Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa

Magnus Simons, Raimo Hyötyläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages89
ISBN (Print)951-38-4751-9
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1636
ISSN1235-0605

Keywords

  • production
  • automation
  • development
  • modelling production management

Cite this

Simons, M., & Hyötyläinen, R. (1995). Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1636
Simons, Magnus ; Hyötyläinen, Raimo. / Mukautuva tuotanto : Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).
@book{7c01fb453aa8489eadaea22b1965acf8,
title = "Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehitt{\"a}minen yksitt{\"a}istuotannossa",
abstract = "Yksitt{\"a}istuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. T{\"a}m{\"a} tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kehitysty{\"o}ss{\"a} yksitt{\"a}istuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat j{\"a}{\"a}neet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksest{\"a} - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}, ett{\"a} yksitt{\"a}istuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massar{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}inti{\"a}. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekij{\"o}iksi. Ulkoisten ja sis{\"a}isten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehitt{\"a}mist{\"a}. Toiminnan kehitt{\"a}minen vaatii systemaattisen menetelm{\"a}n. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksiss{\"a} tehdyn kehitystoiminnan perusteella.",
keywords = "production, automation, development, modelling production management",
author = "Magnus Simons and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4751-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1636",
address = "Finland",

}

Simons, M & Hyötyläinen, R 1995, Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1636, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mukautuva tuotanto : Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. / Simons, Magnus; Hyötyläinen, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Mukautuva tuotanto

T2 - Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa

AU - Simons, Magnus

AU - Hyötyläinen, Raimo

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.

AB - Yksittäistuotanto on yleinen toimintatapa suomalaisessa konepajateollisuudessa. Tämä tuotannon muoto on kehittynyt rinnakkain vallitsevien tuotantoparadigmojen kanssa, mutta tutkimuksessa ja käytännön kehitystyössä yksittäistuotannon erikoispiirteet ja -vaatimukset ovat jääneet muiden tuotantomallien varjoon. Kahdesta suomalaisesta kohdeyrityksestä - T-Drill Oy ja Carrus Oy Ajokki - saadun kokemuksen perusteella on nähtävissä, että yksittäistuotannon kehitys-paineet ovat hyvin samansuuntaisia niiden paineiden kanssa, jotka ovat pakottaneet massatuotannon yritykset kohti massaräätälöintiä. Asiakaskohtaisuus, laatu, nopeus ja markkina-hinta ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Ulkoisten ja sisäisten muutospaineiden takia yritykset ovat mukauttaneet toimintaansa, mutta muutosten suunnittelusta puuttuu tarvittava systemaattisuus. Toi-minnan kuvaaminen toimintaprosesseina helpottaa kokonaisuuksien analysointia ja ongelmakohtien ratkaisujen kehittämistä. Toiminnan kehittäminen vaatii systemaattisen menetelmän. Tässä julkaisussa esitetään toimintaprosesseihin perustuva nelivaiheinen kehitysmalli. Malli on luotu kohdeyrityksissä tehdyn kehitystoiminnan perusteella.

KW - production

KW - automation

KW - development

KW - modelling production management

M3 - Report

SN - 951-38-4751-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Mukautuva tuotanto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Simons M, Hyötyläinen R. Mukautuva tuotanto: Toimitusprosessin kehittäminen yksittäistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 89 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1636).