Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa

Hannele Tonteri, Olli Krogerus, Seppo Tähtinen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vedyn käyttö energialähteenä edellyttää vedyn jakelun ja varastoinnin järjestämistä. Metallihydridit, joissa vety on sitoutunut erilaisiin metalliseoksiin, soveltuvat hyvin pienien vetymäärien varastointiin. Sovelluksia ovat esim. vetyä käyttävän auton tai sukellusveneen polttoainevarasto tai omakotitalon vetyvarasto. Metallihydridien varastointikyky on suuri, ja ne ovat turvallisia matalan varastoimispaineen vuoksi. Metalliseokset reagoivat toistuvasti vedyn kanssa ja muodostumisreaktio tuottaa lämpöä, joka voidaan hyödyntää. Metalliseosvetysysteemien ominaisuudet tulee tuntea, jotta niitä voidaan käyttää erilaisissa vety- ja lämpöteknisissä laitteissa. Julkaisun kirjallisuusosassa tarkastellaan vedyn eri varastointimeneteImiä. Lisäksi käsitellään vety-metallisysteemin termodynaamisia perusteita ja reaktiokinetiikkaa, sekä erityyppisiä metalliseoksia ja niiden ominaisuuksia vedyn varastoijina. Kokeellisesti tutkittiin vedyn absorptiota seoksiin LaNi5, LaNi4.7AI0.3, ja MmNi4.85Fe0.15, (Mm = Mischmetalli). Nikkelin osittainen korvaaminen alumiinilla stabiloi hydridin muodostumista ja alentaa siten hydridin muodostumispainetta. Kokeissa toistettujen varaus-purkaussyklien vaikutuksesta koemateriaali jauhautui hienojakoiseksi pulveriksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-3618-5
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
Volume677
ISSN (Print)0358-5077

Fingerprint

hydrides
hydrogen
metals

Keywords

  • metals
  • hydrogen
  • hydrides
  • storage

Cite this

Tonteri, H., Krogerus, O., & Tähtinen, S. (1990). Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 677
Tonteri, Hannele ; Krogerus, Olli ; Tähtinen, Seppo. / Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 677).
@book{79fd46099e09442b92f653b6cf423353,
title = "Metallihydridien k{\"a}ytt{\"o} vedyn varastoinnissa",
abstract = "Vedyn k{\"a}ytt{\"o} energial{\"a}hteen{\"a} edellytt{\"a}{\"a} vedyn jakelun ja varastoinnin j{\"a}rjest{\"a}mist{\"a}. Metallihydridit, joissa vety on sitoutunut erilaisiin metalliseoksiin, soveltuvat hyvin pienien vetym{\"a}{\"a}rien varastointiin. Sovelluksia ovat esim. vety{\"a} k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n auton tai sukellusveneen polttoainevarasto tai omakotitalon vetyvarasto. Metallihydridien varastointikyky on suuri, ja ne ovat turvallisia matalan varastoimispaineen vuoksi. Metalliseokset reagoivat toistuvasti vedyn kanssa ja muodostumisreaktio tuottaa l{\"a}mp{\"o}{\"a}, joka voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a}. Metalliseosvetysysteemien ominaisuudet tulee tuntea, jotta niit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erilaisissa vety- ja l{\"a}mp{\"o}teknisiss{\"a} laitteissa. Julkaisun kirjallisuusosassa tarkastellaan vedyn eri varastointimeneteImi{\"a}. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n vety-metallisysteemin termodynaamisia perusteita ja reaktiokinetiikkaa, sek{\"a} erityyppisi{\"a} metalliseoksia ja niiden ominaisuuksia vedyn varastoijina. Kokeellisesti tutkittiin vedyn absorptiota seoksiin LaNi5, LaNi4.7AI0.3, ja MmNi4.85Fe0.15, (Mm = Mischmetalli). Nikkelin osittainen korvaaminen alumiinilla stabiloi hydridin muodostumista ja alentaa siten hydridin muodostumispainetta. Kokeissa toistettujen varaus-purkaussyklien vaikutuksesta koemateriaali jauhautui hienojakoiseksi pulveriksi.",
keywords = "metals, hydrogen, hydrides, storage",
author = "Hannele Tonteri and Olli Krogerus and Seppo T{\"a}htinen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3618-5",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Tonteri, H, Krogerus, O & Tähtinen, S 1990, Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 677, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa. / Tonteri, Hannele; Krogerus, Olli; Tähtinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 677).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa

AU - Tonteri, Hannele

AU - Krogerus, Olli

AU - Tähtinen, Seppo

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Vedyn käyttö energialähteenä edellyttää vedyn jakelun ja varastoinnin järjestämistä. Metallihydridit, joissa vety on sitoutunut erilaisiin metalliseoksiin, soveltuvat hyvin pienien vetymäärien varastointiin. Sovelluksia ovat esim. vetyä käyttävän auton tai sukellusveneen polttoainevarasto tai omakotitalon vetyvarasto. Metallihydridien varastointikyky on suuri, ja ne ovat turvallisia matalan varastoimispaineen vuoksi. Metalliseokset reagoivat toistuvasti vedyn kanssa ja muodostumisreaktio tuottaa lämpöä, joka voidaan hyödyntää. Metalliseosvetysysteemien ominaisuudet tulee tuntea, jotta niitä voidaan käyttää erilaisissa vety- ja lämpöteknisissä laitteissa. Julkaisun kirjallisuusosassa tarkastellaan vedyn eri varastointimeneteImiä. Lisäksi käsitellään vety-metallisysteemin termodynaamisia perusteita ja reaktiokinetiikkaa, sekä erityyppisiä metalliseoksia ja niiden ominaisuuksia vedyn varastoijina. Kokeellisesti tutkittiin vedyn absorptiota seoksiin LaNi5, LaNi4.7AI0.3, ja MmNi4.85Fe0.15, (Mm = Mischmetalli). Nikkelin osittainen korvaaminen alumiinilla stabiloi hydridin muodostumista ja alentaa siten hydridin muodostumispainetta. Kokeissa toistettujen varaus-purkaussyklien vaikutuksesta koemateriaali jauhautui hienojakoiseksi pulveriksi.

AB - Vedyn käyttö energialähteenä edellyttää vedyn jakelun ja varastoinnin järjestämistä. Metallihydridit, joissa vety on sitoutunut erilaisiin metalliseoksiin, soveltuvat hyvin pienien vetymäärien varastointiin. Sovelluksia ovat esim. vetyä käyttävän auton tai sukellusveneen polttoainevarasto tai omakotitalon vetyvarasto. Metallihydridien varastointikyky on suuri, ja ne ovat turvallisia matalan varastoimispaineen vuoksi. Metalliseokset reagoivat toistuvasti vedyn kanssa ja muodostumisreaktio tuottaa lämpöä, joka voidaan hyödyntää. Metalliseosvetysysteemien ominaisuudet tulee tuntea, jotta niitä voidaan käyttää erilaisissa vety- ja lämpöteknisissä laitteissa. Julkaisun kirjallisuusosassa tarkastellaan vedyn eri varastointimeneteImiä. Lisäksi käsitellään vety-metallisysteemin termodynaamisia perusteita ja reaktiokinetiikkaa, sekä erityyppisiä metalliseoksia ja niiden ominaisuuksia vedyn varastoijina. Kokeellisesti tutkittiin vedyn absorptiota seoksiin LaNi5, LaNi4.7AI0.3, ja MmNi4.85Fe0.15, (Mm = Mischmetalli). Nikkelin osittainen korvaaminen alumiinilla stabiloi hydridin muodostumista ja alentaa siten hydridin muodostumispainetta. Kokeissa toistettujen varaus-purkaussyklien vaikutuksesta koemateriaali jauhautui hienojakoiseksi pulveriksi.

KW - metals

KW - hydrogen

KW - hydrides

KW - storage

M3 - Report

SN - 951-38-3618-5

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tonteri H, Krogerus O, Tähtinen S. Metallihydridien käyttö vedyn varastoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 677).