Miten pelastustoimen vaikuttavuutta mitataan maailmalla

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Pelastustoimen vaikuttavuuden mittaamista kehitetään tällä hetkellä useissa maissa. Eräät maat ovat vasta lähtemässä liikkeelle ja kehittävät ensimmäisiä mittareitaan, kuten Portugali, jossa kehitetään metsäpalojen hallintaan liittyviä mittareita. Palokuntien syntymaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, tärkeimmät mittarit, vasteajat ja vastehenkilöstö, ovat jo standardoitu. Käytettävien mittarien valinnassa näkyy usein yleinen tietoisuus yhteiskunnan tilasta: Ruotsissa, Virossa sekä Iso-Britannissa on kehitetty paljon mittareita ennaltaehkäisevää työtä varten (valistustyön ja palotarkastusten mittaaminen) ja myös työhyvinvointi- ja tasa-arvotekijöille on asetettu mittareita. Lisäksi muun muassa Lontoon ja Vancouverin pelastuslaitoksille on asetettu tavoitteita toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi.
Original languageFinnish
Pages (from-to)64-65
JournalPelastustieto
Issue number2
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • rescue forces
  • indicators

Cite this

@article{8e558443ad7843c3a4e0b83a577b52c9,
title = "Miten pelastustoimen vaikuttavuutta mitataan maailmalla",
abstract = "Pelastustoimen vaikuttavuuden mittaamista kehitet{\"a}{\"a}n t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} useissa maissa. Er{\"a}{\"a}t maat ovat vasta l{\"a}htem{\"a}ss{\"a} liikkeelle ja kehitt{\"a}v{\"a}t ensimm{\"a}isi{\"a} mittareitaan, kuten Portugali, jossa kehitet{\"a}{\"a}n mets{\"a}palojen hallintaan liittyvi{\"a} mittareita. Palokuntien syntymaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, t{\"a}rkeimm{\"a}t mittarit, vasteajat ja vastehenkil{\"o}st{\"o}, ovat jo standardoitu. K{\"a}ytett{\"a}vien mittarien valinnassa n{\"a}kyy usein yleinen tietoisuus yhteiskunnan tilasta: Ruotsissa, Virossa sek{\"a} Iso-Britannissa on kehitetty paljon mittareita ennaltaehk{\"a}isev{\"a}{\"a} ty{\"o}t{\"a} varten (valistusty{\"o}n ja palotarkastusten mittaaminen) ja my{\"o}s ty{\"o}hyvinvointi- ja tasa-arvotekij{\"o}ille on asetettu mittareita. Lis{\"a}ksi muun muassa Lontoon ja Vancouverin pelastuslaitoksille on asetettu tavoitteita toiminnasta aiheutuvien ymp{\"a}rist{\"o}haittojen v{\"a}hent{\"a}miseksi.",
keywords = "rescue forces, indicators",
author = "Riitta Molarius",
note = "SDA: MIP: Safe and Sustainable Project code: 105540",
year = "2016",
language = "Finnish",
pages = "64--65",
journal = "Pelastustieto",
issn = "1236-8369",
number = "2",

}

Miten pelastustoimen vaikuttavuutta mitataan maailmalla. / Molarius, Riitta.

In: Pelastustieto, No. 2, 2016, p. 64-65.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Miten pelastustoimen vaikuttavuutta mitataan maailmalla

AU - Molarius, Riitta

N1 - SDA: MIP: Safe and Sustainable Project code: 105540

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Pelastustoimen vaikuttavuuden mittaamista kehitetään tällä hetkellä useissa maissa. Eräät maat ovat vasta lähtemässä liikkeelle ja kehittävät ensimmäisiä mittareitaan, kuten Portugali, jossa kehitetään metsäpalojen hallintaan liittyviä mittareita. Palokuntien syntymaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, tärkeimmät mittarit, vasteajat ja vastehenkilöstö, ovat jo standardoitu. Käytettävien mittarien valinnassa näkyy usein yleinen tietoisuus yhteiskunnan tilasta: Ruotsissa, Virossa sekä Iso-Britannissa on kehitetty paljon mittareita ennaltaehkäisevää työtä varten (valistustyön ja palotarkastusten mittaaminen) ja myös työhyvinvointi- ja tasa-arvotekijöille on asetettu mittareita. Lisäksi muun muassa Lontoon ja Vancouverin pelastuslaitoksille on asetettu tavoitteita toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

AB - Pelastustoimen vaikuttavuuden mittaamista kehitetään tällä hetkellä useissa maissa. Eräät maat ovat vasta lähtemässä liikkeelle ja kehittävät ensimmäisiä mittareitaan, kuten Portugali, jossa kehitetään metsäpalojen hallintaan liittyviä mittareita. Palokuntien syntymaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, tärkeimmät mittarit, vasteajat ja vastehenkilöstö, ovat jo standardoitu. Käytettävien mittarien valinnassa näkyy usein yleinen tietoisuus yhteiskunnan tilasta: Ruotsissa, Virossa sekä Iso-Britannissa on kehitetty paljon mittareita ennaltaehkäisevää työtä varten (valistustyön ja palotarkastusten mittaaminen) ja myös työhyvinvointi- ja tasa-arvotekijöille on asetettu mittareita. Lisäksi muun muassa Lontoon ja Vancouverin pelastuslaitoksille on asetettu tavoitteita toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

KW - rescue forces

KW - indicators

M3 - Article

SP - 64

EP - 65

JO - Pelastustieto

JF - Pelastustieto

SN - 1236-8369

IS - 2

ER -