Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla

Tapio Koivisto, Taru Lehto, Jyrki Poikkimäki, Katri Valkokari, Raimo Hyötyläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Liiketoimintaympäristön turbulenttisuuden, yrityksen innovatiivisuuden ja verkostosuhteiden monimutkaisuuden avulla voidaan määrittää neljä strategiaa, joiden mukaan yritys toimii ja sopeutuu liiketoimintayhteisössä tapahtuviin muutoksiin. Yritysten on tarpeen määrittää strategiansa peilaten toimintaansa liiketoimintayhteisöön, jossa se toimii ja johtaa toimintaansa liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten pohjalta. Kilpailukykynsä säilyttämiseksi tai vahvistamiseksi yrityksessä on aika ajoin tarpeen kyseenalaistaa strategia, jonka mukaan se toimii. Liiketoimintaympäristön muutokset voivat johtaa siihen, että strategiaa ja samalla yrityksen koko toimintaa on muutettava radikaalistikin. Joka tapauksessa yrityksessä tehtävä toiminnan jatkuva "hienosäätö" on välttämätöntä ympäristön muutoksiin sopeutumiseksi. Strategiavalinnoista ja asetetuista strategisista tavoitteista riippuen yrityksen kehityspolku sekä kehitystyötä ja muutoksenhallintaa tukevat menetelmät ovat erilaiset. Tässä tutkimuksessa haastateltiin 15 Pirkanmaan alueen yritystä. Tutkimuksessa tunnistettiin, millaisilla strategioilla yritykset toimivat liiketoimintayhteisössä ja mitkä ovat erilaisilla strategioilla toimivien yritysten keskeiset kehittämistarpeet. Seuraavan viiden vuoden aikana toteutettavien Becos-hankkeiden keskeisiksi kehittämisteemoiksi nousivat sopimusvalmistusverkostojen ja palveluliiketoimintamallien kehittäminen, suunnitteluprosessien tehostaminen ja alueellinen yhteistyö kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on käynnistää näihin kehitysteemoihin keskittyviä yrityslähtöisiä kehityshankkeita sekä tukea Pirkanmaan alueellisen osaamisen ja kehitystoiminnan infrastruktuurin kehitystä tiivistämällä liiketoimintayhteisön eri toimijoiden välistä yhteistyötä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Print)951-38-6490-1, 951-38-6491-X
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2257
ISSN1235-0605

Fingerprint

ecosystem engineering

Keywords

  • metal industry
  • engineering industry
  • companies
  • business environment
  • ecosystem strategy
  • development projects
  • Pirkanmaa
  • organization collaboration
  • company networking

Cite this

Koivisto, T., Lehto, T., Poikkimäki, J., Valkokari, K., & Hyötyläinen, R. (2004). Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2257
Koivisto, Tapio ; Lehto, Taru ; Poikkimäki, Jyrki ; Valkokari, Katri ; Hyötyläinen, Raimo. / Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 33 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2257).
@book{fd6abc4e692d4e009f2806a3b592f5ae,
title = "Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteis{\"o}t Pirkanmaalla",
abstract = "Liiketoimintaymp{\"a}rist{\"o}n turbulenttisuuden, yrityksen innovatiivisuuden ja verkostosuhteiden monimutkaisuuden avulla voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} nelj{\"a} strategiaa, joiden mukaan yritys toimii ja sopeutuu liiketoimintayhteis{\"o}ss{\"a} tapahtuviin muutoksiin. Yritysten on tarpeen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} strategiansa peilaten toimintaansa liiketoimintayhteis{\"o}{\"o}n, jossa se toimii ja johtaa toimintaansa liiketoimintaymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} tapahtuvien muutosten pohjalta. Kilpailukykyns{\"a} s{\"a}ilytt{\"a}miseksi tai vahvistamiseksi yrityksess{\"a} on aika ajoin tarpeen kyseenalaistaa strategia, jonka mukaan se toimii. Liiketoimintaymp{\"a}rist{\"o}n muutokset voivat johtaa siihen, ett{\"a} strategiaa ja samalla yrityksen koko toimintaa on muutettava radikaalistikin. Joka tapauksessa yrityksess{\"a} teht{\"a}v{\"a} toiminnan jatkuva {"}hienos{\"a}{\"a}t{\"o}{"} on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}n muutoksiin sopeutumiseksi. Strategiavalinnoista ja asetetuista strategisista tavoitteista riippuen yrityksen kehityspolku sek{\"a} kehitysty{\"o}t{\"a} ja muutoksenhallintaa tukevat menetelm{\"a}t ovat erilaiset. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa haastateltiin 15 Pirkanmaan alueen yrityst{\"a}. Tutkimuksessa tunnistettiin, millaisilla strategioilla yritykset toimivat liiketoimintayhteis{\"o}ss{\"a} ja mitk{\"a} ovat erilaisilla strategioilla toimivien yritysten keskeiset kehitt{\"a}mistarpeet. Seuraavan viiden vuoden aikana toteutettavien Becos-hankkeiden keskeisiksi kehitt{\"a}misteemoiksi nousivat sopimusvalmistusverkostojen ja palveluliiketoimintamallien kehitt{\"a}minen, suunnitteluprosessien tehostaminen ja alueellinen yhteisty{\"o} kansainv{\"a}lisell{\"a} tasolla. Tavoitteena on k{\"a}ynnist{\"a}{\"a} n{\"a}ihin kehitysteemoihin keskittyvi{\"a} yritysl{\"a}ht{\"o}isi{\"a} kehityshankkeita sek{\"a} tukea Pirkanmaan alueellisen osaamisen ja kehitystoiminnan infrastruktuurin kehityst{\"a} tiivist{\"a}m{\"a}ll{\"a} liiketoimintayhteis{\"o}n eri toimijoiden v{\"a}list{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a}.",
keywords = "metal industry, engineering industry, companies, business environment, ecosystem strategy, development projects, Pirkanmaa, organization collaboration, company networking",
author = "Tapio Koivisto and Taru Lehto and Jyrki Poikkim{\"a}ki and Katri Valkokari and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6490-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2257",
address = "Finland",

}

Koivisto, T, Lehto, T, Poikkimäki, J, Valkokari, K & Hyötyläinen, R 2004, Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2257, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla. / Koivisto, Tapio; Lehto, Taru; Poikkimäki, Jyrki; Valkokari, Katri; Hyötyläinen, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 33 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2257).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla

AU - Koivisto, Tapio

AU - Lehto, Taru

AU - Poikkimäki, Jyrki

AU - Valkokari, Katri

AU - Hyötyläinen, Raimo

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Liiketoimintaympäristön turbulenttisuuden, yrityksen innovatiivisuuden ja verkostosuhteiden monimutkaisuuden avulla voidaan määrittää neljä strategiaa, joiden mukaan yritys toimii ja sopeutuu liiketoimintayhteisössä tapahtuviin muutoksiin. Yritysten on tarpeen määrittää strategiansa peilaten toimintaansa liiketoimintayhteisöön, jossa se toimii ja johtaa toimintaansa liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten pohjalta. Kilpailukykynsä säilyttämiseksi tai vahvistamiseksi yrityksessä on aika ajoin tarpeen kyseenalaistaa strategia, jonka mukaan se toimii. Liiketoimintaympäristön muutokset voivat johtaa siihen, että strategiaa ja samalla yrityksen koko toimintaa on muutettava radikaalistikin. Joka tapauksessa yrityksessä tehtävä toiminnan jatkuva "hienosäätö" on välttämätöntä ympäristön muutoksiin sopeutumiseksi. Strategiavalinnoista ja asetetuista strategisista tavoitteista riippuen yrityksen kehityspolku sekä kehitystyötä ja muutoksenhallintaa tukevat menetelmät ovat erilaiset. Tässä tutkimuksessa haastateltiin 15 Pirkanmaan alueen yritystä. Tutkimuksessa tunnistettiin, millaisilla strategioilla yritykset toimivat liiketoimintayhteisössä ja mitkä ovat erilaisilla strategioilla toimivien yritysten keskeiset kehittämistarpeet. Seuraavan viiden vuoden aikana toteutettavien Becos-hankkeiden keskeisiksi kehittämisteemoiksi nousivat sopimusvalmistusverkostojen ja palveluliiketoimintamallien kehittäminen, suunnitteluprosessien tehostaminen ja alueellinen yhteistyö kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on käynnistää näihin kehitysteemoihin keskittyviä yrityslähtöisiä kehityshankkeita sekä tukea Pirkanmaan alueellisen osaamisen ja kehitystoiminnan infrastruktuurin kehitystä tiivistämällä liiketoimintayhteisön eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

AB - Liiketoimintaympäristön turbulenttisuuden, yrityksen innovatiivisuuden ja verkostosuhteiden monimutkaisuuden avulla voidaan määrittää neljä strategiaa, joiden mukaan yritys toimii ja sopeutuu liiketoimintayhteisössä tapahtuviin muutoksiin. Yritysten on tarpeen määrittää strategiansa peilaten toimintaansa liiketoimintayhteisöön, jossa se toimii ja johtaa toimintaansa liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten pohjalta. Kilpailukykynsä säilyttämiseksi tai vahvistamiseksi yrityksessä on aika ajoin tarpeen kyseenalaistaa strategia, jonka mukaan se toimii. Liiketoimintaympäristön muutokset voivat johtaa siihen, että strategiaa ja samalla yrityksen koko toimintaa on muutettava radikaalistikin. Joka tapauksessa yrityksessä tehtävä toiminnan jatkuva "hienosäätö" on välttämätöntä ympäristön muutoksiin sopeutumiseksi. Strategiavalinnoista ja asetetuista strategisista tavoitteista riippuen yrityksen kehityspolku sekä kehitystyötä ja muutoksenhallintaa tukevat menetelmät ovat erilaiset. Tässä tutkimuksessa haastateltiin 15 Pirkanmaan alueen yritystä. Tutkimuksessa tunnistettiin, millaisilla strategioilla yritykset toimivat liiketoimintayhteisössä ja mitkä ovat erilaisilla strategioilla toimivien yritysten keskeiset kehittämistarpeet. Seuraavan viiden vuoden aikana toteutettavien Becos-hankkeiden keskeisiksi kehittämisteemoiksi nousivat sopimusvalmistusverkostojen ja palveluliiketoimintamallien kehittäminen, suunnitteluprosessien tehostaminen ja alueellinen yhteistyö kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on käynnistää näihin kehitysteemoihin keskittyviä yrityslähtöisiä kehityshankkeita sekä tukea Pirkanmaan alueellisen osaamisen ja kehitystoiminnan infrastruktuurin kehitystä tiivistämällä liiketoimintayhteisön eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

KW - metal industry

KW - engineering industry

KW - companies

KW - business environment

KW - ecosystem strategy

KW - development projects

KW - Pirkanmaa

KW - organization collaboration

KW - company networking

UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=84884729725&partnerID=8YFLogxK

M3 - Report

SN - 951-38-6490-1

SN - 951-38-6491-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koivisto T, Lehto T, Poikkimäki J, Valkokari K, Hyötyläinen R. Metallin ja koneenrakennuksen liiketoimintayhteisöt Pirkanmaalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 33 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2257).