Monetär värdering av åkkomfort

Kari Mäkelä, Anssi Lampinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

För att bestämma en vägsträckas underhålls- eller ombeläggningshehov har det ända tills nu inte funnits fakta om vilka kostnader som bristande åkkomfort förorsakar. Kostnaden kan vara direkt i form av att trafikanter väljer en omväg i stället för att köra på en dålig väg eller indirekt i form av att de säger sig vara berädda att köra en omväg, om det skulle finnas en sådan. Genom olika slags intervjuer har bilisternas beredvillighet att köra en längre bra väg för att undvika en kortare men dålig väg undersökts. Bilisternas värdering av vägens jämnhet och kostnader förorsakade av ökad ojämnhet har kvantifierats i monetära termer.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2373-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number476
ISSN0358-5085

Fingerprint

Slag

Keywords

 • pavements
 • traffic
 • costs
 • economy
 • maintenance
 • driving comfort
 • drivers
 • damage
 • evenness
 • roads
 • interviews

Cite this

Mäkelä, K., & Lampinen, A. (1985). Monetär värdering av åkkomfort. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 476
Mäkelä, Kari ; Lampinen, Anssi. / Monetär värdering av åkkomfort. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 476).
@book{5d1f24a81c1a40d5984875dc505cb891,
title = "Monet{\"a}r v{\"a}rdering av {\aa}kkomfort",
abstract = "F{\"o}r att best{\"a}mma en v{\"a}gstr{\"a}ckas underh{\aa}lls- eller ombel{\"a}ggningshehov har det {\"a}nda tills nu inte funnits fakta om vilka kostnader som bristande {\aa}kkomfort f{\"o}rorsakar. Kostnaden kan vara direkt i form av att trafikanter v{\"a}ljer en omv{\"a}g i st{\"a}llet f{\"o}r att k{\"o}ra p{\aa} en d{\aa}lig v{\"a}g eller indirekt i form av att de s{\"a}ger sig vara ber{\"a}dda att k{\"o}ra en omv{\"a}g, om det skulle finnas en s{\aa}dan. Genom olika slags intervjuer har bilisternas beredvillighet att k{\"o}ra en l{\"a}ngre bra v{\"a}g f{\"o}r att undvika en kortare men d{\aa}lig v{\"a}g unders{\"o}kts. Bilisternas v{\"a}rdering av v{\"a}gens j{\"a}mnhet och kostnader f{\"o}rorsakade av {\"o}kad oj{\"a}mnhet har kvantifierats i monet{\"a}ra termer.",
keywords = "pavements, traffic, costs, economy, maintenance, driving comfort, drivers, damage, evenness, roads, interviews",
author = "Kari M{\"a}kel{\"a} and Anssi Lampinen",
year = "1985",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-2373-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "476",
address = "Finland",

}

Mäkelä, K & Lampinen, A 1985, Monetär värdering av åkkomfort. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 476, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Monetär värdering av åkkomfort. / Mäkelä, Kari; Lampinen, Anssi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 476).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Monetär värdering av åkkomfort

AU - Mäkelä, Kari

AU - Lampinen, Anssi

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - För att bestämma en vägsträckas underhålls- eller ombeläggningshehov har det ända tills nu inte funnits fakta om vilka kostnader som bristande åkkomfort förorsakar. Kostnaden kan vara direkt i form av att trafikanter väljer en omväg i stället för att köra på en dålig väg eller indirekt i form av att de säger sig vara berädda att köra en omväg, om det skulle finnas en sådan. Genom olika slags intervjuer har bilisternas beredvillighet att köra en längre bra väg för att undvika en kortare men dålig väg undersökts. Bilisternas värdering av vägens jämnhet och kostnader förorsakade av ökad ojämnhet har kvantifierats i monetära termer.

AB - För att bestämma en vägsträckas underhålls- eller ombeläggningshehov har det ända tills nu inte funnits fakta om vilka kostnader som bristande åkkomfort förorsakar. Kostnaden kan vara direkt i form av att trafikanter väljer en omväg i stället för att köra på en dålig väg eller indirekt i form av att de säger sig vara berädda att köra en omväg, om det skulle finnas en sådan. Genom olika slags intervjuer har bilisternas beredvillighet att köra en längre bra väg för att undvika en kortare men dålig väg undersökts. Bilisternas värdering av vägens jämnhet och kostnader förorsakade av ökad ojämnhet har kvantifierats i monetära termer.

KW - pavements

KW - traffic

KW - costs

KW - economy

KW - maintenance

KW - driving comfort

KW - drivers

KW - damage

KW - evenness

KW - roads

KW - interviews

M3 - Report

SN - 951-38-2373-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Monetär värdering av åkkomfort

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäkelä K, Lampinen A. Monetär värdering av åkkomfort. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 476).