Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet

Jaakko Salmi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on käsitelty joidenkin metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettyjen kestomuovipohjaisten sideainoseosten komponenttien rakennetta ja rakenteen vaikutusta ominaisuuksiin sekä sideaineenpoistoon vaikuttavia uuniteknisiä ja fysikaalis-kemiallisia tekijöitä. Näiden avulla on yritetty selittää havaittuja sideameenpoiston vaikeuksia ja eri massojen käyttäytymistä sideaineenpoistossa. Kaikista kokeilluista seoksista saadaan virheettömän näköisiä puristettuja testisauvoja, mutta joistakin löydetään röntgenläpivalaisumenetelmällä sisäisiä virheitä. Puristettavuus ja puristuslämpötila voidaan luotettavasti ennustaa sulaindeksimittauksella. Prosessia tutkittaessa suuritöisin vaihe on sideaineenpoisto. Täysin onnistuneeseen, toistettavaan sideaineenpoistoon ei ole päästy vielä millään sideaineseoksella. Syyksi epäillään käytettävissä olevan alipaineuunin rakennetta: uuniin ei saada tarvittavaa kaasuvirtausta. On selviä viitteitä siitä, että massoja olisi kahta täysin eri lailla sideaineenpoistossa käyttäytyvää tyyppiä, mutta täyttä varmuutta ei ole saatu, koska tehdyissä parafiinipohjaisissa kappaleissa on ollut vikoja jo puristusvaiheessa. Näiden massojen kiehumistaipumus alipaineessa ei ole yhtä suuri kuin muitten tutkittujen massojen. Useimmista tutkituista massoista sideaine poistuu paremmin suojakaasuatmosfäärissä. Fysikaaliskemiallisen tarkastelun perusteella tärkeimpiä sideaineenpoistumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpötila, paine, komponenttien höyrynpaineet, kaasuvirtaus uunissa ja sideaineseoksen viskositeetti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3713-0
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number691
ISSN0358-5077

Fingerprint

Metals
Injections

Keywords

  • powder metallurgy
  • injection molding
  • metal powder
  • binders (materials)

Cite this

Salmi, J. (1990). Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 691
Salmi, Jaakko. / Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 691).
@book{8ed6dc8cca044ee2b3de7d4443f05a98,
title = "Metallijauheiden ruiskupuristuksessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t sideaineet",
abstract = "Tutkimuksessa on k{\"a}sitelty joidenkin metallijauheiden ruiskupuristuksessa k{\"a}ytettyjen kestomuovipohjaisten sideainoseosten komponenttien rakennetta ja rakenteen vaikutusta ominaisuuksiin sek{\"a} sideaineenpoistoon vaikuttavia uuniteknisi{\"a} ja fysikaalis-kemiallisia tekij{\"o}it{\"a}. N{\"a}iden avulla on yritetty selitt{\"a}{\"a} havaittuja sideameenpoiston vaikeuksia ja eri massojen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} sideaineenpoistossa. Kaikista kokeilluista seoksista saadaan virheett{\"o}m{\"a}n n{\"a}k{\"o}isi{\"a} puristettuja testisauvoja, mutta joistakin l{\"o}ydet{\"a}{\"a}n r{\"o}ntgenl{\"a}pivalaisumenetelm{\"a}ll{\"a} sis{\"a}isi{\"a} virheit{\"a}. Puristettavuus ja puristusl{\"a}mp{\"o}tila voidaan luotettavasti ennustaa sulaindeksimittauksella. Prosessia tutkittaessa suurit{\"o}isin vaihe on sideaineenpoisto. T{\"a}ysin onnistuneeseen, toistettavaan sideaineenpoistoon ei ole p{\"a}{\"a}sty viel{\"a} mill{\"a}{\"a}n sideaineseoksella. Syyksi ep{\"a}ill{\"a}{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevan alipaineuunin rakennetta: uuniin ei saada tarvittavaa kaasuvirtausta. On selvi{\"a} viitteit{\"a} siit{\"a}, ett{\"a} massoja olisi kahta t{\"a}ysin eri lailla sideaineenpoistossa k{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}{\"a} tyyppi{\"a}, mutta t{\"a}ytt{\"a} varmuutta ei ole saatu, koska tehdyiss{\"a} parafiinipohjaisissa kappaleissa on ollut vikoja jo puristusvaiheessa. N{\"a}iden massojen kiehumistaipumus alipaineessa ei ole yht{\"a} suuri kuin muitten tutkittujen massojen. Useimmista tutkituista massoista sideaine poistuu paremmin suojakaasuatmosf{\"a}{\"a}riss{\"a}. Fysikaaliskemiallisen tarkastelun perusteella t{\"a}rkeimpi{\"a} sideaineenpoistumiseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ovat l{\"a}mp{\"o}tila, paine, komponenttien h{\"o}yrynpaineet, kaasuvirtaus uunissa ja sideaineseoksen viskositeetti.",
keywords = "powder metallurgy, injection molding, metal powder, binders (materials)",
author = "Jaakko Salmi",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3713-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "691",
address = "Finland",

}

Salmi, J 1990, Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 691, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet. / Salmi, Jaakko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 691).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet

AU - Salmi, Jaakko

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa on käsitelty joidenkin metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettyjen kestomuovipohjaisten sideainoseosten komponenttien rakennetta ja rakenteen vaikutusta ominaisuuksiin sekä sideaineenpoistoon vaikuttavia uuniteknisiä ja fysikaalis-kemiallisia tekijöitä. Näiden avulla on yritetty selittää havaittuja sideameenpoiston vaikeuksia ja eri massojen käyttäytymistä sideaineenpoistossa. Kaikista kokeilluista seoksista saadaan virheettömän näköisiä puristettuja testisauvoja, mutta joistakin löydetään röntgenläpivalaisumenetelmällä sisäisiä virheitä. Puristettavuus ja puristuslämpötila voidaan luotettavasti ennustaa sulaindeksimittauksella. Prosessia tutkittaessa suuritöisin vaihe on sideaineenpoisto. Täysin onnistuneeseen, toistettavaan sideaineenpoistoon ei ole päästy vielä millään sideaineseoksella. Syyksi epäillään käytettävissä olevan alipaineuunin rakennetta: uuniin ei saada tarvittavaa kaasuvirtausta. On selviä viitteitä siitä, että massoja olisi kahta täysin eri lailla sideaineenpoistossa käyttäytyvää tyyppiä, mutta täyttä varmuutta ei ole saatu, koska tehdyissä parafiinipohjaisissa kappaleissa on ollut vikoja jo puristusvaiheessa. Näiden massojen kiehumistaipumus alipaineessa ei ole yhtä suuri kuin muitten tutkittujen massojen. Useimmista tutkituista massoista sideaine poistuu paremmin suojakaasuatmosfäärissä. Fysikaaliskemiallisen tarkastelun perusteella tärkeimpiä sideaineenpoistumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpötila, paine, komponenttien höyrynpaineet, kaasuvirtaus uunissa ja sideaineseoksen viskositeetti.

AB - Tutkimuksessa on käsitelty joidenkin metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettyjen kestomuovipohjaisten sideainoseosten komponenttien rakennetta ja rakenteen vaikutusta ominaisuuksiin sekä sideaineenpoistoon vaikuttavia uuniteknisiä ja fysikaalis-kemiallisia tekijöitä. Näiden avulla on yritetty selittää havaittuja sideameenpoiston vaikeuksia ja eri massojen käyttäytymistä sideaineenpoistossa. Kaikista kokeilluista seoksista saadaan virheettömän näköisiä puristettuja testisauvoja, mutta joistakin löydetään röntgenläpivalaisumenetelmällä sisäisiä virheitä. Puristettavuus ja puristuslämpötila voidaan luotettavasti ennustaa sulaindeksimittauksella. Prosessia tutkittaessa suuritöisin vaihe on sideaineenpoisto. Täysin onnistuneeseen, toistettavaan sideaineenpoistoon ei ole päästy vielä millään sideaineseoksella. Syyksi epäillään käytettävissä olevan alipaineuunin rakennetta: uuniin ei saada tarvittavaa kaasuvirtausta. On selviä viitteitä siitä, että massoja olisi kahta täysin eri lailla sideaineenpoistossa käyttäytyvää tyyppiä, mutta täyttä varmuutta ei ole saatu, koska tehdyissä parafiinipohjaisissa kappaleissa on ollut vikoja jo puristusvaiheessa. Näiden massojen kiehumistaipumus alipaineessa ei ole yhtä suuri kuin muitten tutkittujen massojen. Useimmista tutkituista massoista sideaine poistuu paremmin suojakaasuatmosfäärissä. Fysikaaliskemiallisen tarkastelun perusteella tärkeimpiä sideaineenpoistumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpötila, paine, komponenttien höyrynpaineet, kaasuvirtaus uunissa ja sideaineseoksen viskositeetti.

KW - powder metallurgy

KW - injection molding

KW - metal powder

KW - binders (materials)

M3 - Report

SN - 951-38-3713-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salmi J. Metallijauheiden ruiskupuristuksessa käytettävät sideaineet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 691).