Metsäenergian käyttö ja jalostus: Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa

Vesa Arpiainen, Matti Kytö, Dan Asplund, Martti Äijälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tarkastellaan puun pyrolyysiä, pyrolyysiprosesseja ja eri pyrolyysituotteiden käyttökohteita sekä arvioidaan pisimmälle kehitettyjen prosessien kannattavuutta Suomessa. Tarkasteltavien prosessien päätuotteina ovat pyrolyysiöljy ja puuhiili. Pisimmällekin kehitetyt prosessit ovat jossain määrin prototyyppejä eikä niistä ole pitkäaikaisia käyttökokemuksia. Useiden laitetoimittajien ilmoittamat prosessiarvot on saatu lehtipuuta pyrolysoitaessa. Koska Suomessa parhaiten kysymykseen tuleva raaka-aine on metsätähdehake, eivät laitevalmistajilta saadut prosessiarvot ole aivan tarkkoja. Pyrolyysiöljylle ei ole lyhyellä aikavälillä muuta käyttöä kuin raskaan polttoöljyn korvaaminen. Puuhiilelle on useita käyttökohteita, joista tärkeimmät ovat käyttö kivihiilen korvaajana, metallurgisena hiilenä ja grillihiilenä. Pyrolyysiprosessissa syntyvä ylimääräinen kaasu käytetään pyrolyysiprosessin rinnalla olevan pelletointilinjan raaka-aineen kuivaamiseen. Tarkasteluun on valittu kiinteä Tech-Air, kiinteä ja siirrettävä Erco-prosessi sekä siirrettävä Enerco-prosessi. Prosessien puuhiilen tuotanto on 3600 - 5900 t/a. Pyrolyysiöljyn hinnaksi arvioitiin 90 % raskaan polttoöljyn hinnasta ja puupellettien hinnaksi 350 mk/t. Puuhiilen tonnihinta on 1150 - 1960 mk. Enercoyksikön kustannukset lasketaan vaihtoehdolle, jossa ei ole rinnakkaista pelletointiyksikköä, jolloin hiilen hinnaksi saadaan 1250 mk/t (jos rinnakkainen pellevointiyksikkö on, hinta on 1150 mk/t). Jos myös pyrolyysiöljy käytetään pellettien raaka-aineen kuivaamiseen, saadaan puuhiilen hinnaksi 640 mk/t. Metsätähdehakkeen hintana on tällöin käytetty 40 mk/i-m3 kiinteissä yksiköissä ja 30 mk/i-m3 siirrettävissä yksiköissä. Kyseisillä hinnoilla puuhiilen käyttö tulee kysymykseen lähinnä grillihiilenä. Seuraavana vaiheena tutkimuksessa olisi selvitettävä paitsi tarkemmat hintatiedot myös puuhiilen markkinatilanne. Samoin tulisi selvittää mahdollisuudet puuhiilen käyttöön antrasiittia korvaavana polttoaineena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-1567-6
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number119
ISSN0358-5077

Fingerprint

pyrolysis
charcoal
Finland
air
oils
energy

Cite this

Arpiainen, V., Kytö, M., Asplund, D., & Äijälä, M. (1982). Metsäenergian käyttö ja jalostus: Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 119
Arpiainen, Vesa ; Kytö, Matti ; Asplund, Dan ; Äijälä, Martti. / Metsäenergian käyttö ja jalostus : Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 119).
@book{2d8e4d9f83f94aab8f76699fe7f13fe3,
title = "Mets{\"a}energian k{\"a}ytt{\"o} ja jalostus: Osa 7. Pyrolyysi{\"o}ljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus mets{\"a}t{\"a}hteest{\"a} Suomessa",
abstract = "Tarkastellaan puun pyrolyysi{\"a}, pyrolyysiprosesseja ja eri pyrolyysituotteiden k{\"a}ytt{\"o}kohteita sek{\"a} arvioidaan pisimm{\"a}lle kehitettyjen prosessien kannattavuutta Suomessa. Tarkasteltavien prosessien p{\"a}{\"a}tuotteina ovat pyrolyysi{\"o}ljy ja puuhiili. Pisimm{\"a}llekin kehitetyt prosessit ovat jossain m{\"a}{\"a}rin prototyyppej{\"a} eik{\"a} niist{\"a} ole pitk{\"a}aikaisia k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia. Useiden laitetoimittajien ilmoittamat prosessiarvot on saatu lehtipuuta pyrolysoitaessa. Koska Suomessa parhaiten kysymykseen tuleva raaka-aine on mets{\"a}t{\"a}hdehake, eiv{\"a}t laitevalmistajilta saadut prosessiarvot ole aivan tarkkoja. Pyrolyysi{\"o}ljylle ei ole lyhyell{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} muuta k{\"a}ytt{\"o}{\"a} kuin raskaan poltto{\"o}ljyn korvaaminen. Puuhiilelle on useita k{\"a}ytt{\"o}kohteita, joista t{\"a}rkeimm{\"a}t ovat k{\"a}ytt{\"o} kivihiilen korvaajana, metallurgisena hiilen{\"a} ja grillihiilen{\"a}. Pyrolyysiprosessissa syntyv{\"a} ylim{\"a}{\"a}r{\"a}inen kaasu k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n pyrolyysiprosessin rinnalla olevan pelletointilinjan raaka-aineen kuivaamiseen. Tarkasteluun on valittu kiinte{\"a} Tech-Air, kiinte{\"a} ja siirrett{\"a}v{\"a} Erco-prosessi sek{\"a} siirrett{\"a}v{\"a} Enerco-prosessi. Prosessien puuhiilen tuotanto on 3600 - 5900 t/a. Pyrolyysi{\"o}ljyn hinnaksi arvioitiin 90 {\%} raskaan poltto{\"o}ljyn hinnasta ja puupellettien hinnaksi 350 mk/t. Puuhiilen tonnihinta on 1150 - 1960 mk. Enercoyksik{\"o}n kustannukset lasketaan vaihtoehdolle, jossa ei ole rinnakkaista pelletointiyksikk{\"o}{\"a}, jolloin hiilen hinnaksi saadaan 1250 mk/t (jos rinnakkainen pellevointiyksikk{\"o} on, hinta on 1150 mk/t). Jos my{\"o}s pyrolyysi{\"o}ljy k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n pellettien raaka-aineen kuivaamiseen, saadaan puuhiilen hinnaksi 640 mk/t. Mets{\"a}t{\"a}hdehakkeen hintana on t{\"a}ll{\"o}in k{\"a}ytetty 40 mk/i-m3 kiinteiss{\"a} yksik{\"o}iss{\"a} ja 30 mk/i-m3 siirrett{\"a}viss{\"a} yksik{\"o}iss{\"a}. Kyseisill{\"a} hinnoilla puuhiilen k{\"a}ytt{\"o} tulee kysymykseen l{\"a}hinn{\"a} grillihiilen{\"a}. Seuraavana vaiheena tutkimuksessa olisi selvitett{\"a}v{\"a} paitsi tarkemmat hintatiedot my{\"o}s puuhiilen markkinatilanne. Samoin tulisi selvitt{\"a}{\"a} mahdollisuudet puuhiilen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n antrasiittia korvaavana polttoaineena.",
author = "Vesa Arpiainen and Matti Kyt{\"o} and Dan Asplund and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a}",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1567-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "119",
address = "Finland",

}

Arpiainen, V, Kytö, M, Asplund, D & Äijälä, M 1982, Metsäenergian käyttö ja jalostus: Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 119, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metsäenergian käyttö ja jalostus : Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa. / Arpiainen, Vesa; Kytö, Matti; Asplund, Dan; Äijälä, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 119).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metsäenergian käyttö ja jalostus

T2 - Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa

AU - Arpiainen, Vesa

AU - Kytö, Matti

AU - Asplund, Dan

AU - Äijälä, Martti

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tarkastellaan puun pyrolyysiä, pyrolyysiprosesseja ja eri pyrolyysituotteiden käyttökohteita sekä arvioidaan pisimmälle kehitettyjen prosessien kannattavuutta Suomessa. Tarkasteltavien prosessien päätuotteina ovat pyrolyysiöljy ja puuhiili. Pisimmällekin kehitetyt prosessit ovat jossain määrin prototyyppejä eikä niistä ole pitkäaikaisia käyttökokemuksia. Useiden laitetoimittajien ilmoittamat prosessiarvot on saatu lehtipuuta pyrolysoitaessa. Koska Suomessa parhaiten kysymykseen tuleva raaka-aine on metsätähdehake, eivät laitevalmistajilta saadut prosessiarvot ole aivan tarkkoja. Pyrolyysiöljylle ei ole lyhyellä aikavälillä muuta käyttöä kuin raskaan polttoöljyn korvaaminen. Puuhiilelle on useita käyttökohteita, joista tärkeimmät ovat käyttö kivihiilen korvaajana, metallurgisena hiilenä ja grillihiilenä. Pyrolyysiprosessissa syntyvä ylimääräinen kaasu käytetään pyrolyysiprosessin rinnalla olevan pelletointilinjan raaka-aineen kuivaamiseen. Tarkasteluun on valittu kiinteä Tech-Air, kiinteä ja siirrettävä Erco-prosessi sekä siirrettävä Enerco-prosessi. Prosessien puuhiilen tuotanto on 3600 - 5900 t/a. Pyrolyysiöljyn hinnaksi arvioitiin 90 % raskaan polttoöljyn hinnasta ja puupellettien hinnaksi 350 mk/t. Puuhiilen tonnihinta on 1150 - 1960 mk. Enercoyksikön kustannukset lasketaan vaihtoehdolle, jossa ei ole rinnakkaista pelletointiyksikköä, jolloin hiilen hinnaksi saadaan 1250 mk/t (jos rinnakkainen pellevointiyksikkö on, hinta on 1150 mk/t). Jos myös pyrolyysiöljy käytetään pellettien raaka-aineen kuivaamiseen, saadaan puuhiilen hinnaksi 640 mk/t. Metsätähdehakkeen hintana on tällöin käytetty 40 mk/i-m3 kiinteissä yksiköissä ja 30 mk/i-m3 siirrettävissä yksiköissä. Kyseisillä hinnoilla puuhiilen käyttö tulee kysymykseen lähinnä grillihiilenä. Seuraavana vaiheena tutkimuksessa olisi selvitettävä paitsi tarkemmat hintatiedot myös puuhiilen markkinatilanne. Samoin tulisi selvittää mahdollisuudet puuhiilen käyttöön antrasiittia korvaavana polttoaineena.

AB - Tarkastellaan puun pyrolyysiä, pyrolyysiprosesseja ja eri pyrolyysituotteiden käyttökohteita sekä arvioidaan pisimmälle kehitettyjen prosessien kannattavuutta Suomessa. Tarkasteltavien prosessien päätuotteina ovat pyrolyysiöljy ja puuhiili. Pisimmällekin kehitetyt prosessit ovat jossain määrin prototyyppejä eikä niistä ole pitkäaikaisia käyttökokemuksia. Useiden laitetoimittajien ilmoittamat prosessiarvot on saatu lehtipuuta pyrolysoitaessa. Koska Suomessa parhaiten kysymykseen tuleva raaka-aine on metsätähdehake, eivät laitevalmistajilta saadut prosessiarvot ole aivan tarkkoja. Pyrolyysiöljylle ei ole lyhyellä aikavälillä muuta käyttöä kuin raskaan polttoöljyn korvaaminen. Puuhiilelle on useita käyttökohteita, joista tärkeimmät ovat käyttö kivihiilen korvaajana, metallurgisena hiilenä ja grillihiilenä. Pyrolyysiprosessissa syntyvä ylimääräinen kaasu käytetään pyrolyysiprosessin rinnalla olevan pelletointilinjan raaka-aineen kuivaamiseen. Tarkasteluun on valittu kiinteä Tech-Air, kiinteä ja siirrettävä Erco-prosessi sekä siirrettävä Enerco-prosessi. Prosessien puuhiilen tuotanto on 3600 - 5900 t/a. Pyrolyysiöljyn hinnaksi arvioitiin 90 % raskaan polttoöljyn hinnasta ja puupellettien hinnaksi 350 mk/t. Puuhiilen tonnihinta on 1150 - 1960 mk. Enercoyksikön kustannukset lasketaan vaihtoehdolle, jossa ei ole rinnakkaista pelletointiyksikköä, jolloin hiilen hinnaksi saadaan 1250 mk/t (jos rinnakkainen pellevointiyksikkö on, hinta on 1150 mk/t). Jos myös pyrolyysiöljy käytetään pellettien raaka-aineen kuivaamiseen, saadaan puuhiilen hinnaksi 640 mk/t. Metsätähdehakkeen hintana on tällöin käytetty 40 mk/i-m3 kiinteissä yksiköissä ja 30 mk/i-m3 siirrettävissä yksiköissä. Kyseisillä hinnoilla puuhiilen käyttö tulee kysymykseen lähinnä grillihiilenä. Seuraavana vaiheena tutkimuksessa olisi selvitettävä paitsi tarkemmat hintatiedot myös puuhiilen markkinatilanne. Samoin tulisi selvittää mahdollisuudet puuhiilen käyttöön antrasiittia korvaavana polttoaineena.

M3 - Report

SN - 951-38-1567-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Metsäenergian käyttö ja jalostus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Arpiainen V, Kytö M, Asplund D, Äijälä M. Metsäenergian käyttö ja jalostus: Osa 7. Pyrolyysiöljyn ja puuhiilen tuotantomahdollisuus metsätähteestä Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 119).