Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta

Pekka Koponen, Marja-Leena Pykälä, Kari Sipilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hankkeen Rakennusten sähköisen energiamerkinnän ja -monitoroinnin avoin palvelu-alusta (eCertification) tarkoituksena on yhdistää tiedot, jotka koskevat rakennuskantaa, energiankulutusta, energiakatselmuksia ja tarkentavia mittauksia sekä näitä tietoja hy-väksikäyttäviä energiatehokkuutta arvioivia ja parantavia ohjelmistoja ja palveluja. Lämpö- ja sähköenergian sekä veden kulutusmittareista saatava tieto on yksi keskeisistä tietolähteistä. Raportissa esitetään älykkäiden kulutuksen mittarointijärjestelmien tilanne Suomessa ja muualla maailmassa. Tarkastellaan mittaus- ja ohjaustietojen hyödyntämisen tarpeita, mahdollisuuksia ja esteitä sekä mittaustietoja tuottavia ja hyödyntäviä palvelun tarjoajia. Mittaustietojen hyödyntämistapoja ja palvelumalleja arvioidaan. Vallitsevasta lainsää-dännöstä ja liiketoimintamalleista aiheutuvia reunaehtoja luetellaan. Sen jälkeen teh-dään katsaukset mittaustietojen tarpeisiin rakennuskannan energia-analyyseissä sekä mittaustietojen saatavuuteen. Havaitaan, että yhteisten kulutusmittausten saatavuutta, sisältöä ja tiedonsiirtorajapintoja koskevien minimivaatimuksien puuttuminen voi mer-kittävästi haitata energiatehokkuuden arviointia ja parantamista ja siten tulla asiakkaille ja yhteiskunnalle kalliiksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Electronic)978-951-38-7216-8
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2438
ISSN1235-0605

Fingerprint

energy

Keywords

  • needs and availability of AMR data
  • energy performance evaluation of buildings

Cite this

Koponen, P., Pykälä, M-L., & Sipilä, K. (2008). Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2438
Koponen, Pekka ; Pykälä, Marja-Leena ; Sipilä, Kari. / Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2438).
@book{f107326b86b14510865250ee1c7b6b8a,
title = "Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien n{\"a}k{\"o}kulmasta",
abstract = "Hankkeen Rakennusten s{\"a}hk{\"o}isen energiamerkinn{\"a}n ja -monitoroinnin avoin palvelu-alusta (eCertification) tarkoituksena on yhdist{\"a}{\"a} tiedot, jotka koskevat rakennuskantaa, energiankulutusta, energiakatselmuksia ja tarkentavia mittauksia sek{\"a} n{\"a}it{\"a} tietoja hy-v{\"a}ksik{\"a}ytt{\"a}vi{\"a} energiatehokkuutta arvioivia ja parantavia ohjelmistoja ja palveluja. L{\"a}mp{\"o}- ja s{\"a}hk{\"o}energian sek{\"a} veden kulutusmittareista saatava tieto on yksi keskeisist{\"a} tietol{\"a}hteist{\"a}. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n {\"a}lykk{\"a}iden kulutuksen mittarointij{\"a}rjestelmien tilanne Suomessa ja muualla maailmassa. Tarkastellaan mittaus- ja ohjaustietojen hy{\"o}dynt{\"a}misen tarpeita, mahdollisuuksia ja esteit{\"a} sek{\"a} mittaustietoja tuottavia ja hy{\"o}dynt{\"a}vi{\"a} palvelun tarjoajia. Mittaustietojen hy{\"o}dynt{\"a}mistapoja ja palvelumalleja arvioidaan. Vallitsevasta lains{\"a}{\"a}-d{\"a}nn{\"o}st{\"a} ja liiketoimintamalleista aiheutuvia reunaehtoja luetellaan. Sen j{\"a}lkeen teh-d{\"a}{\"a}n katsaukset mittaustietojen tarpeisiin rakennuskannan energia-analyyseiss{\"a} sek{\"a} mittaustietojen saatavuuteen. Havaitaan, ett{\"a} yhteisten kulutusmittausten saatavuutta, sis{\"a}lt{\"o}{\"a} ja tiedonsiirtorajapintoja koskevien minimivaatimuksien puuttuminen voi mer-kitt{\"a}v{\"a}sti haitata energiatehokkuuden arviointia ja parantamista ja siten tulla asiakkaille ja yhteiskunnalle kalliiksi.",
keywords = "needs and availability of AMR data, energy performance evaluation of buildings",
author = "Pekka Koponen and Marja-Leena Pyk{\"a}l{\"a} and Kari Sipil{\"a}",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2438",
address = "Finland",

}

Koponen, P, Pykälä, M-L & Sipilä, K 2008, Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2438, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta. / Koponen, Pekka; Pykälä, Marja-Leena; Sipilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2438).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta

AU - Koponen, Pekka

AU - Pykälä, Marja-Leena

AU - Sipilä, Kari

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Hankkeen Rakennusten sähköisen energiamerkinnän ja -monitoroinnin avoin palvelu-alusta (eCertification) tarkoituksena on yhdistää tiedot, jotka koskevat rakennuskantaa, energiankulutusta, energiakatselmuksia ja tarkentavia mittauksia sekä näitä tietoja hy-väksikäyttäviä energiatehokkuutta arvioivia ja parantavia ohjelmistoja ja palveluja. Lämpö- ja sähköenergian sekä veden kulutusmittareista saatava tieto on yksi keskeisistä tietolähteistä. Raportissa esitetään älykkäiden kulutuksen mittarointijärjestelmien tilanne Suomessa ja muualla maailmassa. Tarkastellaan mittaus- ja ohjaustietojen hyödyntämisen tarpeita, mahdollisuuksia ja esteitä sekä mittaustietoja tuottavia ja hyödyntäviä palvelun tarjoajia. Mittaustietojen hyödyntämistapoja ja palvelumalleja arvioidaan. Vallitsevasta lainsää-dännöstä ja liiketoimintamalleista aiheutuvia reunaehtoja luetellaan. Sen jälkeen teh-dään katsaukset mittaustietojen tarpeisiin rakennuskannan energia-analyyseissä sekä mittaustietojen saatavuuteen. Havaitaan, että yhteisten kulutusmittausten saatavuutta, sisältöä ja tiedonsiirtorajapintoja koskevien minimivaatimuksien puuttuminen voi mer-kittävästi haitata energiatehokkuuden arviointia ja parantamista ja siten tulla asiakkaille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

AB - Hankkeen Rakennusten sähköisen energiamerkinnän ja -monitoroinnin avoin palvelu-alusta (eCertification) tarkoituksena on yhdistää tiedot, jotka koskevat rakennuskantaa, energiankulutusta, energiakatselmuksia ja tarkentavia mittauksia sekä näitä tietoja hy-väksikäyttäviä energiatehokkuutta arvioivia ja parantavia ohjelmistoja ja palveluja. Lämpö- ja sähköenergian sekä veden kulutusmittareista saatava tieto on yksi keskeisistä tietolähteistä. Raportissa esitetään älykkäiden kulutuksen mittarointijärjestelmien tilanne Suomessa ja muualla maailmassa. Tarkastellaan mittaus- ja ohjaustietojen hyödyntämisen tarpeita, mahdollisuuksia ja esteitä sekä mittaustietoja tuottavia ja hyödyntäviä palvelun tarjoajia. Mittaustietojen hyödyntämistapoja ja palvelumalleja arvioidaan. Vallitsevasta lainsää-dännöstä ja liiketoimintamalleista aiheutuvia reunaehtoja luetellaan. Sen jälkeen teh-dään katsaukset mittaustietojen tarpeisiin rakennuskannan energia-analyyseissä sekä mittaustietojen saatavuuteen. Havaitaan, että yhteisten kulutusmittausten saatavuutta, sisältöä ja tiedonsiirtorajapintoja koskevien minimivaatimuksien puuttuminen voi mer-kittävästi haitata energiatehokkuuden arviointia ja parantamista ja siten tulla asiakkaille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

KW - needs and availability of AMR data

KW - energy performance evaluation of buildings

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koponen P, Pykälä M-L, Sipilä K. Mittaustietojen tarpeet ja saatavuus rakennuskannan automaattisten energia-analyysien näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2438).