Mikroilmasto lämpötilan säädössä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tarkka kalibrointi vaatii hyvät tilat. Tavallinen huonetila ei täytä kalibrointihuoneen vaatimuksia. Kokonaisen huoneen riittävän tarkan ilmastoinnin rakentaminen on kuitenkin kallista. Eräs ratkaisu on pienen ilmastoidun lisätilan rakentaminen mittaushuoneeseen. Tutkimuksessa rakennettiin pieni (1,5 m3) mikroilmasto kivitason päälle. Rakennetun koteloidun tilan lämpötilaa nostetaan ja lasketaan kiven lämpötilaa säätämällä. Tämän tekee mahdolliseksi kiven sisällä kiertävä 9 m:n pituinen vesikanavisto. Veden lämpötilaa säädetään ulkoisella vesihauteella, jossa on sekä lämmitys- että jäähdytysyksikkö. Mikroilmaston lämpötilaa pystytään helposti säätämään lämpötiloissa +15 °C - +25 °C. Suuremmatkin lämpötilamuutokset ovat mahdollisia, mutta kiven tasomaisuus vaihtelee suuresti lämpötilan mukaan. Lisärajoituksia aiheuttavat myös alumiinirakenteisen kopin ja pleksiseinien lämpöpitenemiskertoimien erot, jotka näkyvät seinien pullisteluna ja saumojen irtoamisena. Kiven lämpötilan säädöstä ja eristyksestä huolimatta on mikroilmasto riippuvainen myös ympäröivän huoneen lämpötilavaihteluista. Tämä johtuu kuvun suuresta pinta-alasta ympäröivää ilmaa vastaan. Lisäksi mikroilmaston sisällä on lämpötilavyöhykkeitä vaaka- ja pystysuuntiin mentäessä. Tilan lämpöstabiliteetiksi +20 °C lämpötilassa saatiin + 0,1 °C/7 h ja se on säädettävissä + 0,2 °C tarkkuudella. Alustavasti kokeilluilla ilman kierrätyksillä päästiin kuitenkin arvoihin +/-0,05 °C/7 h stabiliteetissa ja +/- 0,1 °C säätötarkkuudessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Print)951-38-2955-3
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number742
ISSN0358-5085

Keywords

  • air conditioning
  • temperature control
  • calibrating
  • measuring instruments

Cite this

Esala, V-P. (1987). Mikroilmasto lämpötilan säädössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 742
Esala, Veli-Pekka. / Mikroilmasto lämpötilan säädössä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 742).
@book{617733c5339840a182564a0850088133,
title = "Mikroilmasto l{\"a}mp{\"o}tilan s{\"a}{\"a}d{\"o}ss{\"a}",
abstract = "Tarkka kalibrointi vaatii hyv{\"a}t tilat. Tavallinen huonetila ei t{\"a}yt{\"a} kalibrointihuoneen vaatimuksia. Kokonaisen huoneen riitt{\"a}v{\"a}n tarkan ilmastoinnin rakentaminen on kuitenkin kallista. Er{\"a}s ratkaisu on pienen ilmastoidun lis{\"a}tilan rakentaminen mittaushuoneeseen. Tutkimuksessa rakennettiin pieni (1,5 m3) mikroilmasto kivitason p{\"a}{\"a}lle. Rakennetun koteloidun tilan l{\"a}mp{\"o}tilaa nostetaan ja lasketaan kiven l{\"a}mp{\"o}tilaa s{\"a}{\"a}t{\"a}m{\"a}ll{\"a}. T{\"a}m{\"a}n tekee mahdolliseksi kiven sis{\"a}ll{\"a} kiert{\"a}v{\"a} 9 m:n pituinen vesikanavisto. Veden l{\"a}mp{\"o}tilaa s{\"a}{\"a}det{\"a}{\"a}n ulkoisella vesihauteella, jossa on sek{\"a} l{\"a}mmitys- ett{\"a} j{\"a}{\"a}hdytysyksikk{\"o}. Mikroilmaston l{\"a}mp{\"o}tilaa pystyt{\"a}{\"a}n helposti s{\"a}{\"a}t{\"a}m{\"a}{\"a}n l{\"a}mp{\"o}tiloissa +15 °C - +25 °C. Suuremmatkin l{\"a}mp{\"o}tilamuutokset ovat mahdollisia, mutta kiven tasomaisuus vaihtelee suuresti l{\"a}mp{\"o}tilan mukaan. Lis{\"a}rajoituksia aiheuttavat my{\"o}s alumiinirakenteisen kopin ja pleksiseinien l{\"a}mp{\"o}pitenemiskertoimien erot, jotka n{\"a}kyv{\"a}t seinien pullisteluna ja saumojen irtoamisena. Kiven l{\"a}mp{\"o}tilan s{\"a}{\"a}d{\"o}st{\"a} ja eristyksest{\"a} huolimatta on mikroilmasto riippuvainen my{\"o}s ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}n huoneen l{\"a}mp{\"o}tilavaihteluista. T{\"a}m{\"a} johtuu kuvun suuresta pinta-alasta ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a} ilmaa vastaan. Lis{\"a}ksi mikroilmaston sis{\"a}ll{\"a} on l{\"a}mp{\"o}tilavy{\"o}hykkeit{\"a} vaaka- ja pystysuuntiin ment{\"a}ess{\"a}. Tilan l{\"a}mp{\"o}stabiliteetiksi +20 °C l{\"a}mp{\"o}tilassa saatiin + 0,1 °C/7 h ja se on s{\"a}{\"a}dett{\"a}viss{\"a} + 0,2 °C tarkkuudella. Alustavasti kokeilluilla ilman kierr{\"a}tyksill{\"a} p{\"a}{\"a}stiin kuitenkin arvoihin +/-0,05 °C/7 h stabiliteetissa ja +/- 0,1 °C s{\"a}{\"a}t{\"o}tarkkuudessa.",
keywords = "air conditioning, temperature control, calibrating, measuring instruments",
author = "Veli-Pekka Esala",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2955-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "742",
address = "Finland",

}

Esala, V-P 1987, Mikroilmasto lämpötilan säädössä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 742, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mikroilmasto lämpötilan säädössä. / Esala, Veli-Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 742).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Mikroilmasto lämpötilan säädössä

AU - Esala, Veli-Pekka

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tarkka kalibrointi vaatii hyvät tilat. Tavallinen huonetila ei täytä kalibrointihuoneen vaatimuksia. Kokonaisen huoneen riittävän tarkan ilmastoinnin rakentaminen on kuitenkin kallista. Eräs ratkaisu on pienen ilmastoidun lisätilan rakentaminen mittaushuoneeseen. Tutkimuksessa rakennettiin pieni (1,5 m3) mikroilmasto kivitason päälle. Rakennetun koteloidun tilan lämpötilaa nostetaan ja lasketaan kiven lämpötilaa säätämällä. Tämän tekee mahdolliseksi kiven sisällä kiertävä 9 m:n pituinen vesikanavisto. Veden lämpötilaa säädetään ulkoisella vesihauteella, jossa on sekä lämmitys- että jäähdytysyksikkö. Mikroilmaston lämpötilaa pystytään helposti säätämään lämpötiloissa +15 °C - +25 °C. Suuremmatkin lämpötilamuutokset ovat mahdollisia, mutta kiven tasomaisuus vaihtelee suuresti lämpötilan mukaan. Lisärajoituksia aiheuttavat myös alumiinirakenteisen kopin ja pleksiseinien lämpöpitenemiskertoimien erot, jotka näkyvät seinien pullisteluna ja saumojen irtoamisena. Kiven lämpötilan säädöstä ja eristyksestä huolimatta on mikroilmasto riippuvainen myös ympäröivän huoneen lämpötilavaihteluista. Tämä johtuu kuvun suuresta pinta-alasta ympäröivää ilmaa vastaan. Lisäksi mikroilmaston sisällä on lämpötilavyöhykkeitä vaaka- ja pystysuuntiin mentäessä. Tilan lämpöstabiliteetiksi +20 °C lämpötilassa saatiin + 0,1 °C/7 h ja se on säädettävissä + 0,2 °C tarkkuudella. Alustavasti kokeilluilla ilman kierrätyksillä päästiin kuitenkin arvoihin +/-0,05 °C/7 h stabiliteetissa ja +/- 0,1 °C säätötarkkuudessa.

AB - Tarkka kalibrointi vaatii hyvät tilat. Tavallinen huonetila ei täytä kalibrointihuoneen vaatimuksia. Kokonaisen huoneen riittävän tarkan ilmastoinnin rakentaminen on kuitenkin kallista. Eräs ratkaisu on pienen ilmastoidun lisätilan rakentaminen mittaushuoneeseen. Tutkimuksessa rakennettiin pieni (1,5 m3) mikroilmasto kivitason päälle. Rakennetun koteloidun tilan lämpötilaa nostetaan ja lasketaan kiven lämpötilaa säätämällä. Tämän tekee mahdolliseksi kiven sisällä kiertävä 9 m:n pituinen vesikanavisto. Veden lämpötilaa säädetään ulkoisella vesihauteella, jossa on sekä lämmitys- että jäähdytysyksikkö. Mikroilmaston lämpötilaa pystytään helposti säätämään lämpötiloissa +15 °C - +25 °C. Suuremmatkin lämpötilamuutokset ovat mahdollisia, mutta kiven tasomaisuus vaihtelee suuresti lämpötilan mukaan. Lisärajoituksia aiheuttavat myös alumiinirakenteisen kopin ja pleksiseinien lämpöpitenemiskertoimien erot, jotka näkyvät seinien pullisteluna ja saumojen irtoamisena. Kiven lämpötilan säädöstä ja eristyksestä huolimatta on mikroilmasto riippuvainen myös ympäröivän huoneen lämpötilavaihteluista. Tämä johtuu kuvun suuresta pinta-alasta ympäröivää ilmaa vastaan. Lisäksi mikroilmaston sisällä on lämpötilavyöhykkeitä vaaka- ja pystysuuntiin mentäessä. Tilan lämpöstabiliteetiksi +20 °C lämpötilassa saatiin + 0,1 °C/7 h ja se on säädettävissä + 0,2 °C tarkkuudella. Alustavasti kokeilluilla ilman kierrätyksillä päästiin kuitenkin arvoihin +/-0,05 °C/7 h stabiliteetissa ja +/- 0,1 °C säätötarkkuudessa.

KW - air conditioning

KW - temperature control

KW - calibrating

KW - measuring instruments

M3 - Report

SN - 951-38-2955-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Mikroilmasto lämpötilan säädössä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Esala V-P. Mikroilmasto lämpötilan säädössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 742).