Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio

Leena Suomi-Lindberg, Pertti Viitaniemi, Eva Häkkä-Rönnholm, Anne-Christine Ritschkoff

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puun ja metallin välisiä vuorovaikutusilmiöitä ja varmistaa nykyisin käytössä olevien liitinten soveltuvuus erilaisiin käyttöolosuhteisiin erityyppisten puumateriaalien kanssa. Tutkimus tehtiin pääosin laboratoriotutkimuksena. Tutkimuksessa oli mukana 23 erilaista ja eri tavoin käsiteltyä puuta tai puutuotetta sekä neljä kiinniketyyppiä. Koekappaleita säilytettiin kolmessa erilaisessa olosuhteessa yhteensä 15 kk. Tulosten perusteella ei voi tehdä tarkkoja johtopäätelmiä puutuote-liitinpariyhdistelmien pitkäaikaiskäyttäytymisestä. Erityyppiset puutuotteet vaikuttavat kuitenkin eri tavoin metalliliittimien korroosiokäyttätymiseen puussa. Tulosten avulla voidaan myös selittää joitakin yleisten korroosiovaurioiden syitä. Korroosioilmiöt poikkeavat ulkona vaihtelevissa kosteusolosuhteissa tasaisissa korkeissa kosteusolosuhteissa tapahtuvista. Esimerkiksi sadeveden mukanaan tuoman hapen merkitys korostuu ulkona säilytettävissä puutuotteissa. Korroosio vaikuttaa kiinnittimen kiinnityskykyyn ja lujuuteen. Korroosio vaikuttaa myös rakenteen ulkonäköön. Kiinnittimiä valittaessa pitää ottaa huomioon, kuinka pitkäikäisestä käyttökohteesta on kysymys ja minkälaisia visuaalisia vaatimuksia kohteelle on asetettu. Julkisivukäytössä visuaaliset vaatimukset kulkevat rinnan rakenteen lujuusvaatimusten kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
ISBN (Print)951-38-5016-1
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number839
ISSN1235-0613

Fingerprint

fasteners
corrosion

Keywords

  • corrosion prevention
  • metals
  • metal couplings
  • metal connectors
  • wooden structures
  • biocorrosion
  • timber
  • atmospheric corrosion
  • moisture

Cite this

Suomi-Lindberg, L., Viitaniemi, P., Häkkä-Rönnholm, E., & Ritschkoff, A-C. (1999). Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 839
Suomi-Lindberg, Leena ; Viitaniemi, Pertti ; Häkkä-Rönnholm, Eva ; Ritschkoff, Anne-Christine. / Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 839).
@book{533f79937d2e4493b211484eab12ba09,
title = "Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} puun ja metallin v{\"a}lisi{\"a} vuorovaikutusilmi{\"o}it{\"a} ja varmistaa nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien liitinten soveltuvuus erilaisiin k{\"a}ytt{\"o}olosuhteisiin erityyppisten puumateriaalien kanssa. Tutkimus tehtiin p{\"a}{\"a}osin laboratoriotutkimuksena. Tutkimuksessa oli mukana 23 erilaista ja eri tavoin k{\"a}sitelty{\"a} puuta tai puutuotetta sek{\"a} nelj{\"a} kiinniketyyppi{\"a}. Koekappaleita s{\"a}ilytettiin kolmessa erilaisessa olosuhteessa yhteens{\"a} 15 kk. Tulosten perusteella ei voi tehd{\"a} tarkkoja johtop{\"a}{\"a}telmi{\"a} puutuote-liitinpariyhdistelmien pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a}. Erityyppiset puutuotteet vaikuttavat kuitenkin eri tavoin metalliliittimien korroosiok{\"a}ytt{\"a}tymiseen puussa. Tulosten avulla voidaan my{\"o}s selitt{\"a}{\"a} joitakin yleisten korroosiovaurioiden syit{\"a}. Korroosioilmi{\"o}t poikkeavat ulkona vaihtelevissa kosteusolosuhteissa tasaisissa korkeissa kosteusolosuhteissa tapahtuvista. Esimerkiksi sadeveden mukanaan tuoman hapen merkitys korostuu ulkona s{\"a}ilytett{\"a}viss{\"a} puutuotteissa. Korroosio vaikuttaa kiinnittimen kiinnityskykyyn ja lujuuteen. Korroosio vaikuttaa my{\"o}s rakenteen ulkon{\"a}k{\"o}{\"o}n. Kiinnittimi{\"a} valittaessa pit{\"a}{\"a} ottaa huomioon, kuinka pitk{\"a}ik{\"a}isest{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kohteesta on kysymys ja mink{\"a}laisia visuaalisia vaatimuksia kohteelle on asetettu. Julkisivuk{\"a}yt{\"o}ss{\"a} visuaaliset vaatimukset kulkevat rinnan rakenteen lujuusvaatimusten kanssa.",
keywords = "corrosion prevention, metals, metal couplings, metal connectors, wooden structures, biocorrosion, timber, atmospheric corrosion, moisture",
author = "Leena Suomi-Lindberg and Pertti Viitaniemi and Eva H{\"a}kk{\"a}-R{\"o}nnholm and Anne-Christine Ritschkoff",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5016-1",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "839",
address = "Finland",

}

Suomi-Lindberg, L, Viitaniemi, P, Häkkä-Rönnholm, E & Ritschkoff, A-C 1999, Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 839, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio. / Suomi-Lindberg, Leena; Viitaniemi, Pertti; Häkkä-Rönnholm, Eva; Ritschkoff, Anne-Christine.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 839).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio

AU - Suomi-Lindberg, Leena

AU - Viitaniemi, Pertti

AU - Häkkä-Rönnholm, Eva

AU - Ritschkoff, Anne-Christine

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puun ja metallin välisiä vuorovaikutusilmiöitä ja varmistaa nykyisin käytössä olevien liitinten soveltuvuus erilaisiin käyttöolosuhteisiin erityyppisten puumateriaalien kanssa. Tutkimus tehtiin pääosin laboratoriotutkimuksena. Tutkimuksessa oli mukana 23 erilaista ja eri tavoin käsiteltyä puuta tai puutuotetta sekä neljä kiinniketyyppiä. Koekappaleita säilytettiin kolmessa erilaisessa olosuhteessa yhteensä 15 kk. Tulosten perusteella ei voi tehdä tarkkoja johtopäätelmiä puutuote-liitinpariyhdistelmien pitkäaikaiskäyttäytymisestä. Erityyppiset puutuotteet vaikuttavat kuitenkin eri tavoin metalliliittimien korroosiokäyttätymiseen puussa. Tulosten avulla voidaan myös selittää joitakin yleisten korroosiovaurioiden syitä. Korroosioilmiöt poikkeavat ulkona vaihtelevissa kosteusolosuhteissa tasaisissa korkeissa kosteusolosuhteissa tapahtuvista. Esimerkiksi sadeveden mukanaan tuoman hapen merkitys korostuu ulkona säilytettävissä puutuotteissa. Korroosio vaikuttaa kiinnittimen kiinnityskykyyn ja lujuuteen. Korroosio vaikuttaa myös rakenteen ulkonäköön. Kiinnittimiä valittaessa pitää ottaa huomioon, kuinka pitkäikäisestä käyttökohteesta on kysymys ja minkälaisia visuaalisia vaatimuksia kohteelle on asetettu. Julkisivukäytössä visuaaliset vaatimukset kulkevat rinnan rakenteen lujuusvaatimusten kanssa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puun ja metallin välisiä vuorovaikutusilmiöitä ja varmistaa nykyisin käytössä olevien liitinten soveltuvuus erilaisiin käyttöolosuhteisiin erityyppisten puumateriaalien kanssa. Tutkimus tehtiin pääosin laboratoriotutkimuksena. Tutkimuksessa oli mukana 23 erilaista ja eri tavoin käsiteltyä puuta tai puutuotetta sekä neljä kiinniketyyppiä. Koekappaleita säilytettiin kolmessa erilaisessa olosuhteessa yhteensä 15 kk. Tulosten perusteella ei voi tehdä tarkkoja johtopäätelmiä puutuote-liitinpariyhdistelmien pitkäaikaiskäyttäytymisestä. Erityyppiset puutuotteet vaikuttavat kuitenkin eri tavoin metalliliittimien korroosiokäyttätymiseen puussa. Tulosten avulla voidaan myös selittää joitakin yleisten korroosiovaurioiden syitä. Korroosioilmiöt poikkeavat ulkona vaihtelevissa kosteusolosuhteissa tasaisissa korkeissa kosteusolosuhteissa tapahtuvista. Esimerkiksi sadeveden mukanaan tuoman hapen merkitys korostuu ulkona säilytettävissä puutuotteissa. Korroosio vaikuttaa kiinnittimen kiinnityskykyyn ja lujuuteen. Korroosio vaikuttaa myös rakenteen ulkonäköön. Kiinnittimiä valittaessa pitää ottaa huomioon, kuinka pitkäikäisestä käyttökohteesta on kysymys ja minkälaisia visuaalisia vaatimuksia kohteelle on asetettu. Julkisivukäytössä visuaaliset vaatimukset kulkevat rinnan rakenteen lujuusvaatimusten kanssa.

KW - corrosion prevention

KW - metals

KW - metal couplings

KW - metal connectors

KW - wooden structures

KW - biocorrosion

KW - timber

KW - atmospheric corrosion

KW - moisture

M3 - Report

SN - 951-38-5016-1

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Suomi-Lindberg L, Viitaniemi P, Häkkä-Rönnholm E, Ritschkoff A-C. Metalliliittimien korroosio puurakenteissa: Biokorroosio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 839).