Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-3252-X
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.898
ISSN (Print)0358-5085

Keywords

  • piston engines
  • cylinders
  • pressure measurement
  • microcomputers

Cite this

Nylund, N-O., & Laurikko, J. (1988). Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 898
Nylund, Nils-Olof ; Laurikko, Juhani. / Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).
@book{3007f993375c4252ad43ace4e43b990b,
title = "Mikrotietokoneavusteinen m{\"a}nt{\"a}moottorien sylinteripainemittaus",
abstract = "Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, l{\"a}mm{\"o}n vapautuminen ja k{\"a}ynnin tasaisuus. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n sylinteripaineen mittauksen yleisi{\"a} periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausj{\"a}rjestelm{\"a}. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirret{\"a}{\"a}n mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mik{\"a}li painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehd{\"a}{\"a}n vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu j{\"a}lkik{\"a}teen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siit{\"a} lasketut ominaisarvot voidaan piirt{\"a}{\"a} my{\"o}s mikrotietokoneen kuvaruutuun, mik{\"a}li palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta t{\"a}m{\"a} pident{\"a}{\"a} mittausten v{\"a}list{\"a} aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkien avulla. Esimerkit liittyv{\"a}t polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"o}tutkimuksiin ja kylm{\"a}k{\"a}yt{\"o}n tutkimukseen.",
keywords = "piston engines, cylinders, pressure measurement, microcomputers",
author = "Nils-Olof Nylund and Juhani Laurikko",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3252-X",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "898",
address = "Finland",

}

Nylund, N-O & Laurikko, J 1988, Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 898, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. / Nylund, Nils-Olof; Laurikko, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

AU - Nylund, Nils-Olof

AU - Laurikko, Juhani

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.

AB - Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.

KW - piston engines

KW - cylinders

KW - pressure measurement

KW - microcomputers

M3 - Report

SN - 951-38-3252-X

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nylund N-O, Laurikko J. Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).