Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry

Marja Vuorio (Corresponding author), Tiina Lamminmäki, Petteri Pitkänen, Teea Penttinen, Karla Tiensuu, Jere Komulainen, Laura Wendling, Elina Yli-Rantala, Sami Partamies, Turo Ahokas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamisen aiheuttamia mahdollisia muutoksia matalien ja syvien pohjavesien kemialliseen ympäristöön on seurattu säännöllisesti. Tässä raportissa esitetään hydrogeokemiallisen monitoroinnin vuoden 2017 mittaukset ja havainnot.
Matalat pohjavedet: pH (kenttä) arvot vaihtelivat happamasta (5.4 OL-PP5:ssä) emäksiseen (8.3 OL-PP56 L1:ssä). Korkein TDS arvo oli 1748 mg/L (OL-PP56 L1). Korkeita sulfaattipitoisuuksia mitattiin edelleen OL-PP56 L3, OL-PVP17 ja OL-PVP18A asemista. δ18O ja δ2H isotooppitulosten perusteella Korvensuon allas on vaikuttanut OL-PVP12, OL-PVP30 (ei näytteitä 2017) ja OL-PP3 asemiin. Asemat OL-PVP4A ja OL-PP2 sijaitsevat lähellä tai Natura alueen sisällä. Molemmilla semilla on TDS noussut pitkän ajan trendinä. Parin viime vuoden tulosten perusteella TDSn kasvu on lakannut molemmilla asemilla, mutta samanlaisia pysähdyksiä on ollut aiemminkin.
Syvät pohjavedet ja ONKALO: Syvien pohjavesien kemiallisessa koostumuksessa havaittiin muutoksia, jotka todennäköisesti ovat useimmissa tapauksissa ONKALOsta johtuvan hydraulisen gradientin aiheuttamia. Kohonneita sulfidipitoisuuksia mitattiin edelleen. Laimentumista havaittiin edelleen HZ20 rakenteen kautta. ONKALOsta kerättyjen näytteiden tulokset vastasivat aiempien vuosien kehitystä, joko muutoksia ei havaittu tai jo todetut hitaat muutokset jatkouivat. ONK-PVA2:n laimeneminen jatkui ja ONK-KR4:n vakiintunut tila jatkui edellisvuodesta. Sulfaattikonsentraatio ONK-KR1:ssä jatkoi nousua. Sulfaattikonsentraatio oli huomattava myös ONK-PVA3:ssa, ja ONK-KR2, ONK-KR3 ja ONK-PVA2:ssa se nousi hieman.
Kaasuanalyysit ja Sampo: Syvien kairareikien kaasupitoisuudet PAVE-tekniikalla kerättyinä vastasivat hyvin aiempaa Olkiluodosta kerättyä dataa. Sampo electromagneettiset luotaukset antoivat tietoa kallion ominaisvastuksen muutoksista. Tulkintojen mukaan havaittiin vain heikkoja tai ei lainkaan muutoksia kallion ominaisvastuskerroksissa. Tämä tulos poikkeaa jonkin verran aiemmista tuloksista. Yksi syy erilaisiin tulkintoihin on, että tämän raportin tulkinnoissa käytettiin päivitettyä hydrogeologista mallia, joka joillain asemilla sopi huonosti kallion ominaisvastuskerroksiin.
Original languageEnglish
PublisherPosiva
Number of pages348
Publication statusPublished - 26 Jun 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesPosiva Working Report
Number2018-44

Fingerprint

Nefopam
atrinositol
tyramine-deoxysorbitol
tissue-factor-pathway inhibitor 2

Keywords

  • hydrogeochemistry
  • ONKALO
  • monitoring
  • groundwater
  • gas sampling

Cite this

Vuorio, M., Lamminmäki, T., Pitkänen, P., Penttinen, T., Tiensuu, K., Komulainen, J., ... Ahokas, T. (2019). Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry. Posiva. Posiva Working Report, No. 2018-44
Vuorio, Marja ; Lamminmäki, Tiina ; Pitkänen, Petteri ; Penttinen, Teea ; Tiensuu, Karla ; Komulainen, Jere ; Wendling, Laura ; Yli-Rantala, Elina ; Partamies, Sami ; Ahokas, Turo. / Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry. Posiva, 2019. 348 p. (Posiva Working Report; No. 2018-44).
@book{127145c203194cfeb0b55818a9f77c1a,
title = "Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry",
abstract = "Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamisen aiheuttamia mahdollisia muutoksia matalien ja syvien pohjavesien kemialliseen ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n on seurattu s{\"a}{\"a}nn{\"o}llisesti. T{\"a}ss{\"a} raportissa esitet{\"a}{\"a}n hydrogeokemiallisen monitoroinnin vuoden 2017 mittaukset ja havainnot.Matalat pohjavedet: pH (kentt{\"a}) arvot vaihtelivat happamasta (5.4 OL-PP5:ss{\"a}) em{\"a}ksiseen (8.3 OL-PP56 L1:ss{\"a}). Korkein TDS arvo oli 1748 mg/L (OL-PP56 L1). Korkeita sulfaattipitoisuuksia mitattiin edelleen OL-PP56 L3, OL-PVP17 ja OL-PVP18A asemista. δ18O ja δ2H isotooppitulosten perusteella Korvensuon allas on vaikuttanut OL-PVP12, OL-PVP30 (ei n{\"a}ytteit{\"a} 2017) ja OL-PP3 asemiin. Asemat OL-PVP4A ja OL-PP2 sijaitsevat l{\"a}hell{\"a} tai Natura alueen sis{\"a}ll{\"a}. Molemmilla semilla on TDS noussut pitk{\"a}n ajan trendin{\"a}. Parin viime vuoden tulosten perusteella TDSn kasvu on lakannut molemmilla asemilla, mutta samanlaisia pys{\"a}hdyksi{\"a} on ollut aiemminkin.Syv{\"a}t pohjavedet ja ONKALO: Syvien pohjavesien kemiallisessa koostumuksessa havaittiin muutoksia, jotka todenn{\"a}k{\"o}isesti ovat useimmissa tapauksissa ONKALOsta johtuvan hydraulisen gradientin aiheuttamia. Kohonneita sulfidipitoisuuksia mitattiin edelleen. Laimentumista havaittiin edelleen HZ20 rakenteen kautta. ONKALOsta ker{\"a}ttyjen n{\"a}ytteiden tulokset vastasivat aiempien vuosien kehityst{\"a}, joko muutoksia ei havaittu tai jo todetut hitaat muutokset jatkouivat. ONK-PVA2:n laimeneminen jatkui ja ONK-KR4:n vakiintunut tila jatkui edellisvuodesta. Sulfaattikonsentraatio ONK-KR1:ss{\"a} jatkoi nousua. Sulfaattikonsentraatio oli huomattava my{\"o}s ONK-PVA3:ssa, ja ONK-KR2, ONK-KR3 ja ONK-PVA2:ssa se nousi hieman.Kaasuanalyysit ja Sampo: Syvien kairareikien kaasupitoisuudet PAVE-tekniikalla ker{\"a}ttyin{\"a} vastasivat hyvin aiempaa Olkiluodosta ker{\"a}tty{\"a} dataa. Sampo electromagneettiset luotaukset antoivat tietoa kallion ominaisvastuksen muutoksista. Tulkintojen mukaan havaittiin vain heikkoja tai ei lainkaan muutoksia kallion ominaisvastuskerroksissa. T{\"a}m{\"a} tulos poikkeaa jonkin verran aiemmista tuloksista. Yksi syy erilaisiin tulkintoihin on, ett{\"a} t{\"a}m{\"a}n raportin tulkinnoissa k{\"a}ytettiin p{\"a}ivitetty{\"a} hydrogeologista mallia, joka joillain asemilla sopi huonosti kallion ominaisvastuskerroksiin.",
keywords = "hydrogeochemistry, ONKALO, monitoring, groundwater, gas sampling",
author = "Marja Vuorio and Tiina Lamminm{\"a}ki and Petteri Pitk{\"a}nen and Teea Penttinen and Karla Tiensuu and Jere Komulainen and Laura Wendling and Elina Yli-Rantala and Sami Partamies and Turo Ahokas",
year = "2019",
month = "6",
day = "26",
language = "English",
series = "Posiva Working Report",
publisher = "Posiva",
number = "2018-44",
address = "Finland",

}

Vuorio, M, Lamminmäki, T, Pitkänen, P, Penttinen, T, Tiensuu, K, Komulainen, J, Wendling, L, Yli-Rantala, E, Partamies, S & Ahokas, T 2019, Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry. Posiva Working Report, no. 2018-44, Posiva.

Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry. / Vuorio, Marja (Corresponding author); Lamminmäki, Tiina; Pitkänen, Petteri; Penttinen, Teea; Tiensuu, Karla; Komulainen, Jere; Wendling, Laura; Yli-Rantala, Elina; Partamies, Sami; Ahokas, Turo.

Posiva, 2019. 348 p. (Posiva Working Report; No. 2018-44).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry

AU - Vuorio, Marja

AU - Lamminmäki, Tiina

AU - Pitkänen, Petteri

AU - Penttinen, Teea

AU - Tiensuu, Karla

AU - Komulainen, Jere

AU - Wendling, Laura

AU - Yli-Rantala, Elina

AU - Partamies, Sami

AU - Ahokas, Turo

PY - 2019/6/26

Y1 - 2019/6/26

N2 - Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamisen aiheuttamia mahdollisia muutoksia matalien ja syvien pohjavesien kemialliseen ympäristöön on seurattu säännöllisesti. Tässä raportissa esitetään hydrogeokemiallisen monitoroinnin vuoden 2017 mittaukset ja havainnot.Matalat pohjavedet: pH (kenttä) arvot vaihtelivat happamasta (5.4 OL-PP5:ssä) emäksiseen (8.3 OL-PP56 L1:ssä). Korkein TDS arvo oli 1748 mg/L (OL-PP56 L1). Korkeita sulfaattipitoisuuksia mitattiin edelleen OL-PP56 L3, OL-PVP17 ja OL-PVP18A asemista. δ18O ja δ2H isotooppitulosten perusteella Korvensuon allas on vaikuttanut OL-PVP12, OL-PVP30 (ei näytteitä 2017) ja OL-PP3 asemiin. Asemat OL-PVP4A ja OL-PP2 sijaitsevat lähellä tai Natura alueen sisällä. Molemmilla semilla on TDS noussut pitkän ajan trendinä. Parin viime vuoden tulosten perusteella TDSn kasvu on lakannut molemmilla asemilla, mutta samanlaisia pysähdyksiä on ollut aiemminkin.Syvät pohjavedet ja ONKALO: Syvien pohjavesien kemiallisessa koostumuksessa havaittiin muutoksia, jotka todennäköisesti ovat useimmissa tapauksissa ONKALOsta johtuvan hydraulisen gradientin aiheuttamia. Kohonneita sulfidipitoisuuksia mitattiin edelleen. Laimentumista havaittiin edelleen HZ20 rakenteen kautta. ONKALOsta kerättyjen näytteiden tulokset vastasivat aiempien vuosien kehitystä, joko muutoksia ei havaittu tai jo todetut hitaat muutokset jatkouivat. ONK-PVA2:n laimeneminen jatkui ja ONK-KR4:n vakiintunut tila jatkui edellisvuodesta. Sulfaattikonsentraatio ONK-KR1:ssä jatkoi nousua. Sulfaattikonsentraatio oli huomattava myös ONK-PVA3:ssa, ja ONK-KR2, ONK-KR3 ja ONK-PVA2:ssa se nousi hieman.Kaasuanalyysit ja Sampo: Syvien kairareikien kaasupitoisuudet PAVE-tekniikalla kerättyinä vastasivat hyvin aiempaa Olkiluodosta kerättyä dataa. Sampo electromagneettiset luotaukset antoivat tietoa kallion ominaisvastuksen muutoksista. Tulkintojen mukaan havaittiin vain heikkoja tai ei lainkaan muutoksia kallion ominaisvastuskerroksissa. Tämä tulos poikkeaa jonkin verran aiemmista tuloksista. Yksi syy erilaisiin tulkintoihin on, että tämän raportin tulkinnoissa käytettiin päivitettyä hydrogeologista mallia, joka joillain asemilla sopi huonosti kallion ominaisvastuskerroksiin.

AB - Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamisen aiheuttamia mahdollisia muutoksia matalien ja syvien pohjavesien kemialliseen ympäristöön on seurattu säännöllisesti. Tässä raportissa esitetään hydrogeokemiallisen monitoroinnin vuoden 2017 mittaukset ja havainnot.Matalat pohjavedet: pH (kenttä) arvot vaihtelivat happamasta (5.4 OL-PP5:ssä) emäksiseen (8.3 OL-PP56 L1:ssä). Korkein TDS arvo oli 1748 mg/L (OL-PP56 L1). Korkeita sulfaattipitoisuuksia mitattiin edelleen OL-PP56 L3, OL-PVP17 ja OL-PVP18A asemista. δ18O ja δ2H isotooppitulosten perusteella Korvensuon allas on vaikuttanut OL-PVP12, OL-PVP30 (ei näytteitä 2017) ja OL-PP3 asemiin. Asemat OL-PVP4A ja OL-PP2 sijaitsevat lähellä tai Natura alueen sisällä. Molemmilla semilla on TDS noussut pitkän ajan trendinä. Parin viime vuoden tulosten perusteella TDSn kasvu on lakannut molemmilla asemilla, mutta samanlaisia pysähdyksiä on ollut aiemminkin.Syvät pohjavedet ja ONKALO: Syvien pohjavesien kemiallisessa koostumuksessa havaittiin muutoksia, jotka todennäköisesti ovat useimmissa tapauksissa ONKALOsta johtuvan hydraulisen gradientin aiheuttamia. Kohonneita sulfidipitoisuuksia mitattiin edelleen. Laimentumista havaittiin edelleen HZ20 rakenteen kautta. ONKALOsta kerättyjen näytteiden tulokset vastasivat aiempien vuosien kehitystä, joko muutoksia ei havaittu tai jo todetut hitaat muutokset jatkouivat. ONK-PVA2:n laimeneminen jatkui ja ONK-KR4:n vakiintunut tila jatkui edellisvuodesta. Sulfaattikonsentraatio ONK-KR1:ssä jatkoi nousua. Sulfaattikonsentraatio oli huomattava myös ONK-PVA3:ssa, ja ONK-KR2, ONK-KR3 ja ONK-PVA2:ssa se nousi hieman.Kaasuanalyysit ja Sampo: Syvien kairareikien kaasupitoisuudet PAVE-tekniikalla kerättyinä vastasivat hyvin aiempaa Olkiluodosta kerättyä dataa. Sampo electromagneettiset luotaukset antoivat tietoa kallion ominaisvastuksen muutoksista. Tulkintojen mukaan havaittiin vain heikkoja tai ei lainkaan muutoksia kallion ominaisvastuskerroksissa. Tämä tulos poikkeaa jonkin verran aiemmista tuloksista. Yksi syy erilaisiin tulkintoihin on, että tämän raportin tulkinnoissa käytettiin päivitettyä hydrogeologista mallia, joka joillain asemilla sopi huonosti kallion ominaisvastuskerroksiin.

KW - hydrogeochemistry

KW - ONKALO

KW - monitoring

KW - groundwater

KW - gas sampling

M3 - Report

T3 - Posiva Working Report

BT - Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry

PB - Posiva

ER -

Vuorio M, Lamminmäki T, Pitkänen P, Penttinen T, Tiensuu K, Komulainen J et al. Monitoring at Olkiluoto in 2017, Hydrogeochemistry. Posiva, 2019. 348 p. (Posiva Working Report; No. 2018-44).