Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus

Matti Kytö, Martti Äijälä, Eeva Panula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-1805-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number237
ISSN0358-5085

Fingerprint

energy

Cite this

Kytö, M., Äijälä, M., & Panula, E. (1983). Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 237
Kytö, Matti ; Äijälä, Martti ; Panula, Eeva. / Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).
@book{d956da193e6d454ab8f37f18cb816b34,
title = "Mets{\"a}energian k{\"a}ytt{\"o} ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o}: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Puun energiak{\"a}ytt{\"o}{\"a} voidaan Suomessa lis{\"a}t{\"a} noin 2 milj. ekvivalenttisella {\"o}ljytonnilla (toe) tehostamalla j{\"a}tepuun k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Energiak{\"a}ytt{\"o}{\"a} lis{\"a}{\"a} my{\"o}s mahdollisilla energiapuuviljelmill{\"a} tuotettu puu. T{\"a}m{\"a}n polttoainereservin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset n{\"a}k{\"o}kohdat. Uusia korjuu-, k{\"a}ytt{\"o}- ja jalostustekniikoita on kehitetty k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakeluj{\"a}rjestelmist{\"a} ovat pien- ja suurs{\"a}kkij{\"a}rjestelm{\"a}t varteenotettava vaihtoehto hakkeen et{\"a}isjakelussa. Polttotekniikan kehityksen my{\"o}t{\"a} on markkinoille tulossa pitk{\"a}lle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupes{\"a}t ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyv{\"a}t. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun p{\"o}lypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainek{\"a}yt{\"o}n jalosteita ovat puupelletit, joita ei viel{\"a} valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksik{\"o}iden suuren koon takia ei nesteytysyksik{\"o}it{\"a} ole voitu rakentaa.",
author = "Matti Kyt{\"o} and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a} and Eeva Panula",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1805-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "237",
address = "Finland",

}

Kytö, M, Äijälä, M & Panula, E 1983, Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 237, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö : Kirjallisuustutkimus. / Kytö, Matti; Äijälä, Martti; Panula, Eeva.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Kytö, Matti

AU - Äijälä, Martti

AU - Panula, Eeva

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.

AB - Puun energiakäyttöä voidaan Suomessa lisätä noin 2 milj. ekvivalenttisella öljytonnilla (toe) tehostamalla jätepuun käyttöä. Energiakäyttöä lisää myös mahdollisilla energiapuuviljelmillä tuotettu puu. Tämän polttoainereservin käyttöönottoa rajoittavat tekniset ja taloudelliset näkökohdat. Uusia korjuu-, käyttö- ja jalostustekniikoita on kehitetty käyttöönoton mahdollistamiseksi. Lupaavimpia ovat osapuun korjuutekniikka ja erilaiset murskeeseen perustuvat korjuuketjut. Pienkäyttöön on kehitetty hakkeen varastokuivausta. Uusista jakelujärjestelmistä ovat pien- ja suursäkkijärjestelmät varteenotettava vaihtoehto hakkeen etäisjakelussa. Polttotekniikan kehityksen myötä on markkinoille tulossa pitkälle automatisoituja laitteita. Erilaiset etupesät ja leijukerrospolttosovellutukset yleistyvät. Tulevaisuuden sovellutuksia ovat puun pölypoltto ja kasettipoltto. Uusia puun polttoainekäytön jalosteita ovat puupelletit, joita ei vielä valmisteta kaupallisesti Suomessa. Kaasutustekniikka on kehittynyt nopeasti ja se on saavuttamassa kaupallisen asteen. Puun nesteytystekniikkaa tutkitaan voimakkaasti. Kaupallisten yksiköiden suuren koon takia ei nesteytysyksiköitä ole voitu rakentaa.

M3 - Report

SN - 951-38-1805-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kytö M, Äijälä M, Panula E. Metsäenergian käyttö ja jalostus. Osa 8. Puun ominaisuudet ja käyttö: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 237).