Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
ISBN (Print)951-38-4301-7
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1407
ISSN1235-0605

Keywords

  • hydrides
  • solar power generation
  • energy storage
  • energy production
  • hydrogen
  • performance tests
  • evaluation

Cite this

Tähtinen, S. (1992). Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1407
Tähtinen, Seppo. / Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).
@book{d0f5bb877be94aed8566a00e0d9fe337,
title = "Metallihydridit vetyenergiaj{\"a}rjestelmiss{\"a}",
abstract = "Aurinkos{\"a}hk{\"o}-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} muunnetaan kes{\"a}kautena tuotettu ylim{\"a}{\"a}r{\"a}inen s{\"a}hk{\"o}energia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin s{\"a}hk{\"o}ksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} m{\"a}{\"a}ritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyj{\"a}rjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}n vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysiss{\"a} tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun l{\"a}mp{\"o}tila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 {\%} ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.",
keywords = "hydrides, solar power generation, energy storage, energy production, hydrogen, performance tests, evaluation",
author = "Seppo T{\"a}htinen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4301-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1407",
address = "Finland",

}

Tähtinen, S 1992, Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1407, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. / Tähtinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

AU - Tähtinen, Seppo

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.

AB - Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.

KW - hydrides

KW - solar power generation

KW - energy storage

KW - energy production

KW - hydrogen

KW - performance tests

KW - evaluation

M3 - Report

SN - 951-38-4301-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tähtinen S. Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).