Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen

Antti Asikainen, Tapio Ranta, Anu Vesisenaho

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hankkeen tavoitteena oli selvittää metsähakkeen autokuljetuksiin liittyvä olemassa oleva tutkimustieto, tiedon ajantasaisuus ja käytettävyys sekä määritellä keskeiset tutkimus- ja kehittämistarpeet sekä kaluston että logistiikan osalta hakkeen autokuljetuksen tehostamiseksi.Tutkimuksessa selvitettiin tämänhetkisen metsähakkeen ajossa käytettävän autokaluston jakautuminen eri ajoneuvotyyppeihin.Kaikkiaan pääasiassa metsähaketta kuljettavia hakeautoja on käytössä m. 60 suurimmilla hakeyrityksillä.Niistä puolet on täysperävaunullisia kiinteälavaisia hakeautoja ja n. 40 % vaihtolava-autoja.Kaksi kolmesta vaihtolava-autosta käyttää kolmea konttia. Kesekiset tutkimustarpeet liityvät kaluston osalta voimansiirron, ajoneuvon kuormatilan ja alustan mitoitukseen sekä kuormatilan töytön tehostamiseen. Hakkeen toimituslogistiikan tehostamisessa tutkimusta ja kehittämistoimia tarvitaan hakkeen vastaanoton aikataulutuksessa, haketuskohteiden louksepäästävyyden arvioinnissa sekä kevyiden logistiikajärjestelmien soveltamisessa metsähakkeen autokuljetuksen ohjaukseen ja varastohallintaa.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Energian Raportteja
Number21/2000
ISSN1457-3350

Fingerprint

profitability

Keywords

 • biomass
 • bioenergy
 • biofuels
 • wood
 • wood fuels
 • forest chips
 • transportation
 • lorries
 • profitability
 • logistics
 • terminals
 • power transmission
 • dimensioning
 • load space
 • chassis

Cite this

Asikainen, A., Ranta, T., & Vesisenaho, A. (2000). Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Energian Raportteja, No. 21/2000
Asikainen, Antti ; Ranta, Tapio ; Vesisenaho, Anu. / Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VTT Energian Raportteja; No. 21/2000).
@book{02f6713d4cc84d22a3f6c67ced16ce61,
title = "Mets{\"a}hakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen",
abstract = "Hankkeen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} mets{\"a}hakkeen autokuljetuksiin liittyv{\"a} olemassa oleva tutkimustieto, tiedon ajantasaisuus ja k{\"a}ytett{\"a}vyys sek{\"a} m{\"a}{\"a}ritell{\"a} keskeiset tutkimus- ja kehitt{\"a}mistarpeet sek{\"a} kaluston ett{\"a} logistiikan osalta hakkeen autokuljetuksen tehostamiseksi.Tutkimuksessa selvitettiin t{\"a}m{\"a}nhetkisen mets{\"a}hakkeen ajossa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n autokaluston jakautuminen eri ajoneuvotyyppeihin.Kaikkiaan p{\"a}{\"a}asiassa mets{\"a}haketta kuljettavia hakeautoja on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} m. 60 suurimmilla hakeyrityksill{\"a}.Niist{\"a} puolet on t{\"a}ysper{\"a}vaunullisia kiinte{\"a}lavaisia hakeautoja ja n. 40 {\%} vaihtolava-autoja.Kaksi kolmesta vaihtolava-autosta k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kolmea konttia. Kesekiset tutkimustarpeet liityv{\"a}t kaluston osalta voimansiirron, ajoneuvon kuormatilan ja alustan mitoitukseen sek{\"a} kuormatilan t{\"o}yt{\"o}n tehostamiseen. Hakkeen toimituslogistiikan tehostamisessa tutkimusta ja kehitt{\"a}mistoimia tarvitaan hakkeen vastaanoton aikataulutuksessa, haketuskohteiden louksep{\"a}{\"a}st{\"a}vyyden arvioinnissa sek{\"a} kevyiden logistiikaj{\"a}rjestelmien soveltamisessa mets{\"a}hakkeen autokuljetuksen ohjaukseen ja varastohallintaa.",
keywords = "biomass, bioenergy, biofuels, wood, wood fuels, forest chips, transportation, lorries, profitability, logistics, terminals, power transmission, dimensioning, load space, chassis",
author = "Antti Asikainen and Tapio Ranta and Anu Vesisenaho",
year = "2000",
language = "Finnish",
series = "VTT Energian Raportteja",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "21/2000",
address = "Finland",

}

Asikainen, A, Ranta, T & Vesisenaho, A 2000, Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen. VTT Energian Raportteja, no. 21/2000, VTT Technical Research Centre of Finland.

Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen. / Asikainen, Antti; Ranta, Tapio; Vesisenaho, Anu.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VTT Energian Raportteja; No. 21/2000).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen

AU - Asikainen, Antti

AU - Ranta, Tapio

AU - Vesisenaho, Anu

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Hankkeen tavoitteena oli selvittää metsähakkeen autokuljetuksiin liittyvä olemassa oleva tutkimustieto, tiedon ajantasaisuus ja käytettävyys sekä määritellä keskeiset tutkimus- ja kehittämistarpeet sekä kaluston että logistiikan osalta hakkeen autokuljetuksen tehostamiseksi.Tutkimuksessa selvitettiin tämänhetkisen metsähakkeen ajossa käytettävän autokaluston jakautuminen eri ajoneuvotyyppeihin.Kaikkiaan pääasiassa metsähaketta kuljettavia hakeautoja on käytössä m. 60 suurimmilla hakeyrityksillä.Niistä puolet on täysperävaunullisia kiinteälavaisia hakeautoja ja n. 40 % vaihtolava-autoja.Kaksi kolmesta vaihtolava-autosta käyttää kolmea konttia. Kesekiset tutkimustarpeet liityvät kaluston osalta voimansiirron, ajoneuvon kuormatilan ja alustan mitoitukseen sekä kuormatilan töytön tehostamiseen. Hakkeen toimituslogistiikan tehostamisessa tutkimusta ja kehittämistoimia tarvitaan hakkeen vastaanoton aikataulutuksessa, haketuskohteiden louksepäästävyyden arvioinnissa sekä kevyiden logistiikajärjestelmien soveltamisessa metsähakkeen autokuljetuksen ohjaukseen ja varastohallintaa.

AB - Hankkeen tavoitteena oli selvittää metsähakkeen autokuljetuksiin liittyvä olemassa oleva tutkimustieto, tiedon ajantasaisuus ja käytettävyys sekä määritellä keskeiset tutkimus- ja kehittämistarpeet sekä kaluston että logistiikan osalta hakkeen autokuljetuksen tehostamiseksi.Tutkimuksessa selvitettiin tämänhetkisen metsähakkeen ajossa käytettävän autokaluston jakautuminen eri ajoneuvotyyppeihin.Kaikkiaan pääasiassa metsähaketta kuljettavia hakeautoja on käytössä m. 60 suurimmilla hakeyrityksillä.Niistä puolet on täysperävaunullisia kiinteälavaisia hakeautoja ja n. 40 % vaihtolava-autoja.Kaksi kolmesta vaihtolava-autosta käyttää kolmea konttia. Kesekiset tutkimustarpeet liityvät kaluston osalta voimansiirron, ajoneuvon kuormatilan ja alustan mitoitukseen sekä kuormatilan töytön tehostamiseen. Hakkeen toimituslogistiikan tehostamisessa tutkimusta ja kehittämistoimia tarvitaan hakkeen vastaanoton aikataulutuksessa, haketuskohteiden louksepäästävyyden arvioinnissa sekä kevyiden logistiikajärjestelmien soveltamisessa metsähakkeen autokuljetuksen ohjaukseen ja varastohallintaa.

KW - biomass

KW - bioenergy

KW - biofuels

KW - wood

KW - wood fuels

KW - forest chips

KW - transportation

KW - lorries

KW - profitability

KW - logistics

KW - terminals

KW - power transmission

KW - dimensioning

KW - load space

KW - chassis

M3 - Report

T3 - VTT Energian Raportteja

BT - Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Asikainen A, Ranta T, Vesisenaho A. Metsähakkeen autokuljetusten tuottavuus ja kuljetuslogistiikan ja terminaalivaiheiden tehostaminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VTT Energian Raportteja; No. 21/2000).