Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages39
  ISBN (Print)951-38-4301-7
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1407
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • hydrides
  • solar power generation
  • energy storage
  • energy production
  • hydrogen
  • performance tests
  • evaluation

  Cite this

  Tähtinen, S. (1992). Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1407
  Tähtinen, Seppo. / Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).
  @book{d0f5bb877be94aed8566a00e0d9fe337,
  title = "Metallihydridit vetyenergiaj{\"a}rjestelmiss{\"a}",
  abstract = "Aurinkos{\"a}hk{\"o}-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} muunnetaan kes{\"a}kautena tuotettu ylim{\"a}{\"a}r{\"a}inen s{\"a}hk{\"o}energia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin s{\"a}hk{\"o}ksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} m{\"a}{\"a}ritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyj{\"a}rjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyj{\"a}rjestelm{\"a}n vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysiss{\"a} tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun l{\"a}mp{\"o}tila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 {\%} ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.",
  keywords = "hydrides, solar power generation, energy storage, energy production, hydrogen, performance tests, evaluation",
  author = "Seppo T{\"a}htinen",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4301-7",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1407",
  address = "Finland",

  }

  Tähtinen, S 1992, Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1407, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. / Tähtinen, Seppo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

  AU - Tähtinen, Seppo

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.

  AB - Aurinkosähkö-vetyjärjestelmässä muunnetaan kesäkautena tuotettu ylimääräinen sähköenergia vedyksi, joka varastoidaan ja muunnetaan takaisin sähköksi talvikautena. Metallihydridit ovat yksi tapa varastoida vetykaasua. Tässä työssä määritettiin hydridivetyvaraston ominaisuudet kokeellisesti simuloiduissa aurinko-vetyjärjestelmän käyttöolosuhteissa ja tulosten avulla arvioitiin hydridien soveltuvuutta osaksi aurinko- vetyjärjestelmien vedyn varastointia. Tulosten perusteella hydridivetyvarasto soveltuu hyvin osaksi aurinko-vetyjärjestelmän vedyn varastointia, ja sen avulla voidaan korvata nykyisin käytössä oleva paineistetun vetykaasun varasto. Elektrolyysissä tuotettu vety voitiin varastoida paineessa 5 - 30 bar ja varastoitunut vety voitiin purkaa polttokennoon ja katalyyttiseen polttimeen paineessa 0,5 - 3 bar. Kun lämpötila oli 20 °C ja vedyn purkauspaine 1 bar, hydridivetyvaraston purkausaste oli yli 95 % ja vedyn maksimipurkausnopeus oli yli 90 dm3 H2/min.

  KW - hydrides

  KW - solar power generation

  KW - energy storage

  KW - energy production

  KW - hydrogen

  KW - performance tests

  KW - evaluation

  M3 - Report

  SN - 951-38-4301-7

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tähtinen S. Metallihydridit vetyenergiajärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1407).