Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus

Matti Kytö, Martti Äijälä, Eeva Panula

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages152
  ISBN (Print)951-38-1805-5
  Publication statusPublished - 1983
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number237
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  energy

  Cite this

  Kytö, M., Äijälä, M., & Panula, E. (1983). Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 237
  Kytö, Matti ; Äijälä, Martti ; Panula, Eeva. / Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).
  @book{d956da193e6d454ab8f37f18cb816b34,
  title = "Mets{\"a}energian k{\"a}ytt{\"o} ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o}: Kirjallisuustutkimus",
  abstract = "Puun energiak{\"a}ytt{\"o}{\"a} voidaan Suomessa lis{\"a}t{\"a} noin 2 milj. ekvivalenttisella {\"o}ljytonnilla (toe) tehostamalla j{\"a}tepuun k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Energiak{\"a}ytt{\"o}{\"a} lis{\"a}{\"a} my{\"o}s mahdollisilla energiapuuviljelmill{\"a} tuotettu puu. T{\"a}m{\"a}n polttoainereservin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset n{\"a}k{\"o}kohdat. Uusia korjuu-, k{\"a}ytt{\"o}- ja jalostustekniikoita on kehitetty k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakeluj{\"a}rjestelmist{\"a} ovat pien- ja suurs{\"a}kkij{\"a}rjestelm{\"a}t varteenotettava vaihtoehto hakkeen et{\"a}isjakelussa. Polttotekniikan kehityksen my{\"o}t{\"a} on markkinoille tulossa pitk{\"a}lle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupes{\"a}t ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyv{\"a}t. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun p{\"o}lypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainek{\"a}yt{\"o}n jalosteita ovat puupelletit, joita ei viel{\"a} valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksik{\"o}iden suuren koon takia ei nesteytysyksik{\"o}it{\"a} ole voitu rakentaa.",
  author = "Matti Kyt{\"o} and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a} and Eeva Panula",
  year = "1983",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1805-5",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "237",
  address = "Finland",

  }

  Kytö, M, Äijälä, M & Panula, E 1983, Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 237, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö : Kirjallisuustutkimus. / Kytö, Matti; Äijälä, Martti; Panula, Eeva.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö

  T2 - Kirjallisuustutkimus

  AU - Kytö, Matti

  AU - Äijälä, Martti

  AU - Panula, Eeva

  PY - 1983

  Y1 - 1983

  N2 - Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.

  AB - Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.

  M3 - Report

  SN - 951-38-1805-5

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kytö M, Äijälä M, Panula E. Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).