Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa

Magnus Simons, Raimo Hyötyläinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages89
  ISBN (Print)951-38-4751-9
  Publication statusPublished - 1995
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1636
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • production
  • automation
  • development
  • modelling production management

  Cite this

  Simons, M., & Hyötyläinen, R. (1995). Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1636
  Simons, Magnus ; Hyötyläinen, Raimo. / Mukautuva tuotanto : Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).
  @book{7c01fb453aa8489eadaea22b1965acf8,
  title = "Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehitt{\"a}minen yksitt{\"a}istuotannossa",
  abstract = "Yksitt{\"a}istuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. T{\"a}m{\"a} tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kehitysty{\"o}ss{\"a} yksitt{\"a}istuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat j{\"a}{\"a}neet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksest{\"a} - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}, ett{\"a} yksitt{\"a}istuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massar{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}inti{\"a}. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekij{\"o}iksi. Ulkoisten ja sis{\"a}isten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehitt{\"a}mist{\"a}. Toiminnan kehitt{\"a}minen vaatii systemaattisen menetelm{\"a}n. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksiss{\"a} tehdyn kehitystoiminnan perusteella.",
  keywords = "production, automation, development, modelling production management",
  author = "Magnus Simons and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen",
  year = "1995",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4751-9",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1636",
  address = "Finland",

  }

  Simons, M & Hyötyläinen, R 1995, Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1636, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Mukautuva tuotanto : Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. / Simons, Magnus; Hyötyläinen, Raimo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Mukautuva tuotanto

  T2 - Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa

  AU - Simons, Magnus

  AU - Hyötyläinen, Raimo

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.

  AB - Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.

  KW - production

  KW - automation

  KW - development

  KW - modelling production management

  M3 - Report

  SN - 951-38-4751-9

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Mukautuva tuotanto

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Simons M, Hyötyläinen R. Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).