Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka

Juhani Laurikko, Matti Kytö

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages82
  ISBN (Print)951-38-4435-8
  Publication statusPublished - 1993
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1501
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  motor vehicle
  legislation

  Keywords

  • vehicles
  • exhaust gases
  • exhaust emissions
  • testing
  • legislation
  • pollution control

  Cite this

  Laurikko, J., & Kytö, M. (1993). Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1501
  Laurikko, Juhani ; Kytö, Matti. / Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt : Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).
  @book{7fb7646d503a4821806bf9ecfd3c0137,
  title = "Moottoriajoneuvojen pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t: Mittaaminen, lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} ja p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}mistekniikka",
  abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tieliikenteesess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vien moottoriajoneuvojen synnytt{\"a}mi{\"a} pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}, niiden syntyyn vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sis{\"a}ltyy my{\"o}s verrattain laaja katsaus p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} s{\"a}{\"a}televien lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisten m{\"a}{\"a}r{\"a}yksien sek{\"a} niihin liittyv{\"a}n mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksest{\"a}. Omat jaksonsa on omistettu my{\"o}s otto ja dieselmoottorien pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ll{\"a} tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty l{\"a}hinn{\"a} valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. T{\"a}m{\"a} on ollut v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a}, sill{\"a} viel{\"a} ei ole yksitt{\"a}ist{\"a} vakiintunutta tekniikkaa, jolla l{\"a}hivuosina voimaan tulevat, nykyisi{\"a} huomattavasti tiukemmat p{\"a}{\"a}st{\"o}rajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.",
  keywords = "vehicles, exhaust gases, exhaust emissions, testing, legislation, pollution control",
  author = "Juhani Laurikko and Matti Kyt{\"o}",
  year = "1993",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4435-8",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1501",
  address = "Finland",

  }

  Laurikko, J & Kytö, M 1993, Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1501, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt : Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. / Laurikko, Juhani; Kytö, Matti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt

  T2 - Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka

  AU - Laurikko, Juhani

  AU - Kytö, Matti

  PY - 1993

  Y1 - 1993

  N2 - Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.

  AB - Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.

  KW - vehicles

  KW - exhaust gases

  KW - exhaust emissions

  KW - testing

  KW - legislation

  KW - pollution control

  M3 - Report

  SN - 951-38-4435-8

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Laurikko J, Kytö M. Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).