Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages52
  ISBN (Print)951-38-3252-X
  Publication statusPublished - 1988
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number898
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • piston engines
  • cylinders
  • pressure measurement
  • microcomputers

  Cite this

  Nylund, N-O., & Laurikko, J. (1988). Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 898
  Nylund, Nils-Olof ; Laurikko, Juhani. / Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).
  @book{3007f993375c4252ad43ace4e43b990b,
  title = "Mikrotietokoneavusteinen m{\"a}nt{\"a}moottorien sylinteripainemittaus",
  abstract = "Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, l{\"a}mm{\"o}n vapautuminen ja k{\"a}ynnin tasaisuus. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n sylinteripaineen mittauksen yleisi{\"a} periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausj{\"a}rjestelm{\"a}. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirret{\"a}{\"a}n mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mik{\"a}li painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehd{\"a}{\"a}n vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu j{\"a}lkik{\"a}teen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siit{\"a} lasketut ominaisarvot voidaan piirt{\"a}{\"a} my{\"o}s mikrotietokoneen kuvaruutuun, mik{\"a}li palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta t{\"a}m{\"a} pident{\"a}{\"a} mittausten v{\"a}list{\"a} aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkien avulla. Esimerkit liittyv{\"a}t polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"o}tutkimuksiin ja kylm{\"a}k{\"a}yt{\"o}n tutkimukseen.",
  keywords = "piston engines, cylinders, pressure measurement, microcomputers",
  author = "Nils-Olof Nylund and Juhani Laurikko",
  year = "1988",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3252-X",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "898",
  address = "Finland",

  }

  Nylund, N-O & Laurikko, J 1988, Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 898, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. / Nylund, Nils-Olof; Laurikko, Juhani.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

  AU - Nylund, Nils-Olof

  AU - Laurikko, Juhani

  PY - 1988

  Y1 - 1988

  N2 - Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.

  AB - Sylinteripaineen mittauksella on keskeinen asema moottorin palamistapahtuman tutkimuksessa. Sen perusteella voidaan määrittää mm. indikoitu teho, maksimipaine, paineennousun jyrkkyys, lämmön vapautuminen ja käynnin tasaisuus. Julkaisussa esitellään sylinteripaineen mittauksen yleisiä periaatteita, painemittauksesta saatavaa informaatiota ja kaupallisia mittalaitteita. Lisäksi esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion käytössä oleva digitaalioskilloskooppiin ja mikrotietokoneeseen perustuva sylinteripaineen mittausjärjestelmä. Oskilloskoopin digitoima sylinteripainekuva siirretään mikrotietokoneeseen tallennusta varten. Mikäli painekuvaajia halutaan mitata mahdollisimman taajaan, mittaustapahtuman aikana tehdään vain mittaus, siirto ja tallennus. Analyysi tapahtuu jälkikäteen laboratoriossa laadittujen ohjelmien avulla. Siirretty painekuvaaja ja siitä lasketut ominaisarvot voidaan piirtää myös mikrotietokoneen kuvaruutuun, mikäli palamistapahtumaa halutaan tarkastella jo mittauksen aikana, mutta tämä pidentää mittausten välistä aikaa. Sylinteripainemittauksia havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla. Esimerkit liittyvät polttoainejalostus- ja voitelutekniikan laboratorion vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttötutkimuksiin ja kylmäkäytön tutkimukseen.

  KW - piston engines

  KW - cylinders

  KW - pressure measurement

  KW - microcomputers

  M3 - Report

  SN - 951-38-3252-X

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nylund N-O, Laurikko J. Mikrotietokoneavusteinen mäntämoottorien sylinteripainemittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 898).