Abstract
Tuotantopintojen hygienia vaikuttaa oleellisesti tuotteiden
mikrobiologiseen laatuun. Biofilmejä muodostuu pinnoilla kasvavien mikrobien
erittäessä ympärilleen solun ulkoisia kerrostumia, jotka suojaavat niitä
tehokkaasti pesuilta ja desinfioinneilta. Tässä tutkimuksessa ruostumattomia
teräspaloja kiinnitettiin täyttökoneiden kriittisiin kohtiin kolmessa
panimossa. Pinnoille ensimmäisinä kerääntyvien ns. pioneerimikrobien
määrittämiseksi koepaloista otettiin mikrobiologisia näytteitä. Biofilmin
muodostumista koepaloilla seurattiin 8 viikon ajan epifluoresenssimikroskopian
avulla. Tulosten perusteella biofilmien pioneerimikrobit kerääntyivät
pinnoille muutaman tunnin kuluessa tuotannon alkamisesta. Päivittäiset pesut
vähensivät mikrobimääriä pinnoilla vain hetkellisesti. Pioneerimikrobit
koostuivat pääsääntöisesti gram-negatiivisista bakteereista, hiivoista ja
homeista. Sokerit ja makeutusaineet lisäsivät pioneerimikrobien kiinnittymistä
ruostumattomaan teräkseen. Biofilmiä muodostui tietyille vaikeasti
puhdistuville pinnoille säännöllisistä pesuista ja desinfioinneista
huolimatta.
Translated title of the contribution | Mikrober och biofilmbildning på ytorna i bryggeriernas tappningshall. Microbial attachment and biofilm formation in brewery bottling plants |
---|---|
Original language | Finnish |
Pages (from-to) | 5-17 |
Journal | Mallas ja Olut |
Issue number | 1 / 2004 |
Publication status | Published - 2004 |
MoE publication type | D1 Article in a trade journal |