Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus

Reijo Kohonen, Erkki Kokko, Timo Mähönen, Tuomo Ojanen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Ulkoseinän kevyen mineraalivillaeristyksen luonnollista ja tuulen aiheuttamaa pakotettua konventiota on tutkittu laskennallisesti sekä laboratorio- ja kenttäkokein. Eristyksen ilmavirtaustyypit olivat sisäinen luonnollinen sekä ulkopuolelta eristyksen kautta takaisin ulkopuolelle kiertävä luonnollinen ja pakotettu ilmavirtaus. Tuulensuojauksen aiheita olivat tuulensuojalevyn permeanssin muuntelun merkitys sekä vesikatto-, ulkoverhous- ja tuuletusvälirakenteiden yhteistoimintaan perustuva rakenteellinen tuulen paineen vaimennus ja tuuletusvälin paineen tasaus. Luonnollisen konvention aiheuttama laskettu ulkoseinän lämpöhäviön lisäys vaihteli mitättömästä aina n. 10 %:iin konventiovapaasta vertailuarvosta , kun eristyksen kylmän pinnan permeanssi kasvoi. Laboratoriokokeissa mitattu lämpöhäviön lisäys oli pääsääntöisesti laskettua suurempi vaihdellen alueella 0 - 20 %. Ilmeinen syy oli koe-eristysten eri rajakerrosten ja visuaalisesti vähäisten rakojen ilmavirtausta voimistava vaikutus. Koetalomittausten mukaan rakenteellisin keinoin tapahtuva tuulen paineen vaimennus ja ulkoseinien tuuletusvälien paineentasaus toimii hyvin ja voidaan toteuttaa pientalomittakaavassa. Paineentasausraon painevaihtelu oli parhaimmillaan vain n. 5 % vaipan ulkopinnan painevaihteluista, kun se tavanomaisessa tuuletusvälissä oli n. 85 %. Koetalon jatkuvan lämmöneristyksen pakotettujen ilmavirtausten pääasiallisia aiheuttajia olivat ulkopinnan ja tuuletusvälien painepoikkeamat vaipan nurkkausten eri puolilla. Tuuletusvälien nurkkapaine-eron aibeuttama ilmavirtaus siirtyi lämmöneristyksessä rakennusosasta toiseen, jolloin näiden lämpötila- ja lämpövirtauskentät olivat toisistaan riippuvia. Tuulensuojalevyn permeanssin ollessa < 1.10-9 m nurkkakonvektioiden vaikutukset jäivät vähäisiksi kaikissa koetilanteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages119
ISBN (Print)951-38-2676-7
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume431

Fingerprint

synthetic fibers
insulating materials
convection

Keywords

  • insulation
  • mineral wool
  • convection
  • computer simulation
  • experiments

Cite this

Kohonen, R., Kokko, E., Mähönen, T., & Ojanen, T. (1986). Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 431
Kohonen, Reijo ; Kokko, Erkki ; Mähönen, Timo ; Ojanen, Tuomo. / Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 431).
@book{52b0fe6ecdb2409cb51bca8db3b13f26,
title = "Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus",
abstract = "Ulkosein{\"a}n kevyen mineraalivillaeristyksen luonnollista ja tuulen aiheuttamaa pakotettua konventiota on tutkittu laskennallisesti sek{\"a} laboratorio- ja kentt{\"a}kokein. Eristyksen ilmavirtaustyypit olivat sis{\"a}inen luonnollinen sek{\"a} ulkopuolelta eristyksen kautta takaisin ulkopuolelle kiert{\"a}v{\"a} luonnollinen ja pakotettu ilmavirtaus. Tuulensuojauksen aiheita olivat tuulensuojalevyn permeanssin muuntelun merkitys sek{\"a} vesikatto-, ulkoverhous- ja tuuletusv{\"a}lirakenteiden yhteistoimintaan perustuva rakenteellinen tuulen paineen vaimennus ja tuuletusv{\"a}lin paineen tasaus. Luonnollisen konvention aiheuttama laskettu ulkosein{\"a}n l{\"a}mp{\"o}h{\"a}vi{\"o}n lis{\"a}ys vaihteli mit{\"a}tt{\"o}m{\"a}st{\"a} aina n. 10 {\%}:iin konventiovapaasta vertailuarvosta , kun eristyksen kylm{\"a}n pinnan permeanssi kasvoi. Laboratoriokokeissa mitattu l{\"a}mp{\"o}h{\"a}vi{\"o}n lis{\"a}ys oli p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti laskettua suurempi vaihdellen alueella 0 - 20 {\%}. Ilmeinen syy oli koe-eristysten eri rajakerrosten ja visuaalisesti v{\"a}h{\"a}isten rakojen ilmavirtausta voimistava vaikutus. Koetalomittausten mukaan rakenteellisin keinoin tapahtuva tuulen paineen vaimennus ja ulkoseinien tuuletusv{\"a}lien paineentasaus toimii hyvin ja voidaan toteuttaa pientalomittakaavassa. Paineentasausraon painevaihtelu oli parhaimmillaan vain n. 5 {\%} vaipan ulkopinnan painevaihteluista, kun se tavanomaisessa tuuletusv{\"a}liss{\"a} oli n. 85 {\%}. Koetalon jatkuvan l{\"a}mm{\"o}neristyksen pakotettujen ilmavirtausten p{\"a}{\"a}asiallisia aiheuttajia olivat ulkopinnan ja tuuletusv{\"a}lien painepoikkeamat vaipan nurkkausten eri puolilla. Tuuletusv{\"a}lien nurkkapaine-eron aibeuttama ilmavirtaus siirtyi l{\"a}mm{\"o}neristyksess{\"a} rakennusosasta toiseen, jolloin n{\"a}iden l{\"a}mp{\"o}tila- ja l{\"a}mp{\"o}virtauskent{\"a}t olivat toisistaan riippuvia. Tuulensuojalevyn permeanssin ollessa < 1.10-9 m nurkkakonvektioiden vaikutukset j{\"a}iv{\"a}t v{\"a}h{\"a}isiksi kaikissa koetilanteissa.",
keywords = "insulation, mineral wool, convection, computer simulation, experiments",
author = "Reijo Kohonen and Erkki Kokko and Timo M{\"a}h{\"o}nen and Tuomo Ojanen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2676-7",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Kohonen, R, Kokko, E, Mähönen, T & Ojanen, T 1986, Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 431, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus. / Kohonen, Reijo; Kokko, Erkki; Mähönen, Timo; Ojanen, Tuomo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 431).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus

AU - Kohonen, Reijo

AU - Kokko, Erkki

AU - Mähönen, Timo

AU - Ojanen, Tuomo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Ulkoseinän kevyen mineraalivillaeristyksen luonnollista ja tuulen aiheuttamaa pakotettua konventiota on tutkittu laskennallisesti sekä laboratorio- ja kenttäkokein. Eristyksen ilmavirtaustyypit olivat sisäinen luonnollinen sekä ulkopuolelta eristyksen kautta takaisin ulkopuolelle kiertävä luonnollinen ja pakotettu ilmavirtaus. Tuulensuojauksen aiheita olivat tuulensuojalevyn permeanssin muuntelun merkitys sekä vesikatto-, ulkoverhous- ja tuuletusvälirakenteiden yhteistoimintaan perustuva rakenteellinen tuulen paineen vaimennus ja tuuletusvälin paineen tasaus. Luonnollisen konvention aiheuttama laskettu ulkoseinän lämpöhäviön lisäys vaihteli mitättömästä aina n. 10 %:iin konventiovapaasta vertailuarvosta , kun eristyksen kylmän pinnan permeanssi kasvoi. Laboratoriokokeissa mitattu lämpöhäviön lisäys oli pääsääntöisesti laskettua suurempi vaihdellen alueella 0 - 20 %. Ilmeinen syy oli koe-eristysten eri rajakerrosten ja visuaalisesti vähäisten rakojen ilmavirtausta voimistava vaikutus. Koetalomittausten mukaan rakenteellisin keinoin tapahtuva tuulen paineen vaimennus ja ulkoseinien tuuletusvälien paineentasaus toimii hyvin ja voidaan toteuttaa pientalomittakaavassa. Paineentasausraon painevaihtelu oli parhaimmillaan vain n. 5 % vaipan ulkopinnan painevaihteluista, kun se tavanomaisessa tuuletusvälissä oli n. 85 %. Koetalon jatkuvan lämmöneristyksen pakotettujen ilmavirtausten pääasiallisia aiheuttajia olivat ulkopinnan ja tuuletusvälien painepoikkeamat vaipan nurkkausten eri puolilla. Tuuletusvälien nurkkapaine-eron aibeuttama ilmavirtaus siirtyi lämmöneristyksessä rakennusosasta toiseen, jolloin näiden lämpötila- ja lämpövirtauskentät olivat toisistaan riippuvia. Tuulensuojalevyn permeanssin ollessa < 1.10-9 m nurkkakonvektioiden vaikutukset jäivät vähäisiksi kaikissa koetilanteissa.

AB - Ulkoseinän kevyen mineraalivillaeristyksen luonnollista ja tuulen aiheuttamaa pakotettua konventiota on tutkittu laskennallisesti sekä laboratorio- ja kenttäkokein. Eristyksen ilmavirtaustyypit olivat sisäinen luonnollinen sekä ulkopuolelta eristyksen kautta takaisin ulkopuolelle kiertävä luonnollinen ja pakotettu ilmavirtaus. Tuulensuojauksen aiheita olivat tuulensuojalevyn permeanssin muuntelun merkitys sekä vesikatto-, ulkoverhous- ja tuuletusvälirakenteiden yhteistoimintaan perustuva rakenteellinen tuulen paineen vaimennus ja tuuletusvälin paineen tasaus. Luonnollisen konvention aiheuttama laskettu ulkoseinän lämpöhäviön lisäys vaihteli mitättömästä aina n. 10 %:iin konventiovapaasta vertailuarvosta , kun eristyksen kylmän pinnan permeanssi kasvoi. Laboratoriokokeissa mitattu lämpöhäviön lisäys oli pääsääntöisesti laskettua suurempi vaihdellen alueella 0 - 20 %. Ilmeinen syy oli koe-eristysten eri rajakerrosten ja visuaalisesti vähäisten rakojen ilmavirtausta voimistava vaikutus. Koetalomittausten mukaan rakenteellisin keinoin tapahtuva tuulen paineen vaimennus ja ulkoseinien tuuletusvälien paineentasaus toimii hyvin ja voidaan toteuttaa pientalomittakaavassa. Paineentasausraon painevaihtelu oli parhaimmillaan vain n. 5 % vaipan ulkopinnan painevaihteluista, kun se tavanomaisessa tuuletusvälissä oli n. 85 %. Koetalon jatkuvan lämmöneristyksen pakotettujen ilmavirtausten pääasiallisia aiheuttajia olivat ulkopinnan ja tuuletusvälien painepoikkeamat vaipan nurkkausten eri puolilla. Tuuletusvälien nurkkapaine-eron aibeuttama ilmavirtaus siirtyi lämmöneristyksessä rakennusosasta toiseen, jolloin näiden lämpötila- ja lämpövirtauskentät olivat toisistaan riippuvia. Tuulensuojalevyn permeanssin ollessa < 1.10-9 m nurkkakonvektioiden vaikutukset jäivät vähäisiksi kaikissa koetilanteissa.

KW - insulation

KW - mineral wool

KW - convection

KW - computer simulation

KW - experiments

M3 - Report

SN - 951-38-2676-7

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kohonen R, Kokko E, Mähönen T, Ojanen T. Mineraalivillaeristyksen ilmavirtaukset ja tuulensuojaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 431).