Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet

Translated title of the contribution: Moisture performance of plywood wall structures

Tuomo Ojanen, Erkki Kokko, Mikael Salonvaara, Hannu Viitanen

Research output: Book/ReportReport

3 Citations (Scopus)

Abstract

Vanerin käyttö rakenteiden lämmöneristeen ulkopinnan tuulensuojana on ollut Suomessa toistaiseksi vähäistä. Pohjois-Amerikassa lämmöneristeen ulkopuolisena kerroksena puurakenteissa käytetään yleisimmin OSB-levyä (oriented strand board). Muualla sovellettuja rakenneratkaisuja ei kuitenkaan ole syytä käyttää ilman niiden kosteusteknisten toimintaedellytysten selvittämistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää havuvanerin käytön kosteustekniset perusteet puurunkorakenteiden tuulensuojaa vastaavana kerroksena. Tutkimuksessa selvitettiin kokeellisesti havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kosteuspitoisuuden funktiona ja vanerituulensuojan vaikutus rakenteen kuivumiskykyyn voimakkaissa kosteusrasituksissa eri ulkoilman lämpötiloilla. Laskennassa oli ensimmäistä kertaa käytössä homeen kasvun arviointiin soveltuva osa yhdistettynä lämmön- ja kosteudensiirron simulointiohjelmiin. Havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kasvaa kosteassa tilassa 15 - 20-kertaiseksi kuivan tilan arvoihin nähden. Tuulensuojana vaneri läpäisee kosteutta sitä paremmin mitä suurempi on kosteuskuormitus. 9 mm:n havuvaneri täyttää homeen kasvun kannalta turvallisissa käyttöoloissa tuulensuojan vesihöyrynvastukselle Ruotsissa ja Norjassa asetetut vaatimukset. Havuvaneri on tuulensuojan käyttöoloissa OSB-levyä huomattavasti paremmin kosteutta läpäisevä. Höyrynsulun käyttö vanerituulensuojarakenteessa on Suomen ilmastossa suositeltavaa, vaikka rakenteen sisäpuolinen vastus voidaan mitoittaa diffuusion kannalta turvalliseksi ilmankin. Höyrynsulku varmistaa rakenteen pitkäaikais-toimivuuden ja ilmatiiviyden. Jatkuva ilman ulosvirtaus vuotorakojen kautta aiheuttaa kosteusriskin kaikille rakenteille, joten sisäilman pääsääntöinen alipaineisuus on suositeltava myös nyt tutkituilla rakenteilla. Rakenteen kuivumisnopeutta voidaan olennaisesti parantaa tuulensuojan ulkopuolisen, tuuletusrakoon avoimen lisäeristyksen avulla. 30 mm:n avohuokoinen lämmöneristekerros (esim. mineraalivillalevy) havuvanerituulensuojan ulko-pinnalla antaa rakenteelle saman kuivumiskyvyn kuin mikä on eristeen ulkopintaan asennetulla huokoisella kuitulevyllä. Rakenne on kosteusteknisesti toimiva, kun siinä on höyrynsulku (kylmässä ilmastossa) ja tuulensuojana on ulkoverhouksen ja tuuletusraon suojaama 9 mm:n havuvaneri. Tuulensuojan ulkopuolinen, ulkopinnaltaan avoin lisäeristys parantaa rakenteen toimintavarmuutta ja selviytymiskykyä yllättävistä kosteuskuormista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-5169-9
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1870
ISSN1235-0605

Fingerprint

oriented strandboards
plywood

Keywords

  • external walls
  • plywood
  • windshields
  • moisture
  • thermal insulation

Cite this

Ojanen, T., Kokko, E., Salonvaara, M., & Viitanen, H. (1997). Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1870
Ojanen, Tuomo ; Kokko, Erkki ; Salonvaara, Mikael ; Viitanen, Hannu. / Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 102 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1870).
@book{2f05c1e64129489facabd78dcae22d53,
title = "Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet",
abstract = "Vanerin k{\"a}ytt{\"o} rakenteiden l{\"a}mm{\"o}neristeen ulkopinnan tuulensuojana on ollut Suomessa toistaiseksi v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Pohjois-Amerikassa l{\"a}mm{\"o}neristeen ulkopuolisena kerroksena puurakenteissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleisimmin OSB-levy{\"a} (oriented strand board). Muualla sovellettuja rakenneratkaisuja ei kuitenkaan ole syyt{\"a} k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ilman niiden kosteusteknisten toimintaedellytysten selvitt{\"a}mist{\"a}. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tarkoituksena on selvitt{\"a}{\"a} havuvanerin k{\"a}yt{\"o}n kosteustekniset perusteet puurunkorakenteiden tuulensuojaa vastaavana kerroksena. Tutkimuksessa selvitettiin kokeellisesti havuvanerin vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyys kosteuspitoisuuden funktiona ja vanerituulensuojan vaikutus rakenteen kuivumiskykyyn voimakkaissa kosteusrasituksissa eri ulkoilman l{\"a}mp{\"o}tiloilla. Laskennassa oli ensimm{\"a}ist{\"a} kertaa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} homeen kasvun arviointiin soveltuva osa yhdistettyn{\"a} l{\"a}mm{\"o}n- ja kosteudensiirron simulointiohjelmiin. Havuvanerin vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyys kasvaa kosteassa tilassa 15 - 20-kertaiseksi kuivan tilan arvoihin n{\"a}hden. Tuulensuojana vaneri l{\"a}p{\"a}isee kosteutta sit{\"a} paremmin mit{\"a} suurempi on kosteuskuormitus. 9 mm:n havuvaneri t{\"a}ytt{\"a}{\"a} homeen kasvun kannalta turvallisissa k{\"a}ytt{\"o}oloissa tuulensuojan vesih{\"o}yrynvastukselle Ruotsissa ja Norjassa asetetut vaatimukset. Havuvaneri on tuulensuojan k{\"a}ytt{\"o}oloissa OSB-levy{\"a} huomattavasti paremmin kosteutta l{\"a}p{\"a}isev{\"a}. H{\"o}yrynsulun k{\"a}ytt{\"o} vanerituulensuojarakenteessa on Suomen ilmastossa suositeltavaa, vaikka rakenteen sis{\"a}puolinen vastus voidaan mitoittaa diffuusion kannalta turvalliseksi ilmankin. H{\"o}yrynsulku varmistaa rakenteen pitk{\"a}aikais-toimivuuden ja ilmatiiviyden. Jatkuva ilman ulosvirtaus vuotorakojen kautta aiheuttaa kosteusriskin kaikille rakenteille, joten sis{\"a}ilman p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}inen alipaineisuus on suositeltava my{\"o}s nyt tutkituilla rakenteilla. Rakenteen kuivumisnopeutta voidaan olennaisesti parantaa tuulensuojan ulkopuolisen, tuuletusrakoon avoimen lis{\"a}eristyksen avulla. 30 mm:n avohuokoinen l{\"a}mm{\"o}neristekerros (esim. mineraalivillalevy) havuvanerituulensuojan ulko-pinnalla antaa rakenteelle saman kuivumiskyvyn kuin mik{\"a} on eristeen ulkopintaan asennetulla huokoisella kuitulevyll{\"a}. Rakenne on kosteusteknisesti toimiva, kun siin{\"a} on h{\"o}yrynsulku (kylm{\"a}ss{\"a} ilmastossa) ja tuulensuojana on ulkoverhouksen ja tuuletusraon suojaama 9 mm:n havuvaneri. Tuulensuojan ulkopuolinen, ulkopinnaltaan avoin lis{\"a}eristys parantaa rakenteen toimintavarmuutta ja selviytymiskyky{\"a} yll{\"a}tt{\"a}vist{\"a} kosteuskuormista.",
keywords = "external walls, plywood, windshields, moisture, thermal insulation",
author = "Tuomo Ojanen and Erkki Kokko and Mikael Salonvaara and Hannu Viitanen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5169-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1870",
address = "Finland",

}

Ojanen, T, Kokko, E, Salonvaara, M & Viitanen, H 1997, Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1870, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet. / Ojanen, Tuomo; Kokko, Erkki; Salonvaara, Mikael; Viitanen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 102 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1870).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet

AU - Ojanen, Tuomo

AU - Kokko, Erkki

AU - Salonvaara, Mikael

AU - Viitanen, Hannu

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Vanerin käyttö rakenteiden lämmöneristeen ulkopinnan tuulensuojana on ollut Suomessa toistaiseksi vähäistä. Pohjois-Amerikassa lämmöneristeen ulkopuolisena kerroksena puurakenteissa käytetään yleisimmin OSB-levyä (oriented strand board). Muualla sovellettuja rakenneratkaisuja ei kuitenkaan ole syytä käyttää ilman niiden kosteusteknisten toimintaedellytysten selvittämistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää havuvanerin käytön kosteustekniset perusteet puurunkorakenteiden tuulensuojaa vastaavana kerroksena. Tutkimuksessa selvitettiin kokeellisesti havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kosteuspitoisuuden funktiona ja vanerituulensuojan vaikutus rakenteen kuivumiskykyyn voimakkaissa kosteusrasituksissa eri ulkoilman lämpötiloilla. Laskennassa oli ensimmäistä kertaa käytössä homeen kasvun arviointiin soveltuva osa yhdistettynä lämmön- ja kosteudensiirron simulointiohjelmiin. Havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kasvaa kosteassa tilassa 15 - 20-kertaiseksi kuivan tilan arvoihin nähden. Tuulensuojana vaneri läpäisee kosteutta sitä paremmin mitä suurempi on kosteuskuormitus. 9 mm:n havuvaneri täyttää homeen kasvun kannalta turvallisissa käyttöoloissa tuulensuojan vesihöyrynvastukselle Ruotsissa ja Norjassa asetetut vaatimukset. Havuvaneri on tuulensuojan käyttöoloissa OSB-levyä huomattavasti paremmin kosteutta läpäisevä. Höyrynsulun käyttö vanerituulensuojarakenteessa on Suomen ilmastossa suositeltavaa, vaikka rakenteen sisäpuolinen vastus voidaan mitoittaa diffuusion kannalta turvalliseksi ilmankin. Höyrynsulku varmistaa rakenteen pitkäaikais-toimivuuden ja ilmatiiviyden. Jatkuva ilman ulosvirtaus vuotorakojen kautta aiheuttaa kosteusriskin kaikille rakenteille, joten sisäilman pääsääntöinen alipaineisuus on suositeltava myös nyt tutkituilla rakenteilla. Rakenteen kuivumisnopeutta voidaan olennaisesti parantaa tuulensuojan ulkopuolisen, tuuletusrakoon avoimen lisäeristyksen avulla. 30 mm:n avohuokoinen lämmöneristekerros (esim. mineraalivillalevy) havuvanerituulensuojan ulko-pinnalla antaa rakenteelle saman kuivumiskyvyn kuin mikä on eristeen ulkopintaan asennetulla huokoisella kuitulevyllä. Rakenne on kosteusteknisesti toimiva, kun siinä on höyrynsulku (kylmässä ilmastossa) ja tuulensuojana on ulkoverhouksen ja tuuletusraon suojaama 9 mm:n havuvaneri. Tuulensuojan ulkopuolinen, ulkopinnaltaan avoin lisäeristys parantaa rakenteen toimintavarmuutta ja selviytymiskykyä yllättävistä kosteuskuormista.

AB - Vanerin käyttö rakenteiden lämmöneristeen ulkopinnan tuulensuojana on ollut Suomessa toistaiseksi vähäistä. Pohjois-Amerikassa lämmöneristeen ulkopuolisena kerroksena puurakenteissa käytetään yleisimmin OSB-levyä (oriented strand board). Muualla sovellettuja rakenneratkaisuja ei kuitenkaan ole syytä käyttää ilman niiden kosteusteknisten toimintaedellytysten selvittämistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää havuvanerin käytön kosteustekniset perusteet puurunkorakenteiden tuulensuojaa vastaavana kerroksena. Tutkimuksessa selvitettiin kokeellisesti havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kosteuspitoisuuden funktiona ja vanerituulensuojan vaikutus rakenteen kuivumiskykyyn voimakkaissa kosteusrasituksissa eri ulkoilman lämpötiloilla. Laskennassa oli ensimmäistä kertaa käytössä homeen kasvun arviointiin soveltuva osa yhdistettynä lämmön- ja kosteudensiirron simulointiohjelmiin. Havuvanerin vesihöyrynläpäisevyys kasvaa kosteassa tilassa 15 - 20-kertaiseksi kuivan tilan arvoihin nähden. Tuulensuojana vaneri läpäisee kosteutta sitä paremmin mitä suurempi on kosteuskuormitus. 9 mm:n havuvaneri täyttää homeen kasvun kannalta turvallisissa käyttöoloissa tuulensuojan vesihöyrynvastukselle Ruotsissa ja Norjassa asetetut vaatimukset. Havuvaneri on tuulensuojan käyttöoloissa OSB-levyä huomattavasti paremmin kosteutta läpäisevä. Höyrynsulun käyttö vanerituulensuojarakenteessa on Suomen ilmastossa suositeltavaa, vaikka rakenteen sisäpuolinen vastus voidaan mitoittaa diffuusion kannalta turvalliseksi ilmankin. Höyrynsulku varmistaa rakenteen pitkäaikais-toimivuuden ja ilmatiiviyden. Jatkuva ilman ulosvirtaus vuotorakojen kautta aiheuttaa kosteusriskin kaikille rakenteille, joten sisäilman pääsääntöinen alipaineisuus on suositeltava myös nyt tutkituilla rakenteilla. Rakenteen kuivumisnopeutta voidaan olennaisesti parantaa tuulensuojan ulkopuolisen, tuuletusrakoon avoimen lisäeristyksen avulla. 30 mm:n avohuokoinen lämmöneristekerros (esim. mineraalivillalevy) havuvanerituulensuojan ulko-pinnalla antaa rakenteelle saman kuivumiskyvyn kuin mikä on eristeen ulkopintaan asennetulla huokoisella kuitulevyllä. Rakenne on kosteusteknisesti toimiva, kun siinä on höyrynsulku (kylmässä ilmastossa) ja tuulensuojana on ulkoverhouksen ja tuuletusraon suojaama 9 mm:n havuvaneri. Tuulensuojan ulkopuolinen, ulkopinnaltaan avoin lisäeristys parantaa rakenteen toimintavarmuutta ja selviytymiskykyä yllättävistä kosteuskuormista.

KW - external walls

KW - plywood

KW - windshields

KW - moisture

KW - thermal insulation

M3 - Report

SN - 951-38-5169-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ojanen T, Kokko E, Salonvaara M, Viitanen H. Havuvanerirakenteiden kosteusteknisen toiminnan perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 102 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1870).