Metsähakkeen varastointi

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Yksi metsähakkeen tuotannon ongelmista liittyy puuraaka-aineen varastoimiseen. Haluttuun kosteuteen kuivattaminen ja toisaalta riittävän raaka-ainevaraston ylläpitäminen vaativat yleensä pitkää varastointia, mikä sitoo pääomia ja muita resursseja. Ihannetapauksessa haketus tapahtuisi, kun raaka-aine on rankapinoissa kuivimmillaan ja kun haketuskalustoa on helposti saatavilla. Tällöin paras ajankohta olisi heti kesän luonnonkuivausjakson jälkeen. Toisaalta hake voitaisiin kuivata lämminilmakuivureissa, jolloin raaka-aineen kierto nopeutuisi huomattavasti. Mikäli metsähake tehdään viikkoja tai jopa kuukausia ennen polttoa, tulisi varmistaa hakkeen laadun säilyminen varastoinnin aikana. Tehtyjen kokeiden perusteella varastohallissa olleet hakekasat kuivuivat hyvin kesän ja vielä syksynkin aikana. Mikäli varastoitavan puun kosteus on alle 30 %, hakekasan lämpötila nousee vain muutamaksi viikoksi eikä silloinkaan paloturvallisuuden kannalta liian suureksi. Kaiken kaikkiaan pienet kasat, oli ne sitten tehty koko- tai rankapuusta, tuulettuvat hyvin, jolloin kasan lämpötila laskee nopeasti eikä enää uudelleen lähde nousuun talven aikana. Mikäli katettua varastotilaa on käytössä, kannattaisi ainakin osa energiapuusta hakettaa ja varastoida silloin, kun puu on kuivimmillaan. Siten kevään ja kesän kuivausjakso saataisiin hyödynnettyä hakkeen laadun kannalta parhaiten.
Original languageFinnish
Pages (from-to)8-10
JournalBioEnergia
Issue number2
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • natural drying of wood chips
  • storage of wood chips
  • supply of wood chips
  • moisture content

Cite this

Raitila, Jyrki. / Metsähakkeen varastointi. In: BioEnergia. 2015 ; No. 2. pp. 8-10.
@article{2d64ad8584764ad991efac670fb1dc2f,
title = "Mets{\"a}hakkeen varastointi",
abstract = "Yksi mets{\"a}hakkeen tuotannon ongelmista liittyy puuraaka-aineen varastoimiseen. Haluttuun kosteuteen kuivattaminen ja toisaalta riitt{\"a}v{\"a}n raaka-ainevaraston yll{\"a}pit{\"a}minen vaativat yleens{\"a} pitk{\"a}{\"a} varastointia, mik{\"a} sitoo p{\"a}{\"a}omia ja muita resursseja. Ihannetapauksessa haketus tapahtuisi, kun raaka-aine on rankapinoissa kuivimmillaan ja kun haketuskalustoa on helposti saatavilla. T{\"a}ll{\"o}in paras ajankohta olisi heti kes{\"a}n luonnonkuivausjakson j{\"a}lkeen. Toisaalta hake voitaisiin kuivata l{\"a}mminilmakuivureissa, jolloin raaka-aineen kierto nopeutuisi huomattavasti. Mik{\"a}li mets{\"a}hake tehd{\"a}{\"a}n viikkoja tai jopa kuukausia ennen polttoa, tulisi varmistaa hakkeen laadun s{\"a}ilyminen varastoinnin aikana. Tehtyjen kokeiden perusteella varastohallissa olleet hakekasat kuivuivat hyvin kes{\"a}n ja viel{\"a} syksynkin aikana. Mik{\"a}li varastoitavan puun kosteus on alle 30 {\%}, hakekasan l{\"a}mp{\"o}tila nousee vain muutamaksi viikoksi eik{\"a} silloinkaan paloturvallisuuden kannalta liian suureksi. Kaiken kaikkiaan pienet kasat, oli ne sitten tehty koko- tai rankapuusta, tuulettuvat hyvin, jolloin kasan l{\"a}mp{\"o}tila laskee nopeasti eik{\"a} en{\"a}{\"a} uudelleen l{\"a}hde nousuun talven aikana. Mik{\"a}li katettua varastotilaa on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, kannattaisi ainakin osa energiapuusta hakettaa ja varastoida silloin, kun puu on kuivimmillaan. Siten kev{\"a}{\"a}n ja kes{\"a}n kuivausjakso saataisiin hy{\"o}dynnetty{\"a} hakkeen laadun kannalta parhaiten.",
keywords = "natural drying of wood chips, storage of wood chips, supply of wood chips, moisture content",
author = "Jyrki Raitila",
note = "Project code: 78266",
year = "2015",
language = "Finnish",
pages = "8--10",
journal = "BioEnergia",
issn = "1459-1820",
number = "2",

}

Metsähakkeen varastointi. / Raitila, Jyrki.

In: BioEnergia, No. 2, 2015, p. 8-10.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Metsähakkeen varastointi

AU - Raitila, Jyrki

N1 - Project code: 78266

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Yksi metsähakkeen tuotannon ongelmista liittyy puuraaka-aineen varastoimiseen. Haluttuun kosteuteen kuivattaminen ja toisaalta riittävän raaka-ainevaraston ylläpitäminen vaativat yleensä pitkää varastointia, mikä sitoo pääomia ja muita resursseja. Ihannetapauksessa haketus tapahtuisi, kun raaka-aine on rankapinoissa kuivimmillaan ja kun haketuskalustoa on helposti saatavilla. Tällöin paras ajankohta olisi heti kesän luonnonkuivausjakson jälkeen. Toisaalta hake voitaisiin kuivata lämminilmakuivureissa, jolloin raaka-aineen kierto nopeutuisi huomattavasti. Mikäli metsähake tehdään viikkoja tai jopa kuukausia ennen polttoa, tulisi varmistaa hakkeen laadun säilyminen varastoinnin aikana. Tehtyjen kokeiden perusteella varastohallissa olleet hakekasat kuivuivat hyvin kesän ja vielä syksynkin aikana. Mikäli varastoitavan puun kosteus on alle 30 %, hakekasan lämpötila nousee vain muutamaksi viikoksi eikä silloinkaan paloturvallisuuden kannalta liian suureksi. Kaiken kaikkiaan pienet kasat, oli ne sitten tehty koko- tai rankapuusta, tuulettuvat hyvin, jolloin kasan lämpötila laskee nopeasti eikä enää uudelleen lähde nousuun talven aikana. Mikäli katettua varastotilaa on käytössä, kannattaisi ainakin osa energiapuusta hakettaa ja varastoida silloin, kun puu on kuivimmillaan. Siten kevään ja kesän kuivausjakso saataisiin hyödynnettyä hakkeen laadun kannalta parhaiten.

AB - Yksi metsähakkeen tuotannon ongelmista liittyy puuraaka-aineen varastoimiseen. Haluttuun kosteuteen kuivattaminen ja toisaalta riittävän raaka-ainevaraston ylläpitäminen vaativat yleensä pitkää varastointia, mikä sitoo pääomia ja muita resursseja. Ihannetapauksessa haketus tapahtuisi, kun raaka-aine on rankapinoissa kuivimmillaan ja kun haketuskalustoa on helposti saatavilla. Tällöin paras ajankohta olisi heti kesän luonnonkuivausjakson jälkeen. Toisaalta hake voitaisiin kuivata lämminilmakuivureissa, jolloin raaka-aineen kierto nopeutuisi huomattavasti. Mikäli metsähake tehdään viikkoja tai jopa kuukausia ennen polttoa, tulisi varmistaa hakkeen laadun säilyminen varastoinnin aikana. Tehtyjen kokeiden perusteella varastohallissa olleet hakekasat kuivuivat hyvin kesän ja vielä syksynkin aikana. Mikäli varastoitavan puun kosteus on alle 30 %, hakekasan lämpötila nousee vain muutamaksi viikoksi eikä silloinkaan paloturvallisuuden kannalta liian suureksi. Kaiken kaikkiaan pienet kasat, oli ne sitten tehty koko- tai rankapuusta, tuulettuvat hyvin, jolloin kasan lämpötila laskee nopeasti eikä enää uudelleen lähde nousuun talven aikana. Mikäli katettua varastotilaa on käytössä, kannattaisi ainakin osa energiapuusta hakettaa ja varastoida silloin, kun puu on kuivimmillaan. Siten kevään ja kesän kuivausjakso saataisiin hyödynnettyä hakkeen laadun kannalta parhaiten.

KW - natural drying of wood chips

KW - storage of wood chips

KW - supply of wood chips

KW - moisture content

M3 - Article

SP - 8

EP - 10

JO - BioEnergia

JF - BioEnergia

SN - 1459-1820

IS - 2

ER -