Euroopan kaasunhankinnan malli

Translated title of the contribution: Model for European natural gas imports

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages81
  ISBN (Electronic)978-951-38-7190-1
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number123

  Fingerprint

  natural gas
  imports
  Oman
  Iran

  Keywords

  • natural gas
  • model
  • Monte Carlo -simulation

  Cite this

  Forsström, J. (2009). Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 123
  Forsström, Juha. / Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).
  @book{07f0263d26384a47a193f660577c3a98,
  title = "Euroopan kaasunhankinnan malli",
  abstract = "Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydytt{\"a}mist{\"a}. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyv{\"a}t hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Ven{\"a}j{\"a} ja Pohjois-Afrikan maat ja my{\"o}hemmin my{\"o}s Kaspianmeren ymp{\"a}rysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siit{\"a} kilpailevat USA ja Aasia. LNG:t{\"a} tuottavat Afri-kan ja L{\"a}hi-id{\"a}n valtiot. Euroopan kaasuntuonti j{\"a}{\"a} tuntuvasti deterministisen perusuran m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} v{\"a}h{\"a}isemm{\"a}ksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyv{\"a}t ep{\"a}varmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan ep{\"a}varmuudet koskevat uusien kenttien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen m{\"a}{\"a}r{\"a} ja kehitt{\"a}misnopeus, niin my{\"o}s tuottajien oman k{\"a}y-t{\"o}n kehittyminen. Kysynt{\"a}puolen ep{\"a}varmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynn{\"a}n m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja siit{\"a} johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, ett{\"a} ep{\"a}var-muuksien huomioiminen on t{\"a}rke{\"a}{\"a} tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.",
  keywords = "natural gas, model, Monte Carlo -simulation",
  author = "Juha Forsstr{\"o}m",
  note = "Project code: 17968",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "123",
  address = "Finland",

  }

  Forsström, J 2009, Euroopan kaasunhankinnan malli. VTT Working Papers, no. 123, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Euroopan kaasunhankinnan malli. / Forsström, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Euroopan kaasunhankinnan malli

  AU - Forsström, Juha

  N1 - Project code: 17968

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.

  AB - Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.

  KW - natural gas

  KW - model

  KW - Monte Carlo -simulation

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Euroopan kaasunhankinnan malli

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Forsström J. Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).