a} betoni on hyvin l{\"a}p{\"a}isev{\"a}{\"a}. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedess{\"a} voidaan tarkastella vy{\"o}hykkeitt{\"a}in betonin pinnan alla. Vy{\"o}hykkeit{\"a} on nelj{\"a}. Kaikista vy{\"o}hykkeist{\"a} liukenee kalkkia. Osa uloimman vy{\"o}hykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vy{\"o}hykkeeseen muodostuu kipsi{\"a} ja brusiittia. N{\"a}iden em. vy{\"o}hykkeiden l{\"a}p{\"a}isevyys laskee. Kolmanteen vy{\"o}hykkeeseen muodostuu ettringiitti{\"a} ja nelj{\"a}nteen kloroaluminaattihydraattia. N{\"a}ihin em. vy{\"o}hykkeisiin muodostuu s{\"a}r{\"o}j{\"a} ja betonin l{\"a}p{\"a}isevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkest{\"a}vyytt{\"a} sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin l{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a}. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lis{\"a}{\"a} portlandsementtibetonin merivedenkest{\"a}vyytt{\"a}, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekij{\"o}ihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on v{\"a}h{\"a}inen. Meribetonirakenteet ovat kest{\"a}neet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niiss{\"a} tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin l{\"a}p{\"a}isev{\"a}{\"a}.",
  keywords = "concrete, sea water, chemical attack, resistance, deterioration, permeability, cements",
  author = "Liisa Salparanta",
  year = "1987",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3015-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "783",
  address = "Finland",

  }

  Salparanta, L 1987, Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 783, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. / Salparanta, Liisa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

  AU - Salparanta, Liisa

  PY - 1987

  Y1 - 1987

  N2 - Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.

  AB - Betonin merivedenkestävyys riippuu käytetystä sementtilaadusta ja betonin läpäisevyydestä. Sementtilaatu vaikuttaa betonin merivedenkestävyyteen vain siinä tapauksessa, että betoni on hyvin läpäisevää. Portlandsementtibetonin kemiallista vaurioitumista merivedessä voidaan tarkastella vyöhykkeittäin betonin pinnan alla. Vyöhykkeitä on neljä. Kaikista vyöhykkeistä liukenee kalkkia. Osa uloimman vyöhykkeen kalkista muuttuu karbonaatiksi. Toiseen vyöhykkeeseen muodostuu kipsiä ja brusiittia. Näiden em. vyöhykkeiden läpäisevyys laskee. Kolmanteen vyöhykkeeseen muodostuu ettringiittiä ja neljänteen kloroaluminaattihydraattia. Näihin em. vyöhykkeisiin muodostuu säröjä ja betonin läpäisevyys kasvaa. Potsolaanit parantavat portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä sitomalla vapaata kalkkia ja alentamalla betonin läpäisevyyttä. Portlandsementin ja potsolaanin optimaalisen seossuhteen on todettu olevan n. 2:1. Masuunikuona lisää portlandsementtibetonin merivedenkestävyyttä, kun kuonan osuus on suuri. Fysikaalisiin rasitustekijöihin verrattuna meriveden kemiallinen vaikutus meribetonirakenteisiin on vähäinen. Meribetonirakenteet ovat kestäneet meriveden kemiallisen rasituksen hyvin. Betoni on vaurioitunut meriveden kemiallisesta vaikutuksesta ainoastaan niissä tapauksissa, joissa betoni on ollut alun perin huonolaatuista eli hyvin läpäisevää.

  KW - concrete

  KW - sea water

  KW - chemical attack

  KW - resistance

  KW - deterioration

  KW - permeability

  KW - cements

  M3 - Report

  SN - 951-38-3015-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Salparanta L. Meriveden kemiallinen vaikutus betoniin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 783).