Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  Abstract

  VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAutomaatio XXI Proceedings
  Number of pages5
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
  EventAutomaatio XXI - Helsinki, Finland
  Duration: 17 Mar 201518 Mar 2015

  Publication series

  SeriesSuomen Automaatioseuran julkaisusarja
  Volume44

  Seminar

  SeminarAutomaatio XXI
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period17/03/1518/03/15

  Fingerprint

  friction
  aluminum
  welding

  Keywords

  • friction stir welding
  • mobile robots
  • walking robots

  Cite this

  Kilpeläinen, P., & Heikkilä, T. (2015). Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. In Automaatio XXI Proceedings Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol.. 44
  Kilpeläinen, Pekka ; Heikkilä, Tapio. / Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).
  @inproceedings{f309b3a6b0f8405780d8db313efb5d55,
  title = "Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen",
  abstract = "VTT on kehitt{\"a}nyt yhdess{\"a} eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsest{\"a}{\"a}n liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liitt{\"a}miseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyll{\"a} laitteella voidaan liitt{\"a}{\"a} alumiinilevyj{\"a} yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelm{\"a}{\"a}. FSW-menetelm{\"a}ss{\"a} hitsattava materiaali kuumennetaan py{\"o}riv{\"a}n ty{\"o}kalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lis{\"a}ainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitk{\"a}{\"a} ja 6 mm paksuista alumiinilevy{\"a}. T{\"a}m{\"a} on tiett{\"a}v{\"a}sti ensimm{\"a}inen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty n{\"a}in kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa esitell{\"a}{\"a}n Mobi-Weld-laitteen t{\"a}rkeimpi{\"a} ominaisuuksia ja ensimm{\"a}isi{\"a} testituloksia.",
  keywords = "friction stir welding, mobile robots, walking robots",
  author = "Pekka Kilpel{\"a}inen and Tapio Heikkil{\"a}",
  note = "Project code: 82699",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  isbn = "13 978-952-5183-46-7",
  series = "Suomen Automaatioseuran julkaisusarja",
  booktitle = "Automaatio XXI Proceedings",

  }

  Kilpeläinen, P & Heikkilä, T 2015, Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. in Automaatio XXI Proceedings. Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, vol. 44, Automaatio XXI, Helsinki, Finland, 17/03/15.

  Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. / Kilpeläinen, Pekka; Heikkilä, Tapio.

  Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  TY - GEN

  T1 - Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen

  AU - Kilpeläinen, Pekka

  AU - Heikkilä, Tapio

  N1 - Project code: 82699

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.

  AB - VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.

  KW - friction stir welding

  KW - mobile robots

  KW - walking robots

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 13 978-952-5183-46-7

  T3 - Suomen Automaatioseuran julkaisusarja

  BT - Automaatio XXI Proceedings

  ER -

  Kilpeläinen P, Heikkilä T. Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. In Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).