Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella

Veijo Rauta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään metalliseosten valamista ja muokkausta SSM-tekniikalla (SSM = Semi-Solid Metal) eli tuotteiden valmistusta puolijähmeässä tilassa olevista metalliseoksista. Käytetyimmät valmistusmenetelmät ovat painevalu ja takominen sekä thixomolding-menetelmä, joka on muovien ruiskupuristusteknologian ja painevaluteknologian välimuoto. Tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia. Myös paine-valettuja kappaleita voidaan lämpökäsitellä ja hitsata, mikä mahdollistaa niiden käytön vaativissa konstruktioissa. Esimerkkejä SSM-tekniikalla valmistetuista tuotteista esitetään. Tuotteiden valmistus painevalulla tai takomalla SSM-tekniikan avulla perustuu kaupallisesti saatavissa olevien erikoiskäsiteltyjen esiaihioiden käyttöön. Tunnetuimmat esiaihioiden valmistusmenetelmät kuvataan. Puolijähmeään tilaan kuumennettuina esiaihiot ovat luonteeltaan tiksotrooppisia. Lepotilassa niitä voi käsitellä kuten kiinteää kappaletta, mutta kohdistettaessa niihin riittävä rakennetta leikkaava voima, kuten painevalukoneen männän isku, ne käyttäytyvät kuin neste. Kaupallisesti esiaihioita on saatavissa lähinnä alumiiniseoksista. Lisäksi tekniikkaa on sovellettu magnesium-, sinkki-, kupari-, titaani- ja superseoksiin, valurautoihin, teräksiin ja metallimatriisikomposiitteihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Print)951-38-4741-1
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1626
ISSN1235-0605

Keywords

  • metals
  • alloys
  • casting
  • moulding
  • die casting

Cite this

Rauta, V. (1995). Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1626
Rauta, Veijo. / Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1626).
@book{7f7b814e9fdd4aa9bf7c2ece66f684a7,
title = "Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n metalliseosten valamista ja muokkausta SSM-tekniikalla (SSM = Semi-Solid Metal) eli tuotteiden valmistusta puolij{\"a}hme{\"a}ss{\"a} tilassa olevista metalliseoksista. K{\"a}ytetyimm{\"a}t valmistusmenetelm{\"a}t ovat painevalu ja takominen sek{\"a} thixomolding-menetelm{\"a}, joka on muovien ruiskupuristusteknologian ja painevaluteknologian v{\"a}limuoto. Tuotteet ovat eritt{\"a}in korkealaatuisia. My{\"o}s paine-valettuja kappaleita voidaan l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sitell{\"a} ja hitsata, mik{\"a} mahdollistaa niiden k{\"a}yt{\"o}n vaativissa konstruktioissa. Esimerkkej{\"a} SSM-tekniikalla valmistetuista tuotteista esitet{\"a}{\"a}n. Tuotteiden valmistus painevalulla tai takomalla SSM-tekniikan avulla perustuu kaupallisesti saatavissa olevien erikoisk{\"a}siteltyjen esiaihioiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Tunnetuimmat esiaihioiden valmistusmenetelm{\"a}t kuvataan. Puolij{\"a}hme{\"a}{\"a}n tilaan kuumennettuina esiaihiot ovat luonteeltaan tiksotrooppisia. Lepotilassa niit{\"a} voi k{\"a}sitell{\"a} kuten kiinte{\"a}{\"a} kappaletta, mutta kohdistettaessa niihin riitt{\"a}v{\"a} rakennetta leikkaava voima, kuten painevalukoneen m{\"a}nn{\"a}n isku, ne k{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}t kuin neste. Kaupallisesti esiaihioita on saatavissa l{\"a}hinn{\"a} alumiiniseoksista. Lis{\"a}ksi tekniikkaa on sovellettu magnesium-, sinkki-, kupari-, titaani- ja superseoksiin, valurautoihin, ter{\"a}ksiin ja metallimatriisikomposiitteihin.",
keywords = "metals, alloys, casting, moulding, die casting",
author = "Veijo Rauta",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4741-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1626",
address = "Finland",

}

Rauta, V 1995, Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1626, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella. / Rauta, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1626).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella

AU - Rauta, Veijo

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Julkaisussa käsitellään metalliseosten valamista ja muokkausta SSM-tekniikalla (SSM = Semi-Solid Metal) eli tuotteiden valmistusta puolijähmeässä tilassa olevista metalliseoksista. Käytetyimmät valmistusmenetelmät ovat painevalu ja takominen sekä thixomolding-menetelmä, joka on muovien ruiskupuristusteknologian ja painevaluteknologian välimuoto. Tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia. Myös paine-valettuja kappaleita voidaan lämpökäsitellä ja hitsata, mikä mahdollistaa niiden käytön vaativissa konstruktioissa. Esimerkkejä SSM-tekniikalla valmistetuista tuotteista esitetään. Tuotteiden valmistus painevalulla tai takomalla SSM-tekniikan avulla perustuu kaupallisesti saatavissa olevien erikoiskäsiteltyjen esiaihioiden käyttöön. Tunnetuimmat esiaihioiden valmistusmenetelmät kuvataan. Puolijähmeään tilaan kuumennettuina esiaihiot ovat luonteeltaan tiksotrooppisia. Lepotilassa niitä voi käsitellä kuten kiinteää kappaletta, mutta kohdistettaessa niihin riittävä rakennetta leikkaava voima, kuten painevalukoneen männän isku, ne käyttäytyvät kuin neste. Kaupallisesti esiaihioita on saatavissa lähinnä alumiiniseoksista. Lisäksi tekniikkaa on sovellettu magnesium-, sinkki-, kupari-, titaani- ja superseoksiin, valurautoihin, teräksiin ja metallimatriisikomposiitteihin.

AB - Julkaisussa käsitellään metalliseosten valamista ja muokkausta SSM-tekniikalla (SSM = Semi-Solid Metal) eli tuotteiden valmistusta puolijähmeässä tilassa olevista metalliseoksista. Käytetyimmät valmistusmenetelmät ovat painevalu ja takominen sekä thixomolding-menetelmä, joka on muovien ruiskupuristusteknologian ja painevaluteknologian välimuoto. Tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia. Myös paine-valettuja kappaleita voidaan lämpökäsitellä ja hitsata, mikä mahdollistaa niiden käytön vaativissa konstruktioissa. Esimerkkejä SSM-tekniikalla valmistetuista tuotteista esitetään. Tuotteiden valmistus painevalulla tai takomalla SSM-tekniikan avulla perustuu kaupallisesti saatavissa olevien erikoiskäsiteltyjen esiaihioiden käyttöön. Tunnetuimmat esiaihioiden valmistusmenetelmät kuvataan. Puolijähmeään tilaan kuumennettuina esiaihiot ovat luonteeltaan tiksotrooppisia. Lepotilassa niitä voi käsitellä kuten kiinteää kappaletta, mutta kohdistettaessa niihin riittävä rakennetta leikkaava voima, kuten painevalukoneen männän isku, ne käyttäytyvät kuin neste. Kaupallisesti esiaihioita on saatavissa lähinnä alumiiniseoksista. Lisäksi tekniikkaa on sovellettu magnesium-, sinkki-, kupari-, titaani- ja superseoksiin, valurautoihin, teräksiin ja metallimatriisikomposiitteihin.

KW - metals

KW - alloys

KW - casting

KW - moulding

KW - die casting

M3 - Report

SN - 951-38-4741-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rauta V. Metalliseosten valaminen ja muokkaus puuroalueella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1626).