Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset: Menetelmät ja tarkkuudet

Pekka Viitanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Merkkiainetekniikkaan perustuvia virtausmenetelmiä, joita ovat kulkuaikamenetelmä ja merkkiaineen laimennukseen perustuvat menetelmät, voidaan käyttää virtausmittareiden asennuspaikalla tapahtuvaan kalibrointiin ja kertaluonteisiin virtausmittauksiin. Merkkiainetekniikkaan perustuvien virtausmittausmenetelmien tarkkuus riippuu kulloisistakin mittausolosuhteista. Kulkuaikamenetelmällä kenttäolosuhteissa saavutettavan tarkkuuden arvioitiin olevan tyypillisesti 1 - 2 % 99,7 %:n luottamusvälillä. Laimennusmenetelmän tarkkuus arvioitiin hieman paremmaksi eli parhaimmillaan noin 0,5 %:ksi, ja sitä on mittauslaitteistoa ja -menetelmiä kehittämällä mahdollista parantaa noin 0,2 96:iin. Kulkuaikamenetelmällä suoritettiin koemittauksia vesi- ja höyryvirtauksille. Vesimittausten yhteydessä kokeiltiin eri mittausparametrien vaikutusta menetelmän toistettavuuteen. Näitä olivat käytettävien säteilynilmaisimien määrä ja mittauspisteiden välinen etäisyys. Lisäksi kokeiltiin erilaisten merkkiaineensyöttömenetelmien vaikutusta. Syöttömenetelmällä oli odotettua vähäisempi merkitys. Höyrymittauksissa saavutetut tarkkuudet olivat samaa luokkaa kuin vesivirtausten mittauksissa. Koemittauksissa käytetyt merkkiaineet olivat l37mBa vesivirtausten mittauksissa ja 41Ar höyryvirtausten mittauksissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-3054-3
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number823
ISSN0358-5085

Keywords

  • flow measurement
  • isotopic labelling

Cite this

Viitanen, P. (1988). Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset: Menetelmät ja tarkkuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 823
Viitanen, Pekka. / Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset : Menetelmät ja tarkkuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 823).
@book{8d72b1729cb445f3a25c0bf9d96dbb4f,
title = "Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset: Menetelm{\"a}t ja tarkkuudet",
abstract = "Merkkiainetekniikkaan perustuvia virtausmenetelmi{\"a}, joita ovat kulkuaikamenetelm{\"a} ja merkkiaineen laimennukseen perustuvat menetelm{\"a}t, voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} virtausmittareiden asennuspaikalla tapahtuvaan kalibrointiin ja kertaluonteisiin virtausmittauksiin. Merkkiainetekniikkaan perustuvien virtausmittausmenetelmien tarkkuus riippuu kulloisistakin mittausolosuhteista. Kulkuaikamenetelm{\"a}ll{\"a} kentt{\"a}olosuhteissa saavutettavan tarkkuuden arvioitiin olevan tyypillisesti 1 - 2 {\%} 99,7 {\%}:n luottamusv{\"a}lill{\"a}. Laimennusmenetelm{\"a}n tarkkuus arvioitiin hieman paremmaksi eli parhaimmillaan noin 0,5 {\%}:ksi, ja sit{\"a} on mittauslaitteistoa ja -menetelmi{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} mahdollista parantaa noin 0,2 96:iin. Kulkuaikamenetelm{\"a}ll{\"a} suoritettiin koemittauksia vesi- ja h{\"o}yryvirtauksille. Vesimittausten yhteydess{\"a} kokeiltiin eri mittausparametrien vaikutusta menetelm{\"a}n toistettavuuteen. N{\"a}it{\"a} olivat k{\"a}ytett{\"a}vien s{\"a}teilynilmaisimien m{\"a}{\"a}r{\"a} ja mittauspisteiden v{\"a}linen et{\"a}isyys. Lis{\"a}ksi kokeiltiin erilaisten merkkiaineensy{\"o}tt{\"o}menetelmien vaikutusta. Sy{\"o}tt{\"o}menetelm{\"a}ll{\"a} oli odotettua v{\"a}h{\"a}isempi merkitys. H{\"o}yrymittauksissa saavutetut tarkkuudet olivat samaa luokkaa kuin vesivirtausten mittauksissa. Koemittauksissa k{\"a}ytetyt merkkiaineet olivat l37mBa vesivirtausten mittauksissa ja 41Ar h{\"o}yryvirtausten mittauksissa.",
keywords = "flow measurement, isotopic labelling",
author = "Pekka Viitanen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3054-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "823",
address = "Finland",

}

Viitanen, P 1988, Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset: Menetelmät ja tarkkuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 823, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset : Menetelmät ja tarkkuudet. / Viitanen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 823).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset

T2 - Menetelmät ja tarkkuudet

AU - Viitanen, Pekka

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Merkkiainetekniikkaan perustuvia virtausmenetelmiä, joita ovat kulkuaikamenetelmä ja merkkiaineen laimennukseen perustuvat menetelmät, voidaan käyttää virtausmittareiden asennuspaikalla tapahtuvaan kalibrointiin ja kertaluonteisiin virtausmittauksiin. Merkkiainetekniikkaan perustuvien virtausmittausmenetelmien tarkkuus riippuu kulloisistakin mittausolosuhteista. Kulkuaikamenetelmällä kenttäolosuhteissa saavutettavan tarkkuuden arvioitiin olevan tyypillisesti 1 - 2 % 99,7 %:n luottamusvälillä. Laimennusmenetelmän tarkkuus arvioitiin hieman paremmaksi eli parhaimmillaan noin 0,5 %:ksi, ja sitä on mittauslaitteistoa ja -menetelmiä kehittämällä mahdollista parantaa noin 0,2 96:iin. Kulkuaikamenetelmällä suoritettiin koemittauksia vesi- ja höyryvirtauksille. Vesimittausten yhteydessä kokeiltiin eri mittausparametrien vaikutusta menetelmän toistettavuuteen. Näitä olivat käytettävien säteilynilmaisimien määrä ja mittauspisteiden välinen etäisyys. Lisäksi kokeiltiin erilaisten merkkiaineensyöttömenetelmien vaikutusta. Syöttömenetelmällä oli odotettua vähäisempi merkitys. Höyrymittauksissa saavutetut tarkkuudet olivat samaa luokkaa kuin vesivirtausten mittauksissa. Koemittauksissa käytetyt merkkiaineet olivat l37mBa vesivirtausten mittauksissa ja 41Ar höyryvirtausten mittauksissa.

AB - Merkkiainetekniikkaan perustuvia virtausmenetelmiä, joita ovat kulkuaikamenetelmä ja merkkiaineen laimennukseen perustuvat menetelmät, voidaan käyttää virtausmittareiden asennuspaikalla tapahtuvaan kalibrointiin ja kertaluonteisiin virtausmittauksiin. Merkkiainetekniikkaan perustuvien virtausmittausmenetelmien tarkkuus riippuu kulloisistakin mittausolosuhteista. Kulkuaikamenetelmällä kenttäolosuhteissa saavutettavan tarkkuuden arvioitiin olevan tyypillisesti 1 - 2 % 99,7 %:n luottamusvälillä. Laimennusmenetelmän tarkkuus arvioitiin hieman paremmaksi eli parhaimmillaan noin 0,5 %:ksi, ja sitä on mittauslaitteistoa ja -menetelmiä kehittämällä mahdollista parantaa noin 0,2 96:iin. Kulkuaikamenetelmällä suoritettiin koemittauksia vesi- ja höyryvirtauksille. Vesimittausten yhteydessä kokeiltiin eri mittausparametrien vaikutusta menetelmän toistettavuuteen. Näitä olivat käytettävien säteilynilmaisimien määrä ja mittauspisteiden välinen etäisyys. Lisäksi kokeiltiin erilaisten merkkiaineensyöttömenetelmien vaikutusta. Syöttömenetelmällä oli odotettua vähäisempi merkitys. Höyrymittauksissa saavutetut tarkkuudet olivat samaa luokkaa kuin vesivirtausten mittauksissa. Koemittauksissa käytetyt merkkiaineet olivat l37mBa vesivirtausten mittauksissa ja 41Ar höyryvirtausten mittauksissa.

KW - flow measurement

KW - isotopic labelling

M3 - Report

SN - 951-38-3054-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitanen P. Merkkiainetekniikkaan perustuvat prosessien virtausmittaukset: Menetelmät ja tarkkuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 823).