Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka

Juhani Laurikko, Matti Kytö

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-4435-8
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1501
ISSN1235-0605

Fingerprint

motor vehicle
legislation

Keywords

  • vehicles
  • exhaust gases
  • exhaust emissions
  • testing
  • legislation
  • pollution control

Cite this

Laurikko, J., & Kytö, M. (1993). Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1501
Laurikko, Juhani ; Kytö, Matti. / Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt : Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).
@book{7fb7646d503a4821806bf9ecfd3c0137,
title = "Moottoriajoneuvojen pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t: Mittaaminen, lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} ja p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}mistekniikka",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tieliikenteesess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vien moottoriajoneuvojen synnytt{\"a}mi{\"a} pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}, niiden syntyyn vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sis{\"a}ltyy my{\"o}s verrattain laaja katsaus p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} s{\"a}{\"a}televien lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisten m{\"a}{\"a}r{\"a}yksien sek{\"a} niihin liittyv{\"a}n mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksest{\"a}. Omat jaksonsa on omistettu my{\"o}s otto ja dieselmoottorien pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ll{\"a} tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty l{\"a}hinn{\"a} valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. T{\"a}m{\"a} on ollut v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a}, sill{\"a} viel{\"a} ei ole yksitt{\"a}ist{\"a} vakiintunutta tekniikkaa, jolla l{\"a}hivuosina voimaan tulevat, nykyisi{\"a} huomattavasti tiukemmat p{\"a}{\"a}st{\"o}rajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.",
keywords = "vehicles, exhaust gases, exhaust emissions, testing, legislation, pollution control",
author = "Juhani Laurikko and Matti Kyt{\"o}",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4435-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1501",
address = "Finland",

}

Laurikko, J & Kytö, M 1993, Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1501, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt : Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. / Laurikko, Juhani; Kytö, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt

T2 - Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka

AU - Laurikko, Juhani

AU - Kytö, Matti

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.

AB - Julkaisussa käsitellään tieliikenteesessä käytettävien moottoriajoneuvojen synnyttämiä pakokaasupäästöjä, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja haittavaikutuksia. Julkaisuun sisältyy myös verrattain laaja katsaus päästöjä säätelevien lainsäädännöllisten määräyksien sekä niihin liittyvän mittaus ja laitetekniikan nykytilasta ja tulevasta kehityksestä. Omat jaksonsa on omistettu myös otto ja dieselmoottorien pakokaasupäästöjen vähentämiseen käytettävällä tekniikalle. Ottomoottorien kohdalla on keskitytty lähinnä valta aseman saavuttaneen katalysaattoritekniikan sovelluksiin, mutta dieselmoottorien osalta on tarkasteltu laajempaa keinovalikoimaa. Tämä on ollut välttämätöntä, sillä vielä ei ole yksittäistä vakiintunutta tekniikkaa, jolla lähivuosina voimaan tulevat, nykyisiä huomattavasti tiukemmat päästörajat voidaan alittaa. Useita lupaavia vaihtoehtoja on kuitenkin jo esitelty.

KW - vehicles

KW - exhaust gases

KW - exhaust emissions

KW - testing

KW - legislation

KW - pollution control

M3 - Report

SN - 951-38-4435-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laurikko J, Kytö M. Moottoriajoneuvojen pakokaasupäästöt: Mittaaminen, lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 82 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1501).