Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön

Kari Pieskä

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kartoitetaan eritasoisten tiedonhallintaohjelmistojen tarjontaa ja soveltuvuutta kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden käyttöön. Aluksi tarkastellaan alan terminologiaa ja teoreettista taustaa, luodaan katsaus tietokannan hallintajärjestelmien ominaisuuksiin kirjallisuuden pohjalta ja kuvataan lyhyesti ohjelmistoja kortistonkäsittely-, tiedonhallinta-, tietokannan hallinta- ja tekstitiedon hallintaohjelmistoihin jaoteltuina. Kokeellisessa osassa vertaillaan tiedonhallintaohjelmistoa K-Mies, dBase II ja Mikro-Polydoc. Vertailu on toteutettu käsittelemällä samaa tietokantaa eri ohjelmistoilla ja tutkimalla mm. tiedostojen käsittelyaikoja ja hakuominaisuuksia. Saatavilla olevista ohjelmistoista valtaosa on tarkoitettu kaupallis-hallinnollisten sovellusten tekemiseen. Tietopalvevelun erityistarpeet huomioon ottavat ohjelmistot ovat selvästi kalliimpia kuin vastaavat, mutta yleiskäyttöiset ohjelmapaketit. Kehitys näyttää kulkevan kohti integroituja ohjelmistoja, joissa siirtyminen sovellusohjelmasta toiseen sujuu vaivattomasti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-2193-5
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume428

Fingerprint

microcomputers

Keywords

  • microcomputers
  • data management
  • database management systems
  • comparison
  • libraries
  • information services

Cite this

Pieskä, K. (1985). Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 428
Pieskä, Kari. / Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 428).
@book{4b1d366e33c442deb770bd6f40cccf4c,
title = "Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n",
abstract = "Kartoitetaan eritasoisten tiedonhallintaohjelmistojen tarjontaa ja soveltuvuutta kirjastojen ja tietopalveluyksik{\"o}iden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Aluksi tarkastellaan alan terminologiaa ja teoreettista taustaa, luodaan katsaus tietokannan hallintaj{\"a}rjestelmien ominaisuuksiin kirjallisuuden pohjalta ja kuvataan lyhyesti ohjelmistoja kortistonk{\"a}sittely-, tiedonhallinta-, tietokannan hallinta- ja tekstitiedon hallintaohjelmistoihin jaoteltuina. Kokeellisessa osassa vertaillaan tiedonhallintaohjelmistoa K-Mies, dBase II ja Mikro-Polydoc. Vertailu on toteutettu k{\"a}sittelem{\"a}ll{\"a} samaa tietokantaa eri ohjelmistoilla ja tutkimalla mm. tiedostojen k{\"a}sittelyaikoja ja hakuominaisuuksia. Saatavilla olevista ohjelmistoista valtaosa on tarkoitettu kaupallis-hallinnollisten sovellusten tekemiseen. Tietopalvevelun erityistarpeet huomioon ottavat ohjelmistot ovat selv{\"a}sti kalliimpia kuin vastaavat, mutta yleisk{\"a}ytt{\"o}iset ohjelmapaketit. Kehitys n{\"a}ytt{\"a}{\"a} kulkevan kohti integroituja ohjelmistoja, joissa siirtyminen sovellusohjelmasta toiseen sujuu vaivattomasti.",
keywords = "microcomputers, data management, database management systems, comparison, libraries, information services",
author = "Kari Piesk{\"a}",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2193-5",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Pieskä, K 1985, Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 428, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön. / Pieskä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 428).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön

AU - Pieskä, Kari

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kartoitetaan eritasoisten tiedonhallintaohjelmistojen tarjontaa ja soveltuvuutta kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden käyttöön. Aluksi tarkastellaan alan terminologiaa ja teoreettista taustaa, luodaan katsaus tietokannan hallintajärjestelmien ominaisuuksiin kirjallisuuden pohjalta ja kuvataan lyhyesti ohjelmistoja kortistonkäsittely-, tiedonhallinta-, tietokannan hallinta- ja tekstitiedon hallintaohjelmistoihin jaoteltuina. Kokeellisessa osassa vertaillaan tiedonhallintaohjelmistoa K-Mies, dBase II ja Mikro-Polydoc. Vertailu on toteutettu käsittelemällä samaa tietokantaa eri ohjelmistoilla ja tutkimalla mm. tiedostojen käsittelyaikoja ja hakuominaisuuksia. Saatavilla olevista ohjelmistoista valtaosa on tarkoitettu kaupallis-hallinnollisten sovellusten tekemiseen. Tietopalvevelun erityistarpeet huomioon ottavat ohjelmistot ovat selvästi kalliimpia kuin vastaavat, mutta yleiskäyttöiset ohjelmapaketit. Kehitys näyttää kulkevan kohti integroituja ohjelmistoja, joissa siirtyminen sovellusohjelmasta toiseen sujuu vaivattomasti.

AB - Kartoitetaan eritasoisten tiedonhallintaohjelmistojen tarjontaa ja soveltuvuutta kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden käyttöön. Aluksi tarkastellaan alan terminologiaa ja teoreettista taustaa, luodaan katsaus tietokannan hallintajärjestelmien ominaisuuksiin kirjallisuuden pohjalta ja kuvataan lyhyesti ohjelmistoja kortistonkäsittely-, tiedonhallinta-, tietokannan hallinta- ja tekstitiedon hallintaohjelmistoihin jaoteltuina. Kokeellisessa osassa vertaillaan tiedonhallintaohjelmistoa K-Mies, dBase II ja Mikro-Polydoc. Vertailu on toteutettu käsittelemällä samaa tietokantaa eri ohjelmistoilla ja tutkimalla mm. tiedostojen käsittelyaikoja ja hakuominaisuuksia. Saatavilla olevista ohjelmistoista valtaosa on tarkoitettu kaupallis-hallinnollisten sovellusten tekemiseen. Tietopalvevelun erityistarpeet huomioon ottavat ohjelmistot ovat selvästi kalliimpia kuin vastaavat, mutta yleiskäyttöiset ohjelmapaketit. Kehitys näyttää kulkevan kohti integroituja ohjelmistoja, joissa siirtyminen sovellusohjelmasta toiseen sujuu vaivattomasti.

KW - microcomputers

KW - data management

KW - database management systems

KW - comparison

KW - libraries

KW - information services

M3 - Report

SN - 951-38-2193-5

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pieskä K. Mikrotietokoneiden tiedonhallintaohjelmistojen soveltuvuus kirjastojen ja tietopalveluiden käyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 428).