Euroopan kaasunhankinnan malli

Translated title of the contribution: Model for European natural gas imports

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages81
ISBN (Electronic)978-951-38-7190-1
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number123

Fingerprint

natural gas
imports
Oman
Iran

Keywords

  • natural gas
  • model
  • Monte Carlo -simulation

Cite this

Forsström, J. (2009). Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 123
Forsström, Juha. / Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).
@book{07f0263d26384a47a193f660577c3a98,
title = "Euroopan kaasunhankinnan malli",
abstract = "Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydytt{\"a}mist{\"a}. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyv{\"a}t hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Ven{\"a}j{\"a} ja Pohjois-Afrikan maat ja my{\"o}hemmin my{\"o}s Kaspianmeren ymp{\"a}rysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siit{\"a} kilpailevat USA ja Aasia. LNG:t{\"a} tuottavat Afri-kan ja L{\"a}hi-id{\"a}n valtiot. Euroopan kaasuntuonti j{\"a}{\"a} tuntuvasti deterministisen perusuran m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} v{\"a}h{\"a}isemm{\"a}ksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyv{\"a}t ep{\"a}varmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan ep{\"a}varmuudet koskevat uusien kenttien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen m{\"a}{\"a}r{\"a} ja kehitt{\"a}misnopeus, niin my{\"o}s tuottajien oman k{\"a}y-t{\"o}n kehittyminen. Kysynt{\"a}puolen ep{\"a}varmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynn{\"a}n m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja siit{\"a} johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, ett{\"a} ep{\"a}var-muuksien huomioiminen on t{\"a}rke{\"a}{\"a} tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.",
keywords = "natural gas, model, Monte Carlo -simulation",
author = "Juha Forsstr{\"o}m",
note = "Project code: 17968",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "123",
address = "Finland",

}

Forsström, J 2009, Euroopan kaasunhankinnan malli. VTT Working Papers, no. 123, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Euroopan kaasunhankinnan malli. / Forsström, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Euroopan kaasunhankinnan malli

AU - Forsström, Juha

N1 - Project code: 17968

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.

AB - Hankkeessa on laadittu Monte Carlo -simulointimalli, joka kuvaa Euroopan maakaasun tuontitar-peen tyydyttämistä. Tuonti jaetaan putkikaasuun ja nesteytettyyn maakaasuun, LNG. Tuontiosuu-det määräytyvät hintasuhteiden perusteella. Putkikaasua toimittavat Norja, Venäjä ja Pohjois-Afrikan maat ja myöhemmin myös Kaspianmeren ympärysvaltiot ja Iran. Nesteytetty maakaasu ostetaan markkinoilta, joilla Euroopan kanssa siitä kilpailevat USA ja Aasia. LNG:tä tuottavat Afri-kan ja Lähi-idän valtiot. Euroopan kaasuntuonti jää tuntuvasti deterministisen perusuran määrää vähäisemmäksi, kun tarjontaan ja kilpailijoihin liittyvät epävarmuudet huomioidaan. Keskeiset tarjonnan epävarmuudet koskevat uusien kenttien käyttöönoton ja siirtoputkistojen toteutusten viiveisiin. Kaasun vientituo-tantoon vaikuttaa paitsi kaasuvarojen määrä ja kehittämisnopeus, niin myös tuottajien oman käy-tön kehittyminen. Kysyntäpuolen epävarmuudet koskevat Euroopan kanssa kilpailevien USA:n ja Aasian kysynnän määrää ja siitä johtuvaa kilpailua. Laskentaesimerkit osoittavat, että epävar-muuksien huomioiminen on tärkeää tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioimisen kannalta.

KW - natural gas

KW - model

KW - Monte Carlo -simulation

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Euroopan kaasunhankinnan malli

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Forsström J. Euroopan kaasunhankinnan malli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 81 p. (VTT Working Papers; No. 123).