MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin

Translated title of the contribution: MULTIPRO: Concept for parallel evaluation of public and private well-being services

Inka Lappalainen, Ilmari Lappeteläinen, Erja Wiili-Peltola, Minna Kansola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kunnissa käynnissä oleva palvelurakenteen muutos ja monituottajamalleihin siirtyminen on monitahoinen mutta yhä laajempaa kannatusta saava kehityssuunta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaaja-tuottaja-ajattelun omaksuminen edellyttää entistä yhtenäisempiä palvelutuottajien arviointikriteerejä sekä entistä vuorovaikutteisempia arviointitapoja palvelujen kilpailuttamiseen, ohjaukseen sekä kehittämiseen. VTT:n asiantuntijat kehittivät yhteistyössä kumppaneidensa kanssa palvelutuottajia vertailevan ja kehittävän arviointikonseptin. Se tarjoaa moniäänisen arviointiprosessin palvelutuottajien sisäiseen uudistumiseen, toisilta oppimiseen sekä tilaaja-tuottajayhteistyöhön. Julkaisu taustoittaa ja esittelee arviointikonseptin sekä kaksi sen sovelluskohdetta, jotka kohdistuivat kunnallisen ja yksityisen palvelumallin rinnakkaiseen arviointiin. Toisessa pilotissa arviointikohteena oli terveysasematoiminta Tampereella ja toisessa vanhusten tehostettu palveluasuminen Porissa. Lopuksi esitetään kiteytys arviointikonseptin tarpeista ja hyödyistä peruspalvelujen rakennemuutoksessa ja monituottajamallien kehittämisessä. Tarkoituksena on herättää ajatuksia hyvinvointipalvelujen arvioinnin monitahoisuudesta ja hyödyistä tilaaja-tuottajamalleja kehitettäessä mutta myös tarjota selkeä toimintamalli arviointityöhön tarttumiseksi. Julkaisu on kohdennettu erityisesti hyvinvointipalvelujen kuntatilaajille ja tuottajaorganisaatioille sekä kuntapäättäjille mutta myös kaikkien aiheesta kiinnostuneiden hyödynnettäväksi.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages70
  ISBN (Electronic)978-951-38-7703-3
  ISBN (Print)978-951-38-7702
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2578
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • public and private services
  • multiple supplier models
  • well-being
  • benchmarking

  Cite this

  Lappalainen, I., Lappeteläinen, I., Wiili-Peltola, E., & Kansola, M. (2011). MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2578
  Lappalainen, Inka ; Lappeteläinen, Ilmari ; Wiili-Peltola, Erja ; Kansola, Minna. / MULTIPRO : Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 70 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2578).
  @book{7700b096b3b84f378a651ad4f432b643,
  title = "MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin",
  abstract = "Kunnissa k{\"a}ynniss{\"a} oleva palvelurakenteen muutos ja monituottajamalleihin siirtyminen on monitahoinen mutta yh{\"a} laajempaa kannatusta saava kehityssuunta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaaja-tuottaja-ajattelun omaksuminen edellytt{\"a}{\"a} entist{\"a} yhten{\"a}isempi{\"a} palvelutuottajien arviointikriteerej{\"a} sek{\"a} entist{\"a} vuorovaikutteisempia arviointitapoja palvelujen kilpailuttamiseen, ohjaukseen sek{\"a} kehitt{\"a}miseen. VTT:n asiantuntijat kehittiv{\"a}t yhteisty{\"o}ss{\"a} kumppaneidensa kanssa palvelutuottajia vertailevan ja kehitt{\"a}v{\"a}n arviointikonseptin. Se tarjoaa moni{\"a}{\"a}nisen arviointiprosessin palvelutuottajien sis{\"a}iseen uudistumiseen, toisilta oppimiseen sek{\"a} tilaaja-tuottajayhteisty{\"o}h{\"o}n. Julkaisu taustoittaa ja esittelee arviointikonseptin sek{\"a} kaksi sen sovelluskohdetta, jotka kohdistuivat kunnallisen ja yksityisen palvelumallin rinnakkaiseen arviointiin. Toisessa pilotissa arviointikohteena oli terveysasematoiminta Tampereella ja toisessa vanhusten tehostettu palveluasuminen Porissa. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n kiteytys arviointikonseptin tarpeista ja hy{\"o}dyist{\"a} peruspalvelujen rakennemuutoksessa ja monituottajamallien kehitt{\"a}misess{\"a}. Tarkoituksena on her{\"a}tt{\"a}{\"a} ajatuksia hyvinvointipalvelujen arvioinnin monitahoisuudesta ja hy{\"o}dyist{\"a} tilaaja-tuottajamalleja kehitett{\"a}ess{\"a} mutta my{\"o}s tarjota selke{\"a} toimintamalli arviointity{\"o}h{\"o}n tarttumiseksi. Julkaisu on kohdennettu erityisesti hyvinvointipalvelujen kuntatilaajille ja tuottajaorganisaatioille sek{\"a} kuntap{\"a}{\"a}tt{\"a}jille mutta my{\"o}s kaikkien aiheesta kiinnostuneiden hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}ksi.",
  keywords = "public and private services, multiple supplier models, well-being, benchmarking",
  author = "Inka Lappalainen and Ilmari Lappetel{\"a}inen and Erja Wiili-Peltola and Minna Kansola",
  note = "Project code: 36832",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7702",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2578",
  address = "Finland",

  }

  Lappalainen, I, Lappeteläinen, I, Wiili-Peltola, E & Kansola, M 2011, MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2578, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  MULTIPRO : Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin. / Lappalainen, Inka; Lappeteläinen, Ilmari; Wiili-Peltola, Erja; Kansola, Minna.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 70 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2578).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - MULTIPRO

  T2 - Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin

  AU - Lappalainen, Inka

  AU - Lappeteläinen, Ilmari

  AU - Wiili-Peltola, Erja

  AU - Kansola, Minna

  N1 - Project code: 36832

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Kunnissa käynnissä oleva palvelurakenteen muutos ja monituottajamalleihin siirtyminen on monitahoinen mutta yhä laajempaa kannatusta saava kehityssuunta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaaja-tuottaja-ajattelun omaksuminen edellyttää entistä yhtenäisempiä palvelutuottajien arviointikriteerejä sekä entistä vuorovaikutteisempia arviointitapoja palvelujen kilpailuttamiseen, ohjaukseen sekä kehittämiseen. VTT:n asiantuntijat kehittivät yhteistyössä kumppaneidensa kanssa palvelutuottajia vertailevan ja kehittävän arviointikonseptin. Se tarjoaa moniäänisen arviointiprosessin palvelutuottajien sisäiseen uudistumiseen, toisilta oppimiseen sekä tilaaja-tuottajayhteistyöhön. Julkaisu taustoittaa ja esittelee arviointikonseptin sekä kaksi sen sovelluskohdetta, jotka kohdistuivat kunnallisen ja yksityisen palvelumallin rinnakkaiseen arviointiin. Toisessa pilotissa arviointikohteena oli terveysasematoiminta Tampereella ja toisessa vanhusten tehostettu palveluasuminen Porissa. Lopuksi esitetään kiteytys arviointikonseptin tarpeista ja hyödyistä peruspalvelujen rakennemuutoksessa ja monituottajamallien kehittämisessä. Tarkoituksena on herättää ajatuksia hyvinvointipalvelujen arvioinnin monitahoisuudesta ja hyödyistä tilaaja-tuottajamalleja kehitettäessä mutta myös tarjota selkeä toimintamalli arviointityöhön tarttumiseksi. Julkaisu on kohdennettu erityisesti hyvinvointipalvelujen kuntatilaajille ja tuottajaorganisaatioille sekä kuntapäättäjille mutta myös kaikkien aiheesta kiinnostuneiden hyödynnettäväksi.

  AB - Kunnissa käynnissä oleva palvelurakenteen muutos ja monituottajamalleihin siirtyminen on monitahoinen mutta yhä laajempaa kannatusta saava kehityssuunta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaaja-tuottaja-ajattelun omaksuminen edellyttää entistä yhtenäisempiä palvelutuottajien arviointikriteerejä sekä entistä vuorovaikutteisempia arviointitapoja palvelujen kilpailuttamiseen, ohjaukseen sekä kehittämiseen. VTT:n asiantuntijat kehittivät yhteistyössä kumppaneidensa kanssa palvelutuottajia vertailevan ja kehittävän arviointikonseptin. Se tarjoaa moniäänisen arviointiprosessin palvelutuottajien sisäiseen uudistumiseen, toisilta oppimiseen sekä tilaaja-tuottajayhteistyöhön. Julkaisu taustoittaa ja esittelee arviointikonseptin sekä kaksi sen sovelluskohdetta, jotka kohdistuivat kunnallisen ja yksityisen palvelumallin rinnakkaiseen arviointiin. Toisessa pilotissa arviointikohteena oli terveysasematoiminta Tampereella ja toisessa vanhusten tehostettu palveluasuminen Porissa. Lopuksi esitetään kiteytys arviointikonseptin tarpeista ja hyödyistä peruspalvelujen rakennemuutoksessa ja monituottajamallien kehittämisessä. Tarkoituksena on herättää ajatuksia hyvinvointipalvelujen arvioinnin monitahoisuudesta ja hyödyistä tilaaja-tuottajamalleja kehitettäessä mutta myös tarjota selkeä toimintamalli arviointityöhön tarttumiseksi. Julkaisu on kohdennettu erityisesti hyvinvointipalvelujen kuntatilaajille ja tuottajaorganisaatioille sekä kuntapäättäjille mutta myös kaikkien aiheesta kiinnostuneiden hyödynnettäväksi.

  KW - public and private services

  KW - multiple supplier models

  KW - well-being

  KW - benchmarking

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7702

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - MULTIPRO

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Lappalainen I, Lappeteläinen I, Wiili-Peltola E, Kansola M. MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 70 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2578).