Metalliromun lajittelulaite värintunnistusjärjestelmällä ja induktiivisilla antureilla

Antero Vattulainen, Matti Kutila, Jouko Viitanen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tässä tutkielmassa esitellään uusi automaattinen metalliromun lajittelujärjestelmä, jossa on värintunnistukseen perustuva optinen järjestelmä ja induktiivisia antureita. Järjestelmän käyttöä on testattu metallinkierrätyslaitoksessa. Pitkän aikavälin testit osoittavat, että järjestelmällä saavutetaan 80 prosentin puhtausaste, kun syöttölinjan hihnan nopeus on alle 1,5 m/s. Kuvattua järjestelmää ei ole suunniteltu millekään tietylle metallilaadulle. Mainittu puhtausaste saavutetaan kuitenkin vain silloin, kun punertavat metallilaadut (messinki, kupari) erotellaan kirkkaista metalleista (ruostumaton teräs). Tällä hetkellä käytössä oleva tunnistusperiaate ei erota alumiinia, sinkkiä ja magnesiumia, sillä niiden ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. Tulos ei riipu ainoastaan tunnistusjärjestelmästä, vaan lajittelulaitteen käytössä pitää ottaa huomioon myös optimaalinen työmäärä, valaistus, mahdollinen pöly ja värähtelyt. Saavutettava puhtausaste ja laitteen kapasiteetti ovat riittävät teolliseen käyttöön. Tunnistusjärjestelmien yhdistäminen ja niiden tehokas käyttö takaavat hyvän tuloksen, vaikka eri metallilaadut eroavatkin toisistaan.
Original languageFinnish
Pages (from-to)38-42
JournalMateria
Issue number2
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{5a439d7c90ad4f92bbb1eda6096de242,
title = "Metalliromun lajittelulaite v{\"a}rintunnistusj{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} ja induktiivisilla antureilla",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkielmassa esitell{\"a}{\"a}n uusi automaattinen metalliromun lajitteluj{\"a}rjestelm{\"a}, jossa on v{\"a}rintunnistukseen perustuva optinen j{\"a}rjestelm{\"a} ja induktiivisia antureita. J{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"a} on testattu metallinkierr{\"a}tyslaitoksessa. Pitk{\"a}n aikav{\"a}lin testit osoittavat, ett{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} saavutetaan 80 prosentin puhtausaste, kun sy{\"o}tt{\"o}linjan hihnan nopeus on alle 1,5 m/s. Kuvattua j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} ei ole suunniteltu millek{\"a}{\"a}n tietylle metallilaadulle. Mainittu puhtausaste saavutetaan kuitenkin vain silloin, kun punertavat metallilaadut (messinki, kupari) erotellaan kirkkaista metalleista (ruostumaton ter{\"a}s). T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva tunnistusperiaate ei erota alumiinia, sinkki{\"a} ja magnesiumia, sill{\"a} niiden ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. Tulos ei riipu ainoastaan tunnistusj{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}, vaan lajittelulaitteen k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} pit{\"a}{\"a} ottaa huomioon my{\"o}s optimaalinen ty{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}, valaistus, mahdollinen p{\"o}ly ja v{\"a}r{\"a}htelyt. Saavutettava puhtausaste ja laitteen kapasiteetti ovat riitt{\"a}v{\"a}t teolliseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Tunnistusj{\"a}rjestelmien yhdist{\"a}minen ja niiden tehokas k{\"a}ytt{\"o} takaavat hyv{\"a}n tuloksen, vaikka eri metallilaadut eroavatkin toisistaan.",
author = "Antero Vattulainen and Matti Kutila and Jouko Viitanen",
year = "2006",
language = "Finnish",
pages = "38--42",
journal = "Materia",
issn = "1459-9694",
number = "2",

}

Metalliromun lajittelulaite värintunnistusjärjestelmällä ja induktiivisilla antureilla. / Vattulainen, Antero; Kutila, Matti; Viitanen, Jouko.

In: Materia, No. 2, 2006, p. 38-42.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Metalliromun lajittelulaite värintunnistusjärjestelmällä ja induktiivisilla antureilla

AU - Vattulainen, Antero

AU - Kutila, Matti

AU - Viitanen, Jouko

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tässä tutkielmassa esitellään uusi automaattinen metalliromun lajittelujärjestelmä, jossa on värintunnistukseen perustuva optinen järjestelmä ja induktiivisia antureita. Järjestelmän käyttöä on testattu metallinkierrätyslaitoksessa. Pitkän aikavälin testit osoittavat, että järjestelmällä saavutetaan 80 prosentin puhtausaste, kun syöttölinjan hihnan nopeus on alle 1,5 m/s. Kuvattua järjestelmää ei ole suunniteltu millekään tietylle metallilaadulle. Mainittu puhtausaste saavutetaan kuitenkin vain silloin, kun punertavat metallilaadut (messinki, kupari) erotellaan kirkkaista metalleista (ruostumaton teräs). Tällä hetkellä käytössä oleva tunnistusperiaate ei erota alumiinia, sinkkiä ja magnesiumia, sillä niiden ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. Tulos ei riipu ainoastaan tunnistusjärjestelmästä, vaan lajittelulaitteen käytössä pitää ottaa huomioon myös optimaalinen työmäärä, valaistus, mahdollinen pöly ja värähtelyt. Saavutettava puhtausaste ja laitteen kapasiteetti ovat riittävät teolliseen käyttöön. Tunnistusjärjestelmien yhdistäminen ja niiden tehokas käyttö takaavat hyvän tuloksen, vaikka eri metallilaadut eroavatkin toisistaan.

AB - Tässä tutkielmassa esitellään uusi automaattinen metalliromun lajittelujärjestelmä, jossa on värintunnistukseen perustuva optinen järjestelmä ja induktiivisia antureita. Järjestelmän käyttöä on testattu metallinkierrätyslaitoksessa. Pitkän aikavälin testit osoittavat, että järjestelmällä saavutetaan 80 prosentin puhtausaste, kun syöttölinjan hihnan nopeus on alle 1,5 m/s. Kuvattua järjestelmää ei ole suunniteltu millekään tietylle metallilaadulle. Mainittu puhtausaste saavutetaan kuitenkin vain silloin, kun punertavat metallilaadut (messinki, kupari) erotellaan kirkkaista metalleista (ruostumaton teräs). Tällä hetkellä käytössä oleva tunnistusperiaate ei erota alumiinia, sinkkiä ja magnesiumia, sillä niiden ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. Tulos ei riipu ainoastaan tunnistusjärjestelmästä, vaan lajittelulaitteen käytössä pitää ottaa huomioon myös optimaalinen työmäärä, valaistus, mahdollinen pöly ja värähtelyt. Saavutettava puhtausaste ja laitteen kapasiteetti ovat riittävät teolliseen käyttöön. Tunnistusjärjestelmien yhdistäminen ja niiden tehokas käyttö takaavat hyvän tuloksen, vaikka eri metallilaadut eroavatkin toisistaan.

M3 - Article

SP - 38

EP - 42

JO - Materia

JF - Materia

SN - 1459-9694

IS - 2

ER -