Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

Abstract

VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.
Original languageFinnish
Title of host publicationAutomaatio XXI Proceedings
Number of pages5
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
EventAutomaatio XXI - Helsinki, Finland
Duration: 17 Mar 201518 Mar 2015

Publication series

NameSuomen Automaatioseuran julkaisusarja
PublisherFinnish Society of Automation
Volume44

Seminar

SeminarAutomaatio XXI
CountryFinland
CityHelsinki
Period17/03/1518/03/15

Fingerprint

friction
aluminum
welding

Keywords

  • friction stir welding
  • mobile robots
  • walking robots

Cite this

Kilpeläinen, P., & Heikkilä, T. (2015). Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. In Automaatio XXI Proceedings Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol.. 44
Kilpeläinen, Pekka ; Heikkilä, Tapio. / Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).
@inproceedings{f309b3a6b0f8405780d8db313efb5d55,
title = "Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen",
abstract = "VTT on kehitt{\"a}nyt yhdess{\"a} eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsest{\"a}{\"a}n liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liitt{\"a}miseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyll{\"a} laitteella voidaan liitt{\"a}{\"a} alumiinilevyj{\"a} yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelm{\"a}{\"a}. FSW-menetelm{\"a}ss{\"a} hitsattava materiaali kuumennetaan py{\"o}riv{\"a}n ty{\"o}kalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lis{\"a}ainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitk{\"a}{\"a} ja 6 mm paksuista alumiinilevy{\"a}. T{\"a}m{\"a} on tiett{\"a}v{\"a}sti ensimm{\"a}inen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty n{\"a}in kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa esitell{\"a}{\"a}n Mobi-Weld-laitteen t{\"a}rkeimpi{\"a} ominaisuuksia ja ensimm{\"a}isi{\"a} testituloksia.",
keywords = "friction stir welding, mobile robots, walking robots",
author = "Pekka Kilpel{\"a}inen and Tapio Heikkil{\"a}",
note = "Project code: 82699",
year = "2015",
language = "Finnish",
isbn = "13 978-952-5183-46-7",
series = "Suomen Automaatioseuran julkaisusarja",
publisher = "Finnish Society of Automation",
booktitle = "Automaatio XXI Proceedings",

}

Kilpeläinen, P & Heikkilä, T 2015, Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. in Automaatio XXI Proceedings. Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, vol. 44, Automaatio XXI, Helsinki, Finland, 17/03/15.

Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. / Kilpeläinen, Pekka; Heikkilä, Tapio.

Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

TY - GEN

T1 - Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen

AU - Kilpeläinen, Pekka

AU - Heikkilä, Tapio

N1 - Project code: 82699

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.

AB - VTT on kehittänyt yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa kevytrakenteisen itsestään liikkuva robottimaisen Mobi-Weld -laitteen alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. Vastaavaa laitetta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Taustalla on telakkateollisuuden tarve joustavaan ja tehokkaaseen alumiinilevyjen liittämiseen laivojen paneelien, osastojen ja rakenteiden kokoonpanossa. Kehitetyllä laitteella voidaan liittää alumiinilevyjä yhteen soveltaen FSW (Friction Stir Welding)- menetelmää. FSW-menetelmässä hitsattava materiaali kuumennetaan pyörivän työkalun aikaansaaman kitkan avulla ja sekoitetaan saumakohdasta, jolloin aikaansaadaan tasainen liitos ilman lisäainetta. Mobi-Weld-laitteella on onnistuneesti liitetty yhteen kaksi 3 m pitkää ja 6 mm paksuista alumiinilevyä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kitkahitsausta on tehty näin kevytrakenteisella ja liikuteltavalla laitteella. Tässä artikkelissa esitellään Mobi-Weld-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ja ensimmäisiä testituloksia.

KW - friction stir welding

KW - mobile robots

KW - walking robots

M3 - Conference article in proceedings

SN - 13 978-952-5183-46-7

T3 - Suomen Automaatioseuran julkaisusarja

BT - Automaatio XXI Proceedings

ER -

Kilpeläinen P, Heikkilä T. Mobi-Weld - Uusia askelia alumiinilevyjen kitkahitsaukseen. In Automaatio XXI Proceedings. 2015. (Suomen Automaatioseuran julkaisusarja, Vol. 44).