Mikrobiologisten menetelmien epävarmuuden laskeminen: Elintarvikkeet, vesi ja asumisterveys

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Oppaan tavoite on mahdollistaa yhtenäisten menettelyjen käyttö
mikrobiologisten menetelmien mittausepävarmuuden arvioimisessa. Oppaassa on tarkoituksellisesti käsitelty sellaisia mittausepävarmuustekijöitä, joilla on arvioitu olevan merkittävä vaikutus tulosten mittausepävarmuuteen.

Oppaassa käsitellään kokonaismittausepävarmuuden laskemista
elintarvikeketjun kvantitatiivisille menetelmille, kvantitatiivisten
vesimikrobiologisten menetelmien mittausepävarmuuden arviointia,
asumisterveysmenetelmien mittausepävarmuuden arviointia, huomioon otettavia asiakohtia muiden kvantitatiivisten menetelmien käyttöönotossa ja
mittausepävarmuudessa, mittausepävarmuustietojen ilmoittamista asiakkaille ja
käyttöä tulosten tulkinnassa sekä mittausepävarmuustietojen ylläpitämistä.

Oppaassa on käsitelty teknisen epävarmuuden lisäksi laboratoriosuorituksesta
riippumattoman hiukkastilastollisen hajonnan tulokseen aiheuttamaa
epävarmuutta. Laboratorion on tunnettava mittausepävarmuuden merkitys
tulokseen, vaikka sitä ei huomioitaisi tuloksen kokonaisepävarmuudessa.

Opas on laadittu Metrologian neuvottelukunnassa.
Original languageEnglish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Electronic)978-951-38-8794-0
DOIs
Publication statusPublished - 2024
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number430
ISSN2242-1211

Keywords

  • mikrobiologia
  • mittausepävarmuus
  • elintarvikkeet
  • vesi
  • asumisterveys
  • opas

Cite this